[Naplóm]

Magukra hagyott táblák

2019. október 30.

Hetek óta el van csavarva az SZTK melletti behajtani tilos tábla. A sokadik autót láttam a tilosba bekanyarodni. Nem tudom, kinek a dolga a városban lévő közlekedési táblák felügyelete, de hogy nem teszi a dolgát, az biztos. Aztán, ha majd baj lesz, következhet a magyarázkodás.

Ledöbbentem, amikor a Baross utca felől érkezve, az SZTK bal oldalán, a nagy parkoló mellett haladtam, hogy a plázát megkerülve, a Batthyány úton az Adyra jussak ki. Az SZTK mellett ugyanis hirtelen szemben találtam magam egy autóval, aki a Skála felől, minden további nélkül bekanyarodott balra. Amivel ugye az a probléma, hogy az ott egyirányú utca, és abból az irányból elvileg nem lehetne bekanyarodni. Néztünk is egymásra, mint Noé és a harmadik teve, végül visszatolatott, én meg mentem a dolgomra.

Aztán visszamentem, hogy megnézzem, én emlékszem rosszul, vagy változott a forgalmi rend. A forgalmi rend nem változott, csak valakinek sikerült az SZTK hátsó sarkánál lévő, a Budai Nagy Antal utcára behajtani tilost jelző táblát úgy elfordítania, hogy a Skála felől érkező azt ne lássa. És mivel korábban kötelező haladási irány tábla sincs, aki itt nem megszokásból, hanem a táblákat követve közlekedik, nyugodtan gondolhatja, hogy az SZTK mellett bekanyarodva közelítheti meg a nagy parkolót.

Nem egyedi esetről van szó. Azóta többször is jártam arra, és szinte minden alkalommal bekanyarodott egy autó. Szerencsére viszonylag lassan, így nagy baj nem történik.

Viszont a nem egyedi eset kifejezést az elforgatott táblákra vonatkozóan is tudom alkalmazni. Az SZTK ellentétes sarkánál, a Hősök tere és a Batthyány utca torkolatánál egy elsőbbségadás táblát sikerült a vicces kedvűeknek úgy elforgatniuk, hogy azt pont az ne lássa, akire vonatkozik. Még szerencse, hogy jobbkezes kereszteződésről van szó, így talán nem lesz baj. Nem úgy az egykori Mátyás király úti iskola Liget utcai sarkánál, a MÁK épülete előtt, ahol szintén el lett csavarva a fordított háromszög. Márpedig ott kicsit lendületesebben közlekednek a Mátyás király út felől az állomás irányába. Persze itt érdemes hozzátenni, hogy a kereszteződés túloldalán lévő hasonló táblát meg a növényzet miatt nem lehet észrevenni, legalábbis, amíg nem hullnak le a levelek.

Nem akarom túlragozni és további példákkal alátámasztani ezt a témát, de van egy olyan érzésem, mintha a városban található közlekedési tábláknak a kihelyezésük után nem lenne gazdája. Tényleg utolsó példa. A Baross utca és az Elek István út kereszteződésénél kint van egy jobbra kanyarodni tilos tábla. Miért? Meddig? Láthatóan ideiglenesen tette fel valaki gyorskötözővel, és aztán ott is felejtette. Indokolatlanul. Azt hiszem, a Baross utcán kint hagyott benzinkutas táblákról már írtam.

Szerintem a közlekedési jelzőtábla nem játék. Rettentő felelőtlen dolog elcsavargatni őket. De nálam jobban kiveri a biztosítékot, hogy az ilyeneket hetekig-hónapokig nem teszi rendbe senki. Persze, nem tudom, kinek lenne a dolga. Mert azt gondolnám, hogy aki kitette, az utána is felelős a táblák állapotáért. Vagy, ha nem a közterületeseknek ez is beleférhetne. Netán a városban csak autóval járőröző rendőröknek is feltűnik az ilyesmi. Esetleg a környék önkormányzati képviselőjének, ha már annyira kampányolt a posztért. Tévedek? Ez senkinek sem a feladata. És a legélhetőbb város vagyunk, amibe belefér, hogy esetleg ilyen apróság miatt néhányan meghalnak. Lesz felelős? Frászt. Akik az ilyeneket nem veszik észre, azok a felelősséget sem szokták vállalni.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Nem Baross, Gorove
Ez a még festett képeslap valamikor 1909 és 1924 között készülhetett, és elsőre bármilyen hihetetlennek is tűnik, Szolnok főutcáját ábrázolja. De nem a Baross utcát. A kép előterében álló házakból mára csak egy maradt meg, ahogy az az épület is eltűnt, aminek második emeleti ablakából a korabeli fotós dolgozott.

Az Album további képei
 

AKB

Újrahasznosítás
Néhány funkció nélkül maradt oszlopnak új szerepet találtak az utcára üldözött dohányosok, a Madách utca elején, az egykori telefonközpont bejáratánál. Mert hová is lehetne itt dobni a csikket? A földre? Onnan egyszerűen össze lehet söpörni. A kukába? Az nincs a környéken. Valami saját kis csikktartóba? Az túl európai lenne. A legkézenfekvőbb helyre? Igen. Be kell gyömöszölni a cigarettavégeket a régi oszlopok tetejébe. Majd csak lesz velük valami.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A mi József Attilánk
Lehet azon vitatkozni, hogy a szolnoki József Attila szobor hasonlít-e a költőről ismert portrékra, bennünk élő képre vagy sem. Azt azonban ne vonjuk kétségbe, hogy az egyik legtöbbször megmintázott költőnknek Szolnokon is helye van. Azt meg fogadjuk el véleményként, hogy a mainál talán jobb helyen is állhatna a mi József Attilánk - de hozzá ne nyúljon valaki!

A Szoborpark további képei