[1xvolt]

A város szíve

2022. augusztus 31.

Mennyi kupolája volt eredetileg a városházának? Hányadik Szentháromság-szobor tűnt el a Kossuth térről? Mi állt 1960-ig a "lordok háza" helyén? Ki tervezte az 1-es számú irodaházat? Ki volt Steinre, Gettler vagy Konsitzky? Szolnok főteréről a Tourinformban nyíló kiállítás kapcsán.

A Tourinform Szolnok irodavezetője, Bárándiné Nikolényi Edit vetette fel tavasszal, hogy a helytörténeti előadássorozatom és a vezetett városnézősétáim mellett egy kiállítást is csinálhatnék náluk. Mondjuk, abból a többszáz szolnoki képeslapból és fotóból, amelyeket az előadásaimhoz is használok. Igent mondtam, bár hetekig azon törtem a fejem, mit is lehetne megmutatni a több évtizede épülő gyűjteményből. Aztán, amikor már nem lehetett halogatni a címadást, eldőlt, hogy a Kossuth teret mutató fotókból és képeslapokból állítom össze a kiállítást. Így született meg A város szíve régi képeslapokon című tárlat, amelyet szeptember 3-án, 11 órakor nyitunk meg a Szolnok napi programok részeként. Tizenhat tabló, nagyjából 25 négyzetméternyi szöveg és kép, körülbelül száz fotó, képeslap és kisnyomtatvány Szolnok főteréről.

A tablók tematikája elsősorban a tér körül lévő házakat követi. Azaz az elsőn az úgynevezett 1-es számú irodaház szerepel, amelynek helyét két telek összevonásával alakították ki, és az épületet - az első szolnoki sztálinbarokk házat - Rimóczy Gyula, Kossuth-díjas építés tervezte. Tetejére 1963 tavaszán szerelték fel azt a közel száz négyzetméteres fényreklámot, amelyet a Neon KTSZ készített, és az akkor egyeduralkodó lakossági bankot hirdette. És talán ez volt az első fényreklám is a téren, amit aztán a következő években még közel egy tucat követett.

A második tabló a Fehér ló fogadó helyére 1891-ben épített Magyar Királyi Pénzügyigazgatóságról szól, amely 1921-ben újabb emeletet és sarkán címert kapott, hogy aztán a második világháború után egyetem, ötvenhatot követően pártház és munkásőr parancsnokság, a hatvanas évek közepétől pedig leánykollégium legyen benne egészen 1997-ig, amikor a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár foglalhatta el. Ma már kevesen emlékezhetnek a csak képeslapok és régi fotók által megőrzött őrtoronyra az épület tetején, a hatalmas világító vörös csillagra meg talán még annyian sem. Mivel minden tablónak van egy altémája, a Kossuth tér 2-ről szólóra a tér vörös csillagjai kerültek, amikből legalább három azonosítható az ötvenes-hatvanas évekből.

A Kossuth tér 3. tabló a Tiszavidéki Takarékpénztár nagyjából hetven évet megélt épületéről, az 1967-ben a helyére került modern társasházról, illetve a térről készült grafikákról szól. A következő tabló természetesen az 1860-ban épült Magyar Király Szállodáé, ami immár hetven éve a Damjanich Múzeum otthona. Kísérő anyagként pedig a tér egykori iker szökőkutjainak története került ide. Ezeket 1963-ban adták át, de pazarló működésük miatt 1975-ben már nem indították be, hanem a bennük álló amforákat eltávolítva virágágyásokká alakították őket. Aztán 1984-ben ismét üzembe helyezzék a szökőkutakat, amelyek a tér 2007-ben kezdődött átalakításáig a helyükön maradtak.

A tér hatvanas évek elején indult átalakítása miatt a következő tablók eltérnek a házszámozás rendjétől. Már csak azért is, mert az egykori Múzeum étterem épületét három telekre húzták fel, amelyek közül az egyik ráadásul a Hubay utcához tartozott. De hasonló a helyzet a következő tablóval is, amely a teret egykor lezáró Steiner-háznak állít emléket, bemutatva, miként növelték meg a Kossuth tér területét, és hogyan zárták le annak nyugati oldalát. Ami egyben azt is jelentette, hogy a korábban a Gorve út 16. szám alatt álló Népbank épülete 1970-től már fizikailag is Szolnok főterén állt, miközben robosztus formájával 1907-től meghatározta annak képét. A Kossuth térre került házról - ma már leginkább Sztárként emlegetjük - szóló tabló kísérő anyaga az egykori szolnoki piacra emlékeztet, amely a negyvenes évek végéig naponta működött itt.

A Kossuth tér bő hat évtizede indult átépítésének eredményeként nemcsak a tér területe növekedett meg és házszámok tűntek el, de öt, sok tekintetben hasonló társasház is épült a korábbi, jobbára földszintes épületek helyére. A Magyar utcai torkolatot lezáró, a tér felé eredetileg csak négyemeletes, lapos tetős épület ugyanúgy több telekre épült, mint a többi modern társasház, szintén a Szolnok Megyei Tervező Vállalat kollektívája álmodta meg, és ugyancsak egykori boltok helyén áll.

A Kossuth tér 7-8. és a Kossuth utca 14. számú telket is elfoglaló épület helyén például működött a Gettler bankház, a színház első jegyirodája is, de volt itt olyan bolt, amely fölött ott állt a téren, több helyen is felbukkanó "fehér kutya" cégér.

Természetesen külön tablót kapott az 1882-84 között épült városháza, amelyet Makay Endre budapesti építésznek úgy kellett megálmodnia, hogy a 200 fős tanácsterme bálok tartására is alkalmas legyen. Az eredetileg öt kupolás épület földszintjén tizenhárom üzlethelyiség volt, amelyek bérleti díjából a város az első világháborúig visszafizette az építkezésre felvett hitelt. Itt bérelt üzletet például Sebők Nándor, Konsitzky György és Fusch Lajos az előző századfordulón, akikhez hasonlóan negyven-ötven kereskedő működött a negyvenes évek végéig a téren. Például a Kossuth tér 10. szám helyén álló földszintes házban is, aminek a helyre a hatvanas évek elején épült fel a ?lordok háza?, de csak 1968-ban került a tűzfalára a Tudomány és művészet című alkotás.

A Kossuth tér tíz házát bemutató tablók mellett külön "fejezetet" kaptak az egykori szobrok: az 1900-tól 1952-ig a Táncsics utca tengelyében álló Szentháromság-szobor, az 1872-től 1959-ig a múzeum bejáratával szemben álló 68-as obeliszk, a puttós-halas artézi kút és a Munkásmozgalmi emlékmű. De természetesen megemlítem a néhány hónapot megért Horthy István szobrot, és a csak két évig köztéren álló Kossuth-szobrunkat is. Szintén külön tablót kaptak a Kossuth téri képeslapokon és fotókon megörökített egykori közlekedési eszközök a delizsánsztól a pótkocsis Ikaruszig. És megkerülhetetlen volt, hogy legalább néhány képeslap írott oldalát is bemutassam, mert nemcsak a szépek, de sokszor a személyes üzenetek is mesélnek.

A tizenhat tabló mellett három vitrin is került a kiállítótérbe, amelyekbe részben Bauer István kisnyomtatvány-gyűjteményének Kossuth téri darabjaiból válogattam, részben saját képeslapgyűjteményemből helyeztem el néhány szép, a tablókra nem került darabot. A kiállítás szeptember végéig a Tourinform és az Agóra nyitvatartási idejében bármikor megtekinthető.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

"Fontos" épület
A Kossuth Lajos utca és a mai Kellner Gyula sarkán álló irodaház nem szépsége vagy különleges építészeti megoldásai okán fontos, hanem mert ebben alakították leginkább Szolnok mai arculatát. Amin lehet vitatkozni, de változtatni csak lassan és nehezen.

Az Album további képei
 

AKB

Hol járunk?
Ez itt egy beázott plafon. Amivel nem az a baj, hogy hónapok óta nem volt egy rendes eső, hanem, hogy ez a plafon alig egy éve lett átadva egy sokmilliárd forintos, több évig tartó beruházás eredményeként. Az azóta szakadozó padlóborítással, vállalhatatlan mázolásokkal, fel nem takarított festésnyomokkal, és máig a munka nyomát magán viselő üvegekkel. Hol járunk? A Szolnoki Szigligeti Színház nézői folyosóin.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A küzdelem emlékhelye
Látszólag csak négy emléktábla meg egy régi faldarab. A valóságban azonban Szolnok legújabb kori történetének egyik fontos emlékhelye. Ráadásul nagyon jól kigondolva, ami miatt a város egyik legfontosabb turisztikai látványossága is lehetne. Szeretnünk kellene.

A Szoborpark további képei