[Naplóm]

Magukra hagyott táblák

2019. október 30.

Hetek óta el van csavarva az SZTK melletti behajtani tilos tábla. A sokadik autót láttam a tilosba bekanyarodni. Nem tudom, kinek a dolga a városban lévő közlekedési táblák felügyelete, de hogy nem teszi a dolgát, az biztos. Aztán, ha majd baj lesz, következhet a magyarázkodás.

Ledöbbentem, amikor a Baross utca felől érkezve, az SZTK bal oldalán, a nagy parkoló mellett haladtam, hogy a plázát megkerülve, a Batthyány úton az Adyra jussak ki. Az SZTK mellett ugyanis hirtelen szemben találtam magam egy autóval, aki a Skála felől, minden további nélkül bekanyarodott balra. Amivel ugye az a probléma, hogy az ott egyirányú utca, és abból az irányból elvileg nem lehetne bekanyarodni. Néztünk is egymásra, mint Noé és a harmadik teve, végül visszatolatott, én meg mentem a dolgomra.

Aztán visszamentem, hogy megnézzem, én emlékszem rosszul, vagy változott a forgalmi rend. A forgalmi rend nem változott, csak valakinek sikerült az SZTK hátsó sarkánál lévő, a Budai Nagy Antal utcára behajtani tilost jelző táblát úgy elfordítania, hogy a Skála felől érkező azt ne lássa. És mivel korábban kötelező haladási irány tábla sincs, aki itt nem megszokásból, hanem a táblákat követve közlekedik, nyugodtan gondolhatja, hogy az SZTK mellett bekanyarodva közelítheti meg a nagy parkolót.

Nem egyedi esetről van szó. Azóta többször is jártam arra, és szinte minden alkalommal bekanyarodott egy autó. Szerencsére viszonylag lassan, így nagy baj nem történik.

Viszont a nem egyedi eset kifejezést az elforgatott táblákra vonatkozóan is tudom alkalmazni. Az SZTK ellentétes sarkánál, a Hősök tere és a Batthyány utca torkolatánál egy elsőbbségadás táblát sikerült a vicces kedvűeknek úgy elforgatniuk, hogy azt pont az ne lássa, akire vonatkozik. Még szerencse, hogy jobbkezes kereszteződésről van szó, így talán nem lesz baj. Nem úgy az egykori Mátyás király úti iskola Liget utcai sarkánál, a MÁK épülete előtt, ahol szintén el lett csavarva a fordított háromszög. Márpedig ott kicsit lendületesebben közlekednek a Mátyás király út felől az állomás irányába. Persze itt érdemes hozzátenni, hogy a kereszteződés túloldalán lévő hasonló táblát meg a növényzet miatt nem lehet észrevenni, legalábbis, amíg nem hullnak le a levelek.

Nem akarom túlragozni és további példákkal alátámasztani ezt a témát, de van egy olyan érzésem, mintha a városban található közlekedési tábláknak a kihelyezésük után nem lenne gazdája. Tényleg utolsó példa. A Baross utca és az Elek István út kereszteződésénél kint van egy jobbra kanyarodni tilos tábla. Miért? Meddig? Láthatóan ideiglenesen tette fel valaki gyorskötözővel, és aztán ott is felejtette. Indokolatlanul. Azt hiszem, a Baross utcán kint hagyott benzinkutas táblákról már írtam.

Szerintem a közlekedési jelzőtábla nem játék. Rettentő felelőtlen dolog elcsavargatni őket. De nálam jobban kiveri a biztosítékot, hogy az ilyeneket hetekig-hónapokig nem teszi rendbe senki. Persze, nem tudom, kinek lenne a dolga. Mert azt gondolnám, hogy aki kitette, az utána is felelős a táblák állapotáért. Vagy, ha nem a közterületeseknek ez is beleférhetne. Netán a városban csak autóval járőröző rendőröknek is feltűnik az ilyesmi. Esetleg a környék önkormányzati képviselőjének, ha már annyira kampányolt a posztért. Tévedek? Ez senkinek sem a feladata. És a legélhetőbb város vagyunk, amibe belefér, hogy esetleg ilyen apróság miatt néhányan meghalnak. Lesz felelős? Frászt. Akik az ilyeneket nem veszik észre, azok a felelősséget sem szokták vállalni.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A szép híd kiskerttel
Szolnok első vasból és betonból épült közúti Tisza-hídja az első újjáépítését követően is kedvelt képeslap téma volt. A mellékelt anzikszhoz használt fotó érdekessége, hogy a híd mellett annak a torkolathoz közelebb eső tövét is megmutatja. Ott, ahol ma a Tisza Evező Egylet csónakháza áll, egykor kiskerteket műveltek.

Az Album további képei
 

AKB

Félbemaradt pusztulás
Nemcsak az a baj, hogy a Mária utcában egy újabb régi, szolnoki ház tűnik el. Hanem az is, hogy az eltűnés milyen hosszú ideig tart. Hónapokkal ezelőtt kezdték a bontást, aztán félbemaradt. Így ma, a járda mellett egy kibelezett ház megmaradt főhomlokzata várja a sorsát. Amit reméljük, nem valami vihar fog beteljesíteni! És nem akkor, amikor valaki pont arra sétál! Mert ez a bontás már nemcsak ronda, de életveszélyes is. Hónapok óta. Szolnokon.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Régi tábla, eltűnt cégek
A Kolozsvári úti óvoda bejárati ajtaja mellett, véletlenül bukkantam erre az emléktáblára. Tökéletes fotót nem tudtam készíteni róla, de a tartalma miatt nem bírom megállni, hogy ne örökítsem meg. Elemezni és magyarázni való tábla.

A Szoborpark további képei