[Naplóm]

Nem tudom, de nem eldugni!

2023. október 17.

Szubjektív megítélésem szerint, az utóbbi időben egyre több a hajléktalan Szolnokon. Nem szeretnék álszenteskedni, de engem zavar a padokon alvás, a parkokban vécézés. És engedtessék meg nekem, mint adófizetőnek, hogy ennek a problémának a megoldását se egyénileg kelljen abszolválnom!

Reggeli sétáim rendszeres élménye, hogy a Tiszaparti gimnázium oldalsó lépcsője alatt alszik valaki. Miként pár lépéssel odébb, a sétányra kiérve az is, hogy a jobbra lévő padon is betakaródzva fekszik egy ember. Napközben a Hild tér padjain látok óriási szatyrokkal hosszasan ücsörgőket, de olykor a Szentháromság vagy a Jubileum tér padjai is inkább "otthonként" semmint pihenőhelyként szolgálnak. Azt meg már nem is szívesen említem, amikor a Skála körüli bozótos részekről valaki úgy lép ki, hogy láthatóan nem a növényvilágot tanulmányozta ott. Esténként pedig Tószegi úton látom az éjjeli melegedő felé vonuló, vegyes öltözékű, különböző szatyrokat és csomagokat cipelő embereket, meg olykor az ottani kapu előtt várakozókat. Mind-mind nehézsorsú ember, akik ugyanúgy a város lakói, a város jogos használói, mint bárki más. Nem kérdés, hogy a jó érzésű embertársak sajnálják őket.

De. És a "de" után a legnehezebb folytatni a mondatokat. Egyrészt, mert nem tudjuk pontosan meghatározni, ki is a valódi hajléktalan, tehát kikről beszélünk. Attól, hogy valaki napközben rosszul öltözve, tömött szatyrokat vonszolva, netán kissé illuminált állapotban a közterületeken tartózkodik, még nem biztos, hogy hajléktalan. És általánosítani sem kellene, hiszen, aki valóban hajléktalan vagy nehéz helyzetbe kerülve az utcán kéreget, még nem biztos, hogy részeges, koszos, a közterületeken végzi a kis- és a nagydolgát. Miként nem szeretem az úgy folytatódó mondatokat sem, miszerint az összes utcán élő csak magának köszönheti a baját, mert nem akar se dolgozni, se beilleszkedni a társadalomba. Attól meg egyenesen ódzkodnék, hogy tüntessék el őket, mert, ha nincsenek szem előtt, akkor a probléma se létezik.

És jön az újabb, nehezen megfogalmazható de-vel kezdődő mondat és sok-sok folytatás. Arról, hogy a parkokat, padokat nem ilyesmiért építették és tartják fenn az adóforintokból. Nem akarom rosszul érezni magam naponta szerencsétlen embertársaim látványától, és egyedül sem szeretném egyes emberek problémáit megoldani, hiszen az állam ilyesmire is szerveződik. Magyarázkodni sem akarok azért, mert zavar a hajléktalanok látványa, és háborogni sem akarok amiatt, hogy miért kell a rászorulóknak esténként a város szélére zarándokolniuk.

Én csak egy normális városban szeretnék élni. Elegem van abból, hogy a park nem park, a pad nem pad, a szociális háló lyukas, az ellátórendszer kizsigerelt, és ezt a problémát - mert szerintem probléma - sem tudjuk megoldani. Nincs ötletem, javaslatom, mert nem vagyok szakember, nem látom a probléma nagyságát, csak a felszínt a padokon és a parkokban. És úgy tűnik, mások is csak eddig jutnak. Legfeljebb olvassák az okos kommenteket, hogy nem kellene bántani a hajléktalanokat, meg segíts rajtuk, ha nem tetszik, vagy örülj, hogy nem tartozol közéjük.

Nem tudom a megoldást. Nagy feladat. Rettenetes kihívás. Én meg csak addig jutok, hogy az utca nem lehet sem lakóhely, sem mellékhelyiség.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Az átadás után nem sokkal
Nyilvánvaló, hogy ez a felvétel nem készülhetett 1975 nyara előtt. Ám, ha jobban megnézzük Csobaji Előd munkáját, akkor azt is kijelenthetjük, 1976 után sem dolgozhatott a fotós. A szolnoki Jubileum tér épületei ugyanis nem készültek el a város első említésének 900. évfordulójára.

Az Album további képei
 

AKB

Megfejtések
Ősz van, és hull az elsárgult levél. Mindenki söpörjön a maga portája előtt. Modern sózás, még mielőtt leesne a hó, vagy lefagyna az utca. Gyermek foglalkoztató, mert a száraz leveleket rugdosni jó (felnőttként is). A kép hamisítvány. Jelentsük ki: fotózás helyett inkább söpörnél. De persze az is lehet, hogy megtaláltuk a szolnoki galambürülék eltüntetésének tökéletes módszerét. No söprés, no guano. További megfejtések küldhetők a kiadóba.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Régi sajtó emléke
A Magyar Sajtó Napja alkalmából minimum húszszor koszorúzták meg hivatalosan a Kossuth tér 3. szám alatt található társasház homlokzatán ma is látható emléktáblát. Persze nemcsak azért nincsenek már ünnepségek a könyvtár melletti épület előtt, mert 32 éve máskor ünnepel a magyar sajtó.

A Szoborpark további képei