[vendegoldal]

Negyedszer Szolnokon az AztaQ

2024. május 06.

Könnyűzenei zenekarok és énekesek jelentkezését várja május 20-ig az AztaQ, vagyis a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei tehetségkutató, aminek győztese ott lehet az Öröm a Zene döntőjében vagy akár a Hangfoglaló Program támogatottjai között. A versenynek idén is a Tisza mozi ad helyet.

A tavalyi szolnoki AztaQ-t a többségében Fejér megyei tagokból álló Crescendo Selecta nyerte, akik az Öröm a Zene 2023-as döntőjében az Újfalusi Gábor-díjat kapták meg, miközben énekesnőjük, Kovács Alíz a The Voice tehetségkutató második helyén végzett. Egy évvel korábban a gyöngyösi Cloud Factory jutott Szolnokról a budapesti döntőbe, de a korábbi években is olyan formációk nyerték el az AztaQ zsűrijének a tetszését, mint a Carson Coma vagy éppen a szolnoki 1LIFE, akik azóta IDEA zenekar néven koncerteznek. Ebben az évben vajon ki juthat Szolnokról az Öröm a Zene őszi döntőjébe, aminek nyertese 1 millió forint értékű hangszerutalvánnyal lesz gazdagabb, a tíz legjobb pedig ott lehet az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói meghallgatásán az A38-as hajon?

Az első lépés az AztaQ 2024-es versenyére való jelentkezés, amit két saját dal beküldésével május 20-án éjfélig tehetnek meg a zenekarok és az énekesek. Fontos tudnivaló, hogy csak olyanok pályázhatnak, akiknek nincs egynél több lemezkiadásra szakosodott cég által megjelentetett és kereskedelmi forgalomban is kapható lemeze. Magyarul és idegen nyelven is szólhatnak a dalok, sőt instrumentális feldolgozások is elhangozhatnak a megmérettetésen, azonban fontos, hogy saját vagy kifejezetten a színpadra álló formációknak írt szerzemény szólaljon majd meg a Tisza mozi színpadán 2024. június 1-jén, délután. (A képen a Crescendo Selecta)

Az AztaQ amatőr könnyűzenei tehetségkutatónak negyedik alkalommal ad otthont Szolnok, és harmadjára a Tisza mozi. Az AztaQ története 2016-ra nyúlik vissza, amikor az NKA Cseh Tamás Program partnere lett az Öröm a Zene Tehetségkutató sorozatnak azzal az elvárással, hogy az ország minden megyéjében legyen egy helyi forduló. Mivel Jász-Nagykun-Szolnok megyében akkor már egy ideje senki sem szervezett könnyűzenei tehetségkutatót, Andrásik Remo, az Öröm a Zene szervezője felkérte a törökszentmiklósi Ipoly Arnold Művelődési Központot, hogy hozzanak össze egy ilyen versenyt, amit 2017-ben neveztek először AztaQ-nak, azaz Amatőr Zenei Tehetségkutató Versenynek. A covid után azonban ?gazdátlanul? maradt Jász-Nagykun-Szolnok megye, a 2021-es megmérettetésnek ezért a szolnoki Tiszaligetben rendezett Gitármánia Tábor adott helyet, majd 2022-ben a Tisza moziba költözött az AztaQ. (A képen a 2022-es győztes)

Az Öröm a Zene tehetségkutató többi megyei állomásához hasonlóan a szolnoki megmérettetésre is bárhonnan az országból lehet jelentkezni, illetve az sem kizáró ok, ha egy induló formáció több helyen is színpadra áll, illetve a korábbi években is próbálkozott már. Természetesen az AztaQ szervezői számára öröm lenne, ha idén végre nagyon sok helyi zenekar vagy énekes jelentkezne, netán szolnoki produkció jutna tovább az országos döntőbe, majd akár a Hangfoglaló Program támogatottjai közé. Jelentkezni az aztaq.blog.hu oldalon leírtak szerint, az ott megadott címen lehet május 20-án éjfélig. (A képen a tavalyi résztvevők és a zsűri)

Az idei AztaQ-t június 1-jén, szombaton délután tartják a Tisza mozi A termében. A Hangfoglaló Program által delegált zsűritagok: Andrásik Remo, az Öröm a Zene vezetője, Horváth Gergely (balra), a Petőfi rádió egykori irányítója és Kirschner Péter (jobbra) producer, zenész, zeneszerző, többek között Bródy János zenekarának vezetője. Szolnokról Pap Béla, zenei mindenes foglal majd helyet a zsűriben. Az AztaQ-n színpadra lépőket 100.000 forint értékű hangszervásárlási utalvány (a Roland 5000 Hangszerbolt jóvoltából), 150.000 forintos stúdiózási lehetőség (a Denevér Hangstúdióban), 200.000 forintos médiacsomag (a szervező Picasso Média felajánlása), valamint az idei Tiszavirág Fesztiválon és a Tisza moziban való fellépési lehetőség várja a helyezések és az oklevelek mellett.

További információk: aztaq.blog.hu

 
hirdetésApache WebSevice - Weboldal készítés, webdizájn, tarhely szolgáltatás

Album

Túlélő képeslap
Viszonylag nagy példányszámban készülhetett ez a képeslap, ha a kiadása után minimum hét évvel még kapni lehetett. Ezt a példányt 1915 nyarán küldték Szolnokról Pestre, közel hét évvel az ácsolt Tisza-híd pusztulása után.

Az Album további képei
 

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Magányos Gyermekek
Jövőre lesz negyven éves az a három gyerek, akik a város alapításának 900 éves jubileuma óta szemlélik a Dr. Sebestyén Gyula körút és a Városmajor - 1990-ig Vörös Csillag - út kereszteződését. A kis szobor beleolvad a környezetébe, talán fel se tűnne, ha a puha mészkő elfogyna.

A Szoborpark további képei