[Naplóm]

Ma még érdekes számok

2024. május 15.

Szolnokon közel négyszer annyian szeretnének 2024 és 2029 között önkormányzati képviselők lenni, mint ahány hely van a közgyűlésben. A 18 tagú testületben jelenleg egy hölgy foglal helyet, a hetven kandidáló között azonban húsz nőt találunk. Egy hónap múlva ez már történelem lesz.

A 2024. június 9-én esedékes - a rendszerváltás óta sorrendben a kilencedik - önkormányzati választáson a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint 54.601 szolnoki voksolhatna. Öt évvel ezelőtt, az akkor még párezerrel népesebb városban nagyjából 24 ezren járultak az urnákhoz, hogy akkor a négy polgármester-jelölt, illetve a 12 körzet kandidálói közül válasszanak. Szerintem ma már kevesen tudnák megmondani, hogy 2019-ben ki volt a négy polgármester-jelölt, illetve csak a saját körzetében kik és milyen színekben indultak. Főleg, hogy az akkor megválasztott testületből azóta már nem mindenki képviselő, illetve néhányan nem azon az oldalon és olyan színekben ülnek, ahogy anno a bizalmat kérték a szolnokiaktól. De mindez hamarosan ugyanúgy a helytörténet lapjaira kerül, mint a mostani indulók kiléte, száma és színe. Ám egy blogbejegyzést megér, hogy majd egyszerűbb legyen emlékezni.

Az NVI adatai szerint Szolnok 12 egyéni képviselői körzetében 62-en mérettetik meg magukat, miközben nyolc olyan induló van, akik csak listáról - ezekről később - szerezhetnek mandátumot. Az összesen tehát 70 jelölt között tizenöten ma is tagjai a szolnoki önkormányzatnak, azaz gondolják úgy, hogy teljesítményük alapján méltók az újabb bizalomra. A három nem induló egyébként egyéni képviselői mandátummal bírt a mostani ciklusban, így bármi is lesz a június 9-ei voksolás eredménye, kockázat nélkül kimondható, hogy a Zagyván túli városrészeknek (5. vk.), a Kassai út környékének (11. vk.) és Szandaszőlős távolabbi, nagyobb részének (7. vk.) mindenképp új képviselője lesz.

A 62 egyéni jelölt hét szervezet színeiben méretteti meg magát, míg az 1-es körzetben indul az egyetlen független, azaz semmiféle logót fel nem tüntető jelölt. Bár tegyük gyorsan hozzá, hogy a hét szervezet között van egy további, amelyik csak egyetlen körzetben tudott, akart jelöltet állítani. Illetve itt rögzíthetjük, hogy a Munkáspártnak és a Mi Hazánknak mindössze négy-négy egyéni jelöltje lesz ezen a választáson, így nem jogosultak kompenzációs lista állítására. Az ilyen listákról összesen öt személy kerülhet be a szolnoki városháza dísztermébe, a mandátumra nem váltott - egyébként elvesző - voksok alapján. Ezekre a listákra nem szavazunk majd, de érdemes tudni, hogy a Fidesz, az ellenzéki összefogás (Tegyünk Együtt Szolnokért, Jobbik, Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd-Zöldek, Agóra Egyesület), a Lehet Más a Politika (LMP) és a csak Szolnokon létező Minden Döntés Számít (MDSZ) tudta megugrani a listaállításhoz szükséges jelöltek és ajánlások összegyűjtésének feladatát.

Mint fentebb említettem, ezeken a listákon nyolc olyan személy szerepel, akik egyéniben nem mérettetik meg magukat. Az LMP és az MDSZ csak olyanokat tett fel a listájára, akik körzetet is bevállaltak, míg az ellenzéki összefogásén öt, a Fideszén három olya név van, akik csak a listákon szerepelnek. Ez utóbbin különösen érdekes a 3. helyen lévő, jelenlegi alpolgármester, aki ismét nem indul egyéniben, de minden bizonnyal tagja lesz az új közgyűlésnek is, illetve a 15. helyre tett egykori alpolgármester és államtitkár, aki lehet, hogy vissza kíván térni a szolnoki városházára. Mint a másik három listát, ezt is a szervezet polgármester-jelöltje vezeti, igaz, ő az egyetlen, aki a városvezetésre gyúrók közül nem indul egyéni körzetben.

A hetven szolnoki jelöltről jelenleg nagyon nehéz lenne életkor, iskolai végzettség, állandó lakóhely, születési hely, vagy esetleg nyelvtudás és hobbi alapján statisztikát készíteni, hiszen ilyesmit az NVI nem rögzít, a teljesség igényével pedig nem gyűjthetők be ezek az adatok. Így mindössze azt lehet statisztikailag kijelenteni, hogy a hetven szolnoki induló 28,5%-a, azaz húsz került ki a hölgyek köréből, ami egészen bíztató arány, ha azt vesszük, hogy az elmúlt évben egyetlen női önkormányzati képviselője volt Szolnoknak. A nemek tekintetében az LMP indulóinak listája közelít legjobban a város hasonló arányaihoz, hiszen náluk 6 nő és 6 férfi méretteti meg magát, míg MDSZ 4, a Fidesz 3, az ellenzék 2 hölgyet indít egyéniben. Nincs listájuk, de azért érdekesség képpen rögzítsük, hogy a 4 Munkáspárti jelölt között 3 hölgy van, míg a Mi hazánk csak 4 férfit indít Szolnokon.

Érdemes az egyes körzetek indulóinak számát és nemek szerinti összetételén is átszaladni. Legkevesebben az immár ellenzéki jelölt nélkül maradt 11-es körzetben indulnak, ahol június 9-én két férfi és egy hölgy közül lehet majd választani. Öt körzetben négy-négy induló kéri a támogatást: a Széchenyi lakótelepen lévő 2-esben 1 hölgy és 3 úr, a szandai 7-esben két-két hölgy és úr, a déli városrészben három úr és egy hölgy száll versenybe. A 9-es körzetben, a Rákóczi út környékén - egyedüli ilyen körzetként - csak férfiak szerepelnek majd a szavazólapon, míg a 12-es körzetben, a belvárosban, egy férfivel szemben három hölgy próbál mandátumot szerezni, ami azt is jelenti, hogy itt indulnak a legtöbben a szebbik nem képviselői közül. A Tallinn városrészben (5. vk.), illetve a Kertvárosban és Szanda közelebbi részén (6. vk.) öt-öt kandidálót találunk, és mindkét helyen 2:3 az arány a férfiak javára. A legtöbben a Széchenyi városrészt is magában foglaló 1-es és 3-as, a tágan vett Pletykafalut jelentő 4-esben és a belváros keleti részét jelentő 10-esben indulnak, mindenütt hat-hat név szerepel majd a szavazólapokon. Az 1-esben és a 10-esben 1:5, a másik kettőben pedig 2:4 az arány a férfiak javára.

A hét szolnoki polgármester jelölt között 2024-ben csak férfiakat találunk. A négy listát állító szervezet mellett a Mi hazánk és a Munkáspárt is próbálkozik, illetve lesz egy független induló is. Június 9-én este kiderül, hogy kinek sikerült, és ki kerül be a mandátumot nem szerző, szolnoki indulók ma már többszázas körébe. Rajtunk múlik. Szavazzanak!

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Két férfi a Zagyva-gáton
Két férfi sétál a Zagyva-gáton, a Tabán mögött, valamikor a hatvanas évek végén. Ha akarom, akkor ebből a fotóból egy falusi és egy városi képet is tudok vágni. Illetve mellé tehetek egy pár hónappal későbbi fotót is, amikor már gépek túrták az árteret.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Állt 1957-1965
A második szovjet katonai emlékmű a Táncsics utca végén, ott, ahol 1956. október 26-án a szolnokiak az elődjét - a "szivart" - ledöntötték, és ahová 1965. április 4-én Lenin alakját helyezték. Az ismeretlen emlékmű "titkát" Bojtos Gábor, a szolnoki levéltár munkatársa segített megoldani.

A Szoborpark további képei