[Naplóm]

Játék a tűzzel

2022. augusztus 22.

Lesz. Ne legyen. Nálunk lesz. Ne legyen, mert jobb helye is lenne az árának. Lesz, mert már úgyis mindent előre kifizettünk. Akkor se. De. Mégsem lesz. Nálunk sem. Mert jön a vihar. Vis maior? Fizetni kell? Duplán? És ha nincs tűzijáték meg légiparádé, miért lehet koncert? Heti értetlenkedő.

Ha Szent István feltámadna, szerintem dühösen szétzavarná az utódait, hogy a nevével ne szórakozzanak, a neki szentelt ünnepen ne csináljanak hülyét belőle. Talán már neki is sok lenne ugyanis az idei év egyik legnevetségesebb magyar perpatvara, ami a Szent István-napi ünnepségek körül kibontakozott. Úgy országosan, országszerte, mint szerteszét és nálunk. Ráadásul úgy összekavarodtak a szavazótáborok, a pártolók és az ellenzők, hogy kérdezőbiztos legyen a talpán, aki meg tudja mondani, ki, kivel van. Vagy éppen ki ellene, és aki ellene, vajon velünk-e még? Jaj, micsoda ország!

Nem tagadom, sőt már az sem érdekel, ha valakik félrelöknek érte, de már tavaly is a tűzijáték ellen voltam. Mert semmi köze Szent Istvánhoz, az új kenyérhez, Magyarország születésnapjához, csupán egy ócska cirkusz a népnek, ami ráadásul sokba is kerül (az istenadta népnek). És - miként már korábban is jeleztem -, ha már népszórakoztatásra akarunk költeni, lehetnénk inkább kicsit innovatívok, és olyan fényfestést és fényjátékot nyomhatnánk minden augusztus 20-án, hogy annak valódi turisztikai értéke is lenne. (Lásd a Tiszavirág Fesztivál zseniális "házfestéseit"!) Ja, és az a kutyákat se zavarná. De hát a kutya is csak akkor fontos, ha kampányolni lehet vele.

Azt is őszintén be kell vallanom, hogy mélységesen egyetértettem a szolnoki csata márciusi elhalasztásával. És mivel a szomszédunkban még mindig ropognak a fegyverek, és ha nem tűnne fel, még mindig naponta közel tízezer háború elől menekülő gyerek, nő, idősember robog át kishazánkon, talán augusztus 20-án is mutathattunk volna némi empátiát. De hát egyedül bátornak lenni gyávaság, csordában gyávának lenni bátorság. Zúgjanak a halálra tervezett eszközök, ropogjanak a vaktöltények, Róma óta tudjuk, mi kell a népnek. Bármi odavethető az oroszlán elé.

Vihar lett. Vagy majdnem. (Várom, mikor derül ki, hogy a meteorológusok szabotáltak, szándékosan cseszték el a szép ünnepet, tehát ideje feloszlatni őket, vagy a kastélyszépítészeti kormánybiztos alá dugni a hülye bagázst.) Ha szavazni kellett volna egy héttel korábban, hogy szakadó eső vagy légiparádéval kiegészített tűzijáték, szerintem nincs ember, aki az utóbbiakat választja. Azt mondják, a Jóisten a végén mindig döntetlenre hozza ki a meccseket. Nem lett se tűzijáték, se légiparádé. Se itt, se sokhelyütt.

Ám nekem nem világos, hogy miért. Vitézeinknek ugye nem egy kis széltől, esőtől, villámlástól szállt ínukba a bátorságuk? Vagy, ha igen, akkor most adjuk el az összes cuccot, mert, mint a szomszédban tapasztalhatjuk, az ellenség esőben, szélben, napsütésben is támad. A háborúhoz nincs rossz idő, csak felkészületlen hadsereg. Nem bántanám a mieinket. Mert sejtem, hogy inkább a látványosságra összegyűlő nép miatt aggódtak. Miként a tűzijáték sem azért maradt el, mert félő volt, hogy esetleg nem sikerül felgyújtani a kiszáradt Tiszaligetet. Inkább sokakban felrémlett 2006. A rosszul informált tömegek furcsák, életveszélyes dolgokra képesek. Jobb az óvatosság.

És, mint oly sokszor máskor, "szerény nyomott" értelmem így már csak azt nem érti, hogy ha a parádé és a tűzijáték a választópolgárok biztonságának szem előtt tartása miatt maradt el, akkor az esti programok, koncertek esetében ez vajon miért nem volt szempont? Netán mégsem ez a szempont szólt az előbbiek halasztása mellett? Vagy, ha már minden ki volt fizetve, legalább vigadjunk? Esetleg nem gondoskodtak esőnapról? Össze vagyok zavarodva. Maguk értik ezt a játékot?

(A felhasznált fotók csak illusztrációk 2018-ból, hiszen, ha nem volt, fotó sincs.)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Bontás és építés
Nem lehetett okuk panaszra a helyi építőipari cégeknek 1975-ben, hiszen ahogy a mellékelt képen is látszik, éppen befejezéséhez közeledett a vízügyi székház építése, és hamarosan indult a Kossuth tér utoljára felhúzott irodaházának beruházása.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Havi 3 milliós pazarlás
Eltelt egy újabb hónap. Újabb 20 nap, összesen 160 órájában, nagyjából 40 helyről közel 2 millió forint parkolási díjat nem szedett be a város, a minimum 50 millióba került, azaz havonta nagyjából 1 milliós kamatveszteséget termelő beruházásból. Szóval havi 3 milliónk megy pocsékba, mert valakik "jól dolgoznak". Ha így haladunk, még kampánytéma is lesz a Tabánban 2022 júliusában elkészült, de azóta is lezárt parkolóból. Mi lehet a titok, amihez nincs köze a havi 3 milliót fizetőknek?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Lakásépítés záróköve
Szerte a világban találhatunk olyan záróköveket, amelyek egy-egy nagyobb építkezés befejezésének állítanak emléket. Szolnokon is van néhány ilyen, köztük például a Thököly úti négyemeletes szalagházon, 1972-ben elhelyezett.

A Szoborpark további képei