Szobor Park SzolnokEddig ismeretlen emlékmű

2023. március 17.

Tévedtem. Néhány 1957-es MTI fotó alapján ugyanis úgy tűnik, hogy a mai Zounuk ispános szökőkút helyén álló, de 1956 októberében ledöntött "szivart" nagyon gyorsan pótolták. Már csak azt kellene kideríteni, hogy 1957-től pontosan meddig volt a helyén az "újabb" szovjet katonai emlékmű.

Úgy tűnik tévedtem, és a tévedésemből levont hibás következtetésemet többször is "tényként" kezeltem, közöltem. Eddig ugyanis úgy tudtam (gondoltam), hogy a Táncsics utca végén 1956. október 26-án ledöntött szovjet hősi emlékmű - a szolnoki emlékezetben "szivar" - helyére 1965. április 4-ig, vagyis Kocsis András Lenin-szobrának a felállításáig nem került semmi. Tévedésemet csak azzal tudom megmagyarázni, hogy eddig egyetlen fotót sem láttam a mai Zounuk ispános szökőkút helyén álló "második" obeliszkről. És őszintén mondom, az 1964-ben kiadott, a Szigligeti Színházat ábrázoló képeslap sarkában feltűnő talapzatot is a "szivar" el nem takarított maradványának gondoltam. Eddig. A legérdekesebb, hogy eddig kortárs szemtanúk sem jelentkeztek, akik emlékeznének a jelek szerint nagyon gyorsan felépített, már egyáltalán nem szivar alakú obeliszkre.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) archív fotói között azonban most rábukkantam három olyan képre, amelyek egyértelműen azt bizonyítják, hogy a "szivart" nagyon gyorsan pótolták. Az első felvételhez tartozó kísérőszöveg szerint az új obeliszk már 1957. május 4-én állt, azaz alig hat hónappal az előző ledöntése után. A következő MTI fotók - az egyik kivágata került e cikk címlapjára - 1957. augusztus 11-én készültek az obeliszkről. Ez azért fontos, mert olykor előfordul ugyan az MTI archívumában őrzött képekkel is, hogy a kísérőszövegeik rosszul adják meg a keltezést és/vagy a helyszínt, annak viszont nagyon kicsit az esélye, hogy ez kétszer is megtörténjen, ráadásul kétszer is ugyanannak a helyszínnek a rovására. Tehát nem lehet kétségünk afelől, hogy a három fotó Szolnokon készült, ráadásul jól szerepelnek rajtuk a tárgymeghatározások, azaz a Szovjet katonai emlékművet örökítették meg.

Mivel azonban csak az 1957. május 4-ei kép szövegében szerepel, hogy az emlékmű a Felszabadulás téren állt, akár kételkedhetnénk is az obeliszk helyében. A Felszabadulás tér a mai Tisza - 1945-ig Horthy Szabolcs - park rendszerváltásig használt neve, ami a Tisza szállótól a református templomig, a Verseghy gimi és a Tisza által közrefogott területet jelöli. Szolnokon a Hősök terén, az SZTK előtt állt még szovjet obeliszk, de annak alakja kicsit nyúlánkabb volt, ráadásul 1957-ben már látszódnia kellett mögötte az SZTK-nak, azaz nem arról az emlékműről készültek ezek a felvételek. Az 1964-es, már említett képeslapon fennmaradt talapzat, illetve a háttér alapján nem kételkedem abban, hogy ezek a képek Szolnokon készültek. Ahol, ezek szerint, a forradalom után nagyon gyorsan új emlékmű került, szerintem a "szivar" megmaradt talapzatára.

A kérdés már csak az, hogy a képeken látható műkő hasábokból összerakott, valószínűleg vasbeton belsővel rendelkező, a színház felé néző oldalán orosz- és magyarnyelvű szöveggel, fent csillaggal, lent a Kádár-címerrel ellátott obeliszk meddig állhatott ezen a helyen? Csak 1965 elején, Lenin érkezése miatt bontották el, ahogy az 1964-es képeslap alapján most már feltételezem? Avagy esetleg jóval korábban? Mert ez utóbbi magyarázatul szolgálhatna arra, hogy ez az obeliszk miért nincs benne a közös szolnoki emlékezetben.

 
lap tetejére
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A megyei tervező helye
Néhány héttel ezelőtt, egy régi fotó okán háborogtam a Kossuth és a Kellner utcák sarkán álló tervezővállalati irodaháza miatt. Az itt látható, egyik olvasómtól kapott kép azonban azt is megmutatja, mi volt a mai emeletes épület helyén fél évszázada. Vitathatatlan, hogy valamit kellett kezdeni ezzel a résszel.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Nekünk viszi a szél
Nem a kezünk rövid, hanem a kuka van messze. Nem a kuka van messze, hanem trehányak vagyunk. Nem a kuka kicsi, hanem a parkoló autó sok. Nem közterület, mégis közös a szemét. Nem a parkolással és a díjfizetéssel, hanem az utána maradó cetlikkel van a gond. Nem, nem jó ez így. Nem, nem akarok kifogásokat és magyarázatokat kitalálni a Pelikán pláza parkolóház kijáratának állapota kapcsán. Mert nem jó ez így. És pont.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szolnoki bivaly, avagy 424.320
"Szoborrá" lett ipari emlék, amire vigyáznunk kellene, hiszen tizennyolc, még nagyjából épségben lévő példányt tartanak belőle nyilván, és talán kilenc olyat, ami bármikor megtekinthető. A Szolnokon 1982 óta kiállított "bivaly" a sorozat és a magyar gőzmozdonygyártás egyik utolsó darabja.

A Szoborpark további képei