Szobor Park SzolnokMikor, mi a Hősök terén?

2022. április 22.

Nem tudjuk, pontosan mikor állították fel és mikor bontották el. Nagyjából négy és fél évtizeden keresztül állt a Hősök terén, az SZTK előtt a talán "szovjet katonai emlékmű", aminél olykor évente négyszer is koszorúztak. Főleg, mert közel másfél évtizedig ez volt a helyi felszabadulási emlékmű is.

A szolnoki Hősök terén, az 1954-ben épült SZTK előtt egykor álló emlékműveknek - merthogy ugyanazon a helyen két egymást váltó műtárgyról van szó - már az elnevezését sem egyszerű tisztázni. Az 1956-ban ledöntött első verzió (a bal oldali fotó ezt mutatja) Baross utca felőli oldalán oroszul az állt, hogy "a szabadságért és függetlenségért vívott csatákban elesett örök szovjet hősök". A rendszerváltás után elbontott másodiknak (a jobb oldali fotó ezt mutatja) a Kápolna utca felé néző lapján pedig az, hogy "örök dicsőség a hősöknek, akik a magyar nép szabadságáért és függetlenségéért vívott harcokban estek el". Tehát akár el is fogadhatjuk az 1989 előtt sokszor használt megjelölést, miszerint ez a "szovjet hősi emlékmű" - volt. Mivel azonban a "szovjet katonai emlékmű" elnevezés is többször felbukkant, sőt a leggyakrabban talán "felszabadulási emlékműként" hivatkoztak rá, nem marad más, csak a bizonytalanság. Szolnokon közel négy és fél évtizedig állt két emlékmű, amelyek ráadásul abban a negyvenöt évben a közterületi műalkotások közül a legtöbbször szerepeltek az újságokban, mégsem tudjuk pontosan megnevezni őket.

A nevén kívül a Hősök terén egykor álló emlékmű felállításának pontos dátumát sem tudjuk. A magam részéről ugyanis erősen kételkednék abban, hogy a szétlőtt, éhező Szolnokon 1945. május elsején két szovjet, hősi emlékművet is avattak volna. A jelenlegi Zounuk-szobor helyén 1956-ig álló "Szivarról" ugyanis viszonylag pontosan tudható, hogy a Szolnokon tartózkodó orosz katonák jelenlétében 1945. május 1-jén avatta fel Bernáth Mihály. Szerintem az elnevezés körüli "anomáliák" miatt tekintették ugyanezt a dátumot a Hősök terén lévő építmény születésnapjának is. A magam részéről az 1945-ös dátumban sem lennék biztos, annak ellenére sem, hogy ez ott szerepelt az első verzió talapzatán, hiszen a "felszabadulás" évét nagyon sok szoborra, emlékműre és emléktáblára felvésték később is.

Nem kevésbé bizonytalan az egykori emlékmű elbontásának dátuma sem. A közös emlékezet azt tartja, hogy már 1990-ban, tehát az első szabad parlamenti és önkormányzati választás évében elbontották. Ugyanakkor a megyei napilap egyik apró híre szerint 1991. október 4-én, az akkor még a Szolnokon áthaladó 4-es főút forgalmát az Elek István utca és a Szabadság tér között el kellett terelni, mivel aznap robbantották fel a Hősök terén a volt orosz katonai emlékművet. A Németh István által a bontásról készült fotók (a mellékelt színes képek) alapján egyáltalán nem kételkednék abban, hogy az 1956-ban könnyedén ledöntött első emlékmű helyére 1957-ben stabil betonkolosszus került, amit az 1991-ben rendelkezésre álló eszközökkel nem lehetett szétverni. És a magam részéről már csak azért is inkább az 1991-es bontás dátumát fogadnám el, mert a Vörös Hadsereg utolsó egységei csak az év nyarán hagyták el Magyarországot, és miként a budapesti Szabadság téren ma is álló hasonló emlékmű kapcsán sokszor megtapasztalhattuk, az oroszok egyáltalán nem örültek az elesett katonáiknak állított emlékművek elbontásának.

A szolnoki Hősök terén egykor álló emlékműnek van még egy érdekessége. Miközben 1954 és 1956 között három "szovjet, hősi, katonai, felszabadulási" emlékmű - Hősök tere, Táncsics út vége, megyei tanács épülete mögött - is volt Szolnokon, 1957 és 1970 között csak az SZTK előtt lehetett április 4-én koszorúzni. Nem véletlen, hogy abban az időben kifejezetten "felszabadulási" emlékműként hivatkoznak az obeliszkre, aminek a szerepét - és ugyancsak téves megnevezését - 1970. április 4-től a Tiszaliget bejáratánál álló "Fáklyavivő" című szobor vette át. Igaz, a Hősök terén nemcsak április 4-én, de május 9-n (győzelem napja), november 7-én (NOSZF) és február 23-án (Vörös Hadsereg Napja) is rendszeresek voltak a koszorúzások. Na meg a díszőrség, amit általában az ideiglenesen Szolnokon is állomásozó orosz katonák, a Magyar Néphadsereg, a rendőrség, a munkásőrség és olykor az ifjú gárdisták adtak.

 
lap tetejére
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

ZUK-ok a Belón
A lengyel autóipar kisteherautói sorakoznak az éppen görög nevet viselő szolnoki főutcán, nem sokkal azt követően, hogy a várost átszelő 4-es főút nyomvonalát véglegesítették. A Fortepanon található UVATERV fotóval kapcsolatban feltehető a kérdés, hogy mit keresnek a gyalogosok az út közepén.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szomorú lány a Vegyinél
Hamarosan 40 éves lesz a mohásodó fejjel szomorkodó lány a Tiszai Vegyiművek főbejárata közelében lévő, ma már gondozatlan parkban. Az idén elhunyt Simon Ferenc alkotása még akkor született, amikor a beruházók és az nagy cégek költöttek a képzőművészetre.

A Szoborpark további képei