[Naplóm]

Szolgálunk vagy szívatunk?

2020. január 21.

Helyi rendőrök sorra bírságolták a Szolnok ABC és az állomás nagyparkolója közötti út bal oldalán, a valóban tilosban álló autókat az éve egyik első napján. Nem tudom, közben gondolkodtak-e azon, vajon miért van ott naponta rengeteg szabálysértő. És tesznek-e valami javaslatot?

A rendszerváltás hiú reményeit lassan sutba dobó agyammal még mindig azt gondolom, hogy a rendőrség "szolgálunk és védünk" szlogenjébe esetleg beleférhet a problémák megoldásának a keresése. Ebben az esetben az, hogy a Szolnok ABC és a vasútállomás előtti nagyparkoló közötti út bal szélén, a megállni tilos tábla után, vajon miért sorakozik rendszeresen legalább tíz autó? Mi lehet az oka annak, hogy ezen a helyen jobb üzlet lenne folyamatosan büntető cédulákat osztogatni, mint az egész városi parkoló-rendszert fenntartani? A szolnoki autósok ennyire nem ismerik a KRESZ-t? Ilyen alacsonyan van a városban közlekedési morál?

A nem tudom, hogy a ki által, milyen indokok alapján és mikor kihelyezett közlekedési tábla okozta szabálysértések visszaszorításának egyik megoldása lehet, egy frissen végzett rendőr folyamatos helyszínen tartása. Aki aztán olyan eredményességi és bevételi mutatókat tudna produkálni, hogy minden statisztika élére ugrana a város. Aminek nagyjából a probléma olyan kezelése lenne, mint vakbélre fájdalomcsillapítót szedni.

A másik lehetőség, hogy a rend éber őrei - akik természetesen nem büntetgetnek ott naponta, talán mert néhányan igénybe szokták venni a MÁV szolgáltatásait - jelzik az illetékesek felé, hogy az a tábla ott teljesen értelmetlen, az út bal oldalán pedig inkább parkolóhelyeket kellene felfesteni. És, ha már esetleg ezt elmondják, becsatlakoznék ismét néhány javaslattal.

Mert büntetni akár a Szolnok ABC posta felőli oldalán is lehetne. Ugyanis az állomásra igyekvők - ha nem érkeznek hajnalban -, lassan csak szabálytalanul tudnak megállni. Például azon a helyen, a járdára felhajtva. Holott annak a kevesek által használt, széles járdának helyén legalább 6-8 parkolót ki lehetne alakítani. Miként a Liget út elején, a posta kerítésével szemben, majd fentebb a MÁV területe mellett meg több tucat parkolónak lenne hely.

Ami persze nem lenne tökéletes megoldás, de erről már sokszor írtam. Ugyanakkor ideiglenesen, amíg végre elkészül a szolnoki pályaudvar és a Jubileum tér felújítása - tehát minimum a következő öt évre - némi gyógyírt jelentene az állomás előtti megállásban.

Amit fokozni lehetne azzal is, ha az állomás közelében - például a nagyparkolóban - csak maximum 1 óra várakozás lenne a megengedett. Ugyanis tényleg nonszensz, hogy azt a helyet a vonattal ingázók P+R parkolónak használják egész nap. (Ami persze érthető. Hogy hol kellene nekik parkolót kialakítani, arról korábban már írtam.) De továbbmegyek. Az is nevetséges, hogy az állomás előtt még mindig két sor áll a taxisok rendelkezésére, holott két-három fuvarozó elegendő lenne ott, a többiek meg várakozhatnának távolabb (miként történik ez ma már Ferihegyen). Az így felszabaduló helyeken pedig ki lehetne alakítani olyan gyorsparkolókat, ahol tényleg azok tudnának megállni, akik csak hoznak-visznek valakit, azaz egy-két percig kell nekik a hely. Mindezeket tekinthetnénk amolyan lakossági szolgáltatásoknak is, amivel érzékeltetni lehetne, hogy fontos az adófizető állampolgár kényelme.

Tényleg nem tudom, hol és kinél kellene ilyeneket kezdeményezni. De mivel úgy tűnik, a rend éber őreit is zavarja az állomás környékének parkolási rendje, átengedem nekik az ötleteket, hátha rájuk hallgatnak az illetékesek. És akkor valóban rászolgálnak a "szolgálunk" szlogenre, mert az értelmetlen büntetgetés alapján csak a "szívatunk és néztek" lehet a helyes reklámsor. Ami persze igaz Szolnok szívesen hangoztatott "szolgáltató város" mondatára is.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Étterem a vasúton
Gyorsan lendüljünk túl azokon a kötelező körökön, hogy ha nem lenne felirat ezen a képeslapon, akkor akár miskolcinak vagy éppen szombathelyinek is gondolhatnánk az épületet. Viszont a kép középpontjában látható hatalmas, fehér lepedők sokkolóan hatnak. Legalábbis, ha a mai szolnoki állomásra gondolok.

Az Album további képei
 

AKB

Az ott egy lyuk
A Szentháromság térrel szemben, az egykori kőolajos klub előtt, egy elég forgalmas járda mellett. Több hete tető és figyelmeztetés nélkül. Áldozatra várva. A szerencsében bízva. Hogy mire valók a közterület-felügyelők Szolnokon, régóta nem tudom. Hogy miért nincs gazdája az utcáknak, jó ideje nem értem. Hogy mire való egy önkormányzati képviselő, azt biztos félreértem. Miként a gondatlan veszélyeztetést is. Tehát az ott egy veszélyes lyuk. Én szóltam.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szomorú (?) Krisztus
Szomorú, búsuló, merengő, bánkódó, ülő? Valószínűleg ez az a szobrunk, aminek több neve van, mint amennyi tényszerű adatot ismerünk a születéséről. Az biztos, hogy nem a legöregebb köztéri alkotásunk, ugyanakkor a legrégebb óta ugyanazon a helyen álló.

A Szoborpark további képei