[Naplóm]

Szolgálunk vagy szívatunk?

2020. január 21.

Helyi rendőrök sorra bírságolták a Szolnok ABC és az állomás nagyparkolója közötti út bal oldalán, a valóban tilosban álló autókat az éve egyik első napján. Nem tudom, közben gondolkodtak-e azon, vajon miért van ott naponta rengeteg szabálysértő. És tesznek-e valami javaslatot?

A rendszerváltás hiú reményeit lassan sutba dobó agyammal még mindig azt gondolom, hogy a rendőrség "szolgálunk és védünk" szlogenjébe esetleg beleférhet a problémák megoldásának a keresése. Ebben az esetben az, hogy a Szolnok ABC és a vasútállomás előtti nagyparkoló közötti út bal szélén, a megállni tilos tábla után, vajon miért sorakozik rendszeresen legalább tíz autó? Mi lehet az oka annak, hogy ezen a helyen jobb üzlet lenne folyamatosan büntető cédulákat osztogatni, mint az egész városi parkoló-rendszert fenntartani? A szolnoki autósok ennyire nem ismerik a KRESZ-t? Ilyen alacsonyan van a városban közlekedési morál?

A nem tudom, hogy a ki által, milyen indokok alapján és mikor kihelyezett közlekedési tábla okozta szabálysértések visszaszorításának egyik megoldása lehet, egy frissen végzett rendőr folyamatos helyszínen tartása. Aki aztán olyan eredményességi és bevételi mutatókat tudna produkálni, hogy minden statisztika élére ugrana a város. Aminek nagyjából a probléma olyan kezelése lenne, mint vakbélre fájdalomcsillapítót szedni.

A másik lehetőség, hogy a rend éber őrei - akik természetesen nem büntetgetnek ott naponta, talán mert néhányan igénybe szokták venni a MÁV szolgáltatásait - jelzik az illetékesek felé, hogy az a tábla ott teljesen értelmetlen, az út bal oldalán pedig inkább parkolóhelyeket kellene felfesteni. És, ha már esetleg ezt elmondják, becsatlakoznék ismét néhány javaslattal.

Mert büntetni akár a Szolnok ABC posta felőli oldalán is lehetne. Ugyanis az állomásra igyekvők - ha nem érkeznek hajnalban -, lassan csak szabálytalanul tudnak megállni. Például azon a helyen, a járdára felhajtva. Holott annak a kevesek által használt, széles járdának helyén legalább 6-8 parkolót ki lehetne alakítani. Miként a Liget út elején, a posta kerítésével szemben, majd fentebb a MÁV területe mellett meg több tucat parkolónak lenne hely.

Ami persze nem lenne tökéletes megoldás, de erről már sokszor írtam. Ugyanakkor ideiglenesen, amíg végre elkészül a szolnoki pályaudvar és a Jubileum tér felújítása - tehát minimum a következő öt évre - némi gyógyírt jelentene az állomás előtti megállásban.

Amit fokozni lehetne azzal is, ha az állomás közelében - például a nagyparkolóban - csak maximum 1 óra várakozás lenne a megengedett. Ugyanis tényleg nonszensz, hogy azt a helyet a vonattal ingázók P+R parkolónak használják egész nap. (Ami persze érthető. Hogy hol kellene nekik parkolót kialakítani, arról korábban már írtam.) De továbbmegyek. Az is nevetséges, hogy az állomás előtt még mindig két sor áll a taxisok rendelkezésére, holott két-három fuvarozó elegendő lenne ott, a többiek meg várakozhatnának távolabb (miként történik ez ma már Ferihegyen). Az így felszabaduló helyeken pedig ki lehetne alakítani olyan gyorsparkolókat, ahol tényleg azok tudnának megállni, akik csak hoznak-visznek valakit, azaz egy-két percig kell nekik a hely. Mindezeket tekinthetnénk amolyan lakossági szolgáltatásoknak is, amivel érzékeltetni lehetne, hogy fontos az adófizető állampolgár kényelme.

Tényleg nem tudom, hol és kinél kellene ilyeneket kezdeményezni. De mivel úgy tűnik, a rend éber őreit is zavarja az állomás környékének parkolási rendje, átengedem nekik az ötleteket, hátha rájuk hallgatnak az illetékesek. És akkor valóban rászolgálnak a "szolgálunk" szlogenre, mert az értelmetlen büntetgetés alapján csak a "szívatunk és néztek" lehet a helyes reklámsor. Ami persze igaz Szolnok szívesen hangoztatott "szolgáltató város" mondatára is.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Elkészült a Madas-ház
Ismét egy olyan képeslap, amit a jobb alsó sarkában lévő felirat nélkül nehéz lehet elsőre azonosítani. A fotó előterében lévő házak ugyanis már negyven éve eltűntek, így a jól felismerhető épületek közül egyedül a nagyposta segíti az azonosítást. Illetve a Madas-házzal együtt a dátumozást.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Plakátmagány
Beruházni, kivitelezni nagyon tudunk. Működtetni már nem annyira. Néhány évvel ezelőtt viszonylag esztétikus hirdetőtáblák kerültek a Szapáry út megújult burkolatára. Hogy milyen pénzből, mára nem érdekes. Az azonban érdekelne, kié lehet ez a néhány hirdetőtábla. Kit nem zavar, hogy hónapos plakátok rohadnak rajtuk? Ki nem veszi észre, hogy van, amelyikre vállalhatatlan kiegészítések kerültek? Szolnok közepén. Vagy ezek magányos plakáthelyek, gazdátlan plakátokkal? Kellemetlen ez a tulajdonosra, a hirdetőkre, a plakátokon szereplőkre, de ránk, szolnokiakra nézve is.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Móra Ferenc emléktábla
Véletlenül bukkantam a Móra Ferenc szolnoki tartózkodására emlékező táblára a Szent István király utcában. Akkor hirtelen el sem tudtam képzelni, hogy mi köze lehetett a tudós-írónak a megyei rendőrkapitányság épületéhez és a városhoz.

A Szoborpark további képei