[Naplóm]

Plusz-mínusz Advent

2018. november 14.

Advent első vasárnapja idén december 2-ára esik. Ehhez képest vannak üzletek, ahol már október végén megjelent a karácsonyi kínálat, november elsejével pedig a legtöbb médiumban elindultak az ünnepi reklámok. Így már az év hatoda arról szól, hogy karácsony okán vásároljunk.

Mondhatnám, de nem lenne igaz, hogy megértő vagyok a kiskereskedelemmel szemben, amely éves forgalmának a jelentős részét a karácsonyhoz kapcsoló vásárlásokkal abszolválja. Igaz, arról még nem olvastam átfogó és hiteles tanulmányt, hogy az ebben az időszakban, a szeretet ünnepe okán megvásárolt dolgok mekkora hányada végzi a kukában, polcok mélyén vagy kering évekig továbbadott ajándékként. Egyszóval lesz, lett kidobott pénz, elégetett, rosszul hasznosuló erőforrás. Vagy kár, ami jóval kisebb lenne, ha immár az év hatoda nem arról szólna, hogy a szeretet ünnepe miatt költsünk, költsünk, még többet költsünk.

Azt hiszem átestünk a ló vagy a rénszarvas másik oldalára. Ami nálunk nem példanélküli. Lassan így vagyunk a munkaszünetekkel is. Karácsony előtt, két ünnep között, Újév után van körülbelül két hét, amikor lényegében leáll az ország. Intézmények zárnak be az ünnepekre hivatkozva, lehetetlen bármit elintézni, lutri bárhová elmenni, ráadásul január első két hetében még mintha kómában ténferegne az egész ország. De nem jobb a helyzet az átrendezett szabadnapokkal, a megtoldásra inspiráló hosszú hétvégék környékén sem. A nyárról nem is beszélve, ami nagyjából két hónap pauzát jelent az ország működésében. Tehát nem elég, hogy két hónapig extra módon vásárolunk, költünk, legalább másik két hónapban meg nem működünk, nem termelünk. Micsoda jólét. Mekkora luxus.

De vissza a karácsony címén elkövetett vásárlásösztönzéshez! Próbálom felidézni, hogy mikor szaladt el ennyire a ló vagy a rénszarvasok. Gyerekkoromban november végén maximum a csoki Mikulások meg a piros csomagok jelentek meg a boltokban. Az arany-, ezüst-, meg bronzvasárnapok okán talán a nyolcvanas években nyitottak ki először a hét utolsó napján is az egyébként már szombat délben bezáró üzletek. Mondom, nem emlékszem tisztán, de eleinte mintha a szolnoki karácsonyi falu is csak december 1-jén nyitott volna a művház környékén. Persze, lehet, hogy tévedek, és már régi rómaiak idején, Jézus születése előtt is két hónappal... Ez a világ rendje.

Ettől persze én még gondolhatom úgy, hogy az október végén induló karácsonyi "ünnepkör" büntetendő cselekmény. Ha rajtam múlna, advent első vasárnapja előtt megtiltanám mindenféle karácsonyi díszítés, reklám és vásárlásösztönzés használatát. Plusz a karácsonyi dalok nyilvános lejátszását. Még akkor is, ha netán novemberben nem későnyár, hanem hóval beköszöntő koratél lenne. Egyszerűen ezért, mert mindennek megvan a maga helye és ideje. Sopánkodunk, hogy felborult a természet rendje, és még novemberben is nyár van. De az természetes, hogy már szüret idején kitör a karácsonyi buli. És ne jöjjön nekem senki azzal, hogy ebben nem kötelező részt venni. Ez pontosan olyan, minthogy a cigarettára sem mondhatom, hogy aki nem szívja, az nem is szagolja. A karácsonynak álcázott őrület sem kerülhető ki. Maximum Robinson a lakatlan szigetén tudná megúszni.

De én nem akarok Robinson lenni. Csak Advent elő vasárnapjáig szeretnék nyugalmat, és szimpla őszi hétköznapokat. Nem egy lakatlan szigeten. Esélytelen? Lehetetlen. Marad a morgás joga.

(Fotók: blogSzolnok Arhívum 2012-2016)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Amikor még vízi út volt a Tisza
Ez a kép nemcsak azért különleges, mert ilyennek már soha többé nem láthatjuk a Tisza-partot, hanem mert felvillant egy olyan időszakot is, amikor még valódi vízi út lehetett a Tisza. A tehervagonok meg majdnem a belvárosi nagytemplomig jártak.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Balkáni köz
A Tófenék és az Ady Endre utcák között, a Jókai utcai ügyészség mögött van egy név nélküli, csak gyalog és bringával járható kis köz, amit nyugodtan nevezhetnénk Balkáni köznek. Már, ha a balkániak nem kérnék ki maguknak. Áll ott egy kuka, aminek a környéke általában tragikus. Van ott egy fal, ami rettenetes. A város közepén, mondjuk 50 méterre a főterünktől egy olyan pont, ami mellett többnyire csak undorral lehet elmenni. Nem lehetne kreatív építészhallgatókat, leendő városüzemeltetőket megkérni, hogy ötleteljenek egy kicsit? Talán viszonylag olcsón vissza lehetne térni Európába.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Tánc a volt tánchelyen
Az egykori Szakszervezetek Művelődési Ház oldalsó bejárata fölött ma még ott van Andrássy Kurta János 1958-ban kihelyezett Tánc című domborműve. Bár az épület falai között sok tánc már nem lesz, bízzunk benne, hogy új funkciója mellett is a helyén maradhat ez a köztéri plasztika.

A Szoborpark további képei