Szobor Park SzolnokEddig ismeretlen emlékmű

2023. március 17.

Tévedtem. Néhány 1957-es MTI fotó alapján ugyanis úgy tűnik, hogy a mai Zounuk ispános szökőkút helyén álló, de 1956 októberében ledöntött "szivart" nagyon gyorsan pótolták. Már csak azt kellene kideríteni, hogy 1957-től pontosan meddig volt a helyén az "újabb" szovjet katonai emlékmű.

Úgy tűnik tévedtem, és a tévedésemből levont hibás következtetésemet többször is "tényként" kezeltem, közöltem. Eddig ugyanis úgy tudtam (gondoltam), hogy a Táncsics utca végén 1956. október 26-án ledöntött szovjet hősi emlékmű - a szolnoki emlékezetben "szivar" - helyére 1965. április 4-ig, vagyis Kocsis András Lenin-szobrának a felállításáig nem került semmi. Tévedésemet csak azzal tudom megmagyarázni, hogy eddig egyetlen fotót sem láttam a mai Zounuk ispános szökőkút helyén álló "második" obeliszkről. És őszintén mondom, az 1964-ben kiadott, a Szigligeti Színházat ábrázoló képeslap sarkában feltűnő talapzatot is a "szivar" el nem takarított maradványának gondoltam. Eddig. A legérdekesebb, hogy eddig kortárs szemtanúk sem jelentkeztek, akik emlékeznének a jelek szerint nagyon gyorsan felépített, már egyáltalán nem szivar alakú obeliszkre.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) archív fotói között azonban most rábukkantam három olyan képre, amelyek egyértelműen azt bizonyítják, hogy a "szivart" nagyon gyorsan pótolták. Az első felvételhez tartozó kísérőszöveg szerint az új obeliszk már 1957. május 4-én állt, azaz alig hat hónappal az előző ledöntése után. A következő MTI fotók - az egyik kivágata került e cikk címlapjára - 1957. augusztus 11-én készültek az obeliszkről. Ez azért fontos, mert olykor előfordul ugyan az MTI archívumában őrzött képekkel is, hogy a kísérőszövegeik rosszul adják meg a keltezést és/vagy a helyszínt, annak viszont nagyon kicsit az esélye, hogy ez kétszer is megtörténjen, ráadásul kétszer is ugyanannak a helyszínnek a rovására. Tehát nem lehet kétségünk afelől, hogy a három fotó Szolnokon készült, ráadásul jól szerepelnek rajtuk a tárgymeghatározások, azaz a Szovjet katonai emlékművet örökítették meg.

Mivel azonban csak az 1957. május 4-ei kép szövegében szerepel, hogy az emlékmű a Felszabadulás téren állt, akár kételkedhetnénk is az obeliszk helyében. A Felszabadulás tér a mai Tisza - 1945-ig Horthy Szabolcs - park rendszerváltásig használt neve, ami a Tisza szállótól a református templomig, a Verseghy gimi és a Tisza által közrefogott területet jelöli. Szolnokon a Hősök terén, az SZTK előtt állt még szovjet obeliszk, de annak alakja kicsit nyúlánkabb volt, ráadásul 1957-ben már látszódnia kellett mögötte az SZTK-nak, azaz nem arról az emlékműről készültek ezek a felvételek. Az 1964-es, már említett képeslapon fennmaradt talapzat, illetve a háttér alapján nem kételkedem abban, hogy ezek a képek Szolnokon készültek. Ahol, ezek szerint, a forradalom után nagyon gyorsan új emlékmű került, szerintem a "szivar" megmaradt talapzatára.

A kérdés már csak az, hogy a képeken látható műkő hasábokból összerakott, valószínűleg vasbeton belsővel rendelkező, a színház felé néző oldalán orosz- és magyarnyelvű szöveggel, fent csillaggal, lent a Kádár-címerrel ellátott obeliszk meddig állhatott ezen a helyen? Csak 1965 elején, Lenin érkezése miatt bontották el, ahogy az 1964-es képeslap alapján most már feltételezem? Avagy esetleg jóval korábban? Mert ez utóbbi magyarázatul szolgálhatna arra, hogy ez az obeliszk miért nincs benne a közös szolnoki emlékezetben.

 
lap tetejére
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Járási Tanács Volgával
Hamarosan felélednek a járások, de talán kicsit körültekintőbben építenek majd nekik székházat, mint tették azt a hatvanas években. Nézzenek rá erre az 1969-ben postára adott képeslapra, és megértik, mire gondolok.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Állt 1957-1965
A második szovjet katonai emlékmű a Táncsics utca végén, ott, ahol 1956. október 26-án a szolnokiak az elődjét - a "szivart" - ledöntötték, és ahová 1965. április 4-én Lenin alakját helyezték. Az ismeretlen emlékmű "titkát" Bojtos Gábor, a szolnoki levéltár munkatársa segített megoldani.

A Szoborpark további képei