[1xvolt]

A város szíve

2022. augusztus 31.

Mennyi kupolája volt eredetileg a városházának? Hányadik Szentháromság-szobor tűnt el a Kossuth térről? Mi állt 1960-ig a "lordok háza" helyén? Ki tervezte az 1-es számú irodaházat? Ki volt Steinre, Gettler vagy Konsitzky? Szolnok főteréről a Tourinformban nyíló kiállítás kapcsán.

A Tourinform Szolnok irodavezetője, Bárándiné Nikolényi Edit vetette fel tavasszal, hogy a helytörténeti előadássorozatom és a vezetett városnézősétáim mellett egy kiállítást is csinálhatnék náluk. Mondjuk, abból a többszáz szolnoki képeslapból és fotóból, amelyeket az előadásaimhoz is használok. Igent mondtam, bár hetekig azon törtem a fejem, mit is lehetne megmutatni a több évtizede épülő gyűjteményből. Aztán, amikor már nem lehetett halogatni a címadást, eldőlt, hogy a Kossuth teret mutató fotókból és képeslapokból állítom össze a kiállítást. Így született meg A város szíve régi képeslapokon című tárlat, amelyet szeptember 3-án, 11 órakor nyitunk meg a Szolnok napi programok részeként. Tizenhat tabló, nagyjából 25 négyzetméternyi szöveg és kép, körülbelül száz fotó, képeslap és kisnyomtatvány Szolnok főteréről.

A tablók tematikája elsősorban a tér körül lévő házakat követi. Azaz az elsőn az úgynevezett 1-es számú irodaház szerepel, amelynek helyét két telek összevonásával alakították ki, és az épületet - az első szolnoki sztálinbarokk házat - Rimóczy Gyula, Kossuth-díjas építés tervezte. Tetejére 1963 tavaszán szerelték fel azt a közel száz négyzetméteres fényreklámot, amelyet a Neon KTSZ készített, és az akkor egyeduralkodó lakossági bankot hirdette. És talán ez volt az első fényreklám is a téren, amit aztán a következő években még közel egy tucat követett.

A második tabló a Fehér ló fogadó helyére 1891-ben épített Magyar Királyi Pénzügyigazgatóságról szól, amely 1921-ben újabb emeletet és sarkán címert kapott, hogy aztán a második világháború után egyetem, ötvenhatot követően pártház és munkásőr parancsnokság, a hatvanas évek közepétől pedig leánykollégium legyen benne egészen 1997-ig, amikor a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár foglalhatta el. Ma már kevesen emlékezhetnek a csak képeslapok és régi fotók által megőrzött őrtoronyra az épület tetején, a hatalmas világító vörös csillagra meg talán még annyian sem. Mivel minden tablónak van egy altémája, a Kossuth tér 2-ről szólóra a tér vörös csillagjai kerültek, amikből legalább három azonosítható az ötvenes-hatvanas évekből.

A Kossuth tér 3. tabló a Tiszavidéki Takarékpénztár nagyjából hetven évet megélt épületéről, az 1967-ben a helyére került modern társasházról, illetve a térről készült grafikákról szól. A következő tabló természetesen az 1860-ban épült Magyar Király Szállodáé, ami immár hetven éve a Damjanich Múzeum otthona. Kísérő anyagként pedig a tér egykori iker szökőkutjainak története került ide. Ezeket 1963-ban adták át, de pazarló működésük miatt 1975-ben már nem indították be, hanem a bennük álló amforákat eltávolítva virágágyásokká alakították őket. Aztán 1984-ben ismét üzembe helyezzék a szökőkutakat, amelyek a tér 2007-ben kezdődött átalakításáig a helyükön maradtak.

A tér hatvanas évek elején indult átalakítása miatt a következő tablók eltérnek a házszámozás rendjétől. Már csak azért is, mert az egykori Múzeum étterem épületét három telekre húzták fel, amelyek közül az egyik ráadásul a Hubay utcához tartozott. De hasonló a helyzet a következő tablóval is, amely a teret egykor lezáró Steiner-háznak állít emléket, bemutatva, miként növelték meg a Kossuth tér területét, és hogyan zárták le annak nyugati oldalát. Ami egyben azt is jelentette, hogy a korábban a Gorve út 16. szám alatt álló Népbank épülete 1970-től már fizikailag is Szolnok főterén állt, miközben robosztus formájával 1907-től meghatározta annak képét. A Kossuth térre került házról - ma már leginkább Sztárként emlegetjük - szóló tabló kísérő anyaga az egykori szolnoki piacra emlékeztet, amely a negyvenes évek végéig naponta működött itt.

A Kossuth tér bő hat évtizede indult átépítésének eredményeként nemcsak a tér területe növekedett meg és házszámok tűntek el, de öt, sok tekintetben hasonló társasház is épült a korábbi, jobbára földszintes épületek helyére. A Magyar utcai torkolatot lezáró, a tér felé eredetileg csak négyemeletes, lapos tetős épület ugyanúgy több telekre épült, mint a többi modern társasház, szintén a Szolnok Megyei Tervező Vállalat kollektívája álmodta meg, és ugyancsak egykori boltok helyén áll.

A Kossuth tér 7-8. és a Kossuth utca 14. számú telket is elfoglaló épület helyén például működött a Gettler bankház, a színház első jegyirodája is, de volt itt olyan bolt, amely fölött ott állt a téren, több helyen is felbukkanó "fehér kutya" cégér.

Természetesen külön tablót kapott az 1882-84 között épült városháza, amelyet Makay Endre budapesti építésznek úgy kellett megálmodnia, hogy a 200 fős tanácsterme bálok tartására is alkalmas legyen. Az eredetileg öt kupolás épület földszintjén tizenhárom üzlethelyiség volt, amelyek bérleti díjából a város az első világháborúig visszafizette az építkezésre felvett hitelt. Itt bérelt üzletet például Sebők Nándor, Konsitzky György és Fusch Lajos az előző századfordulón, akikhez hasonlóan negyven-ötven kereskedő működött a negyvenes évek végéig a téren. Például a Kossuth tér 10. szám helyén álló földszintes házban is, aminek a helyre a hatvanas évek elején épült fel a ?lordok háza?, de csak 1968-ban került a tűzfalára a Tudomány és művészet című alkotás.

A Kossuth tér tíz házát bemutató tablók mellett külön "fejezetet" kaptak az egykori szobrok: az 1900-tól 1952-ig a Táncsics utca tengelyében álló Szentháromság-szobor, az 1872-től 1959-ig a múzeum bejáratával szemben álló 68-as obeliszk, a puttós-halas artézi kút és a Munkásmozgalmi emlékmű. De természetesen megemlítem a néhány hónapot megért Horthy István szobrot, és a csak két évig köztéren álló Kossuth-szobrunkat is. Szintén külön tablót kaptak a Kossuth téri képeslapokon és fotókon megörökített egykori közlekedési eszközök a delizsánsztól a pótkocsis Ikaruszig. És megkerülhetetlen volt, hogy legalább néhány képeslap írott oldalát is bemutassam, mert nemcsak a szépek, de sokszor a személyes üzenetek is mesélnek.

A tizenhat tabló mellett három vitrin is került a kiállítótérbe, amelyekbe részben Bauer István kisnyomtatvány-gyűjteményének Kossuth téri darabjaiból válogattam, részben saját képeslapgyűjteményemből helyeztem el néhány szép, a tablókra nem került darabot. A kiállítás szeptember végéig a Tourinform és az Agóra nyitvatartási idejében bármikor megtekinthető.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A szolnoki facsarnok rejtélye
Aki 1909. szeptember 3-án megírta ezt a szolnoki képeslapot, az akkor már csak a Pfaff Ferenc tervezte új állomás épületét láthatta. Mivel az épület középső szárnyát az év április végén nyitották meg, ez a fotó a két dátum között készülhetett. De akkor mit keres rajta a sínek fölötti facsarnok?

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Havi 3 milliós pazarlás
Eltelt egy újabb hónap. Újabb 20 nap, összesen 160 órájában, nagyjából 40 helyről közel 2 millió forint parkolási díjat nem szedett be a város, a minimum 50 millióba került, azaz havonta nagyjából 1 milliós kamatveszteséget termelő beruházásból. Szóval havi 3 milliónk megy pocsékba, mert valakik "jól dolgoznak". Ha így haladunk, még kampánytéma is lesz a Tabánban 2022 júliusában elkészült, de azóta is lezárt parkolóból. Mi lehet a titok, amihez nincs köze a havi 3 milliót fizetőknek?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Schwajda emléktábla
A háromszoros szolnoki színházigazgatónak halála után bő egy évvel, 2011. szeptember elsején állítottak emléktáblát az általa felújított Szigligeti Színház előtti parkban. A tábla Kligl Sándor alkotása.

A Szoborpark további képei