[vendegoldal]

A múlt, mint reklám

2021. szeptember 16.

Lehet egy hentesüzlet múzeum is egyben? Csak a szándékon múlik. Megéri? Én biztos, nem vásároltam volna ott, ha a kiállítás nem csalogat be. A marosvásárhelyi Petry mészárszéket, mint követendő példát citálom. A látnivalók közül sokszor kimarad, pedig ott van a Rákóczi-lépcső alján.

Nagyon szeretem Marosvásárhelyt. Részben a jelenlegi színháza miatt, ami szerintem per pillanat a legjobb magyar nyelvű teátrum. Másrészt a magyar szecesszió "koronaékszere", a marosvásárhelyi Kultúrpalota okán, aminek ugye komoly szolnoki kötődése van a Tükörteremben lévő Pólya Tibor festmények révén. És most már azt mondhatom, hogy egy nyolcadik generációs családi mészárszék miatt is, ami nemcsak egy hentesbolt kiegészítve komoly étteremmel és rendezvényhelyiségekkel, hanem egy hely-, ipar- és kereskedelemtörténeti kiállítóhely is, amolyan igazi szívvel-lélekkel magánmúzeum. Nem is értem, eddig hogy kerülte el a figyelmemet.

A Petry-féle mészárszék ott van a marosvásárhelyi várból levezető, szinte minden útikalauzban megemlített, ám mára teljesen elkopott festésű Rákóczi-lépcső alján. Elsőre szimpla hentesboltnak nézheti az ember, ám ha valamilyen oknál fogva mégis benéz a hatalmas üvegablakon, akkor gyorsan rájön: annál jóval több. Aminek persze már a cégér miatt is derengenie kellene, hogy a bejárati ajtó hentesbárdból készített "kilincsét" ne is említsem. A Petry-féle mészárszék egy kiállítótérrel kezdődik, és csak azon áthaladva lehet belépni a hentesüzletbe, ahol persze a nyolcadik generáció óta ezt az ipart űző család mai termékei is megtalálhatóak. Biztos, hogy nem vettem volna például a töpörtyűjükből, ha nem fedezem fel a "múzeumukat", márpedig akkor egy kulináris élménnyel is szegényebb lennék. Ők meg sok-sok lejjel.

De nemcsak a régi hentesüzletet idéző, az alapító arcképével díszített, régebbi és újabb eszközöket egy diszkrét üvegfal mögött felvonultató előtérből áll ez a múzeum, hanem a bolt után egy nagyobb kiállító- és rendezvénytérből is. Ahol természetesen több nyelven is elolvashatjuk az 1880-as évek második fele óta a "húsiparban" dolgozó család történetét, ami éppúgy nem nélkülözi a Monarchia korabeli boldog békeidőket, mint a szocialista államosítást és a rendszerváltás utáni újrakezdést, azaz az elveszett álmok újraépítését. Dokumentumok, képek, dátumok és persze sok-sok eszköz tiszteleg nemcsak egy család, hanem egy szakma előtt is. Arról nem is beszélve, hogy az egyébként rendezvénytérként is funkcionáló különterem Marosvásárhely történetének egy speciális, de nélkülözhetetlen szeletének is emléket állít.

Tudjuk mi Szolnokon, hogy a marosvásárhelyi Petry (máshol Petri) család első generációi idején kik látták el hússal a városunkat, hol és kik voltak a hentesek, a pékek, később a szatócsboltosok? Ha néhány tudják is ezt, hol van ez úgy elmesélve, hogy sokan tudhassák, netán egy hozzánk érkező idegen is megismerhesse? Vagy Szolnokon nem voltak egy-egy szakmának kiváló mesterei, nemcsak a városban, de a környékén is ismert "legendái"? Nálunk is ugyanaz a Monarchia volt, ugyanaz a szocializmus lett és ugyanúgy eljött a rendszerváltás. Csak valahogy a múlt egyszerű, de nélkülözhetetlen napszámosainak a megmutatása nem történt, történik meg. Pedig, miként számomra a marosvásárhelyi Petry mészárszék megmutatta, egy hentesüzletben is lehet turisztikai potenciál. Ami ott, azonnal pénzre váltódik.

 
hirdetésApache WebSevice - Weboldal készítés, webdizájn, tarhely szolgáltatás

Album

Az iskolasor nyolc évtizede
Rövidebb ideig tartott, és talán nem is fénylett olyan szépen, mint az első, de a Baross utcai iskolasor épületeit elnézve mégsem tűnik túlzásnak Szolnok második aranykorának nevezni a húszas-harmincas éveket. Természetesen, ezen a képeslapon nem a polgári leányiskola látható.

Az Album további képei
 

AKB

12 évig sem bírta
Még nincs 12 éves a Tiszavirág gyaloghídra felvezető kerékpáros rámpa, de már rosszabb állapotban van, mint a rómaiak útjai a kétezer évvel későbbi feltárások idején. De mit adtak nekünk a rómaiak? És mit hagyunk mi az utánunk jövőkre, ha egy ilyen építmény nem bírt ki 12 évet. Legalább a kivitelezők dicsőségfalára írjuk fel, hogy Szolnokon mi maradt utánuk! Ha már számonkérni nem lehet.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Bujdosó Ácslegény
A levelek lehullásával ismét előbukkan majd a néhai 605-ös számú szakmunkásképző iskola udvarán immár 45 éve ácsorgó Ácslegény című szobor, így a József Attila útról is látható lesz az alkotó halála után egy évtizeddel Szolnokra került szobor.

A Szoborpark további képei