[Naplóm]

El fogok menni

2022. március 31.

Április 3-án az országgyűlési választásokon szavazni. Mert mindenki szavazata számít. Nincs lefutott meccse. Nincs olyan, hogy nélkülem is lesznek elegen. Nincs olyan, hogy úgyse történik semmi. Főleg, hogy ez a választás sem csak a máról szól. Minden egyes voks a jövőnkről meghozott döntés is.

Még, ha szubjektív élményportált írok is, sokkal inkább tartom magam újságírónak, mintsem propagandistának. És bár számomra rendkívül szimpatikus az a nyugat-európai és amerikai minta, amikor a választások előtt a jelentős médiumok egyértelműen leteszik a voksukat jelöltek, pártok és oldalak mellett, nem fogok senkit ezúton a saját álláspontommal traktálni. Mert Szolnok múltjáról, jelenéről és jövőjéről továbbra is sok szolnokival együtt szeretnék gondolkodni. Mert tudom, hogy vannak, akikkel a politikai oldalakról máshogy vélekedünk, de a politika miatt eszem ágában sincs velük a harag legkisebb szikráját is meggyújtani.

Csupán néhány pontban összefoglalnám, hogy én miért fogok április 3-án szavazni, és voksaimmal hozzájárulni az új országgyűlés megválasztásához.

1. Nem akarok diktatúrában élni

Márpedig, ahol nélkülem döntenek, az diktatúra. Éppen ezért nem adom meg a lehetőséget arra, hogy nélkülem döntsenek. Azzal a hittel megyek el voksolni, hogy szavazataimmal felhatalmazást adok arra, hogy a következő években helyettem, értem, a beleegyezésemmel kik hozzanak meg országos jelentőségű döntéseket. Vagy legfeljebb kik kontrolálják azokat.

2. Van véleményem az elmúlt évekről

Jogom van véleményt alkotni az elmúlt évek pártokhoz köthető politikai, gazdasági és társadalmi eredményeiről és eseményeiről. A véleményemet a szavazatommal akarom kifejezni.

3. Van véleményem a mostani kampányról is

A rendszerváltás óta gyűjtöm a választási kampányok szóróanyagait, ezek alapján igyekeztem mindig tájékozódni többek között arról, hogy az indulók mit mondanak, ígérnek, tesznek. Szavazataimmal a kampányteljesítményt is értékelni fogom.

4. Jelzem, hogy nem győzött le a propaganda

Azzal, hogy elmegyek szavazni, azt is jelzem: nem tudtak arról meggyőzni, hogy ez a választás a választás napja előtt eldőlt, lefutott, felesleges voksolgatni vagy bármiféle külső erők felülírhatják a döntésemet. A szavazataimmal kifejezem azt, hogy önállóan gondolkodó, autonóm személyiség vagyok, aki több forrásból tájékozódva igyekszik a saját szubjektumán keresztül objektív döntést hozni. Nem könnyű, de jobbat még nem találtak ki.

5. Ne máshol élők döntsenek helyettem

Elfogadva a hatályos választójogi szabályokat, a nem Magyarországon élők szavazatait csak az itthon élők kellő számú szavazata ellensúlyozhatja.

6. A jövőmről, a jövőnkről van szó

Az országgyűlési választások soha sem négy évről szólnak. Az ország sorsát néhány nap vagy hónap is évtizedekre képes befolyásolni. Évtizedek távlatából nem akarok úgy visszagondolni 2022. április 3-ára, hogy meg sem próbáltam, és szégyenkezni, hogy magára hagytam a jövőmet.

7. A kötelesség elől nem lehet elbújni

Hiszek az ókori görög demokrácia-felfogásban, miszerint a demokrácia nemcsak jog, de kötelesség is. Szavazni, a döntésben részt venni például kötelesség.

Április 4-én is fel fog kelni a Nap. Április 4-én is szolnoki, magyar, európai és ember leszek. Aki leginkább egészségben, nyugalomban és szeretetben akar élni és boldogulni. Április 4-én úgy akarok felkelni, hogy megtettem, amit megtehettem. Szavaztam.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Sok húsvét a Tisza partján
Lassan háromszáz éve tarthatnak húsvéti szertartásokat a szolnoki Tisza part közelében, a Belvárosi Nagytemplom több évtizeden át épülő falai között. Bő százhúsz éve a képeslapoknak köszönhetően a Szolnoktól távol élők is láthatták, milyen a város legnagyobb temploma. Három kép.

Az Album további képei
 

AKB

Apró pusztulás
A két egymásmellé rakott kép nagyjából egy év különbséggel készült a Magyar Rádió egykori szolnoki stúdiójának a Kolozsvári úti udvaráról. A bal oldali képen még viszonylag jó állapotban van az oroszlános kút, a jobb oldalin már csak a csonkja látható. Úgyhogy elmondhatjuk, ismét szegényebbek lettünk valamivel. Pontosabban egy olyan díszkúttal, ami 1952-ben még a Kossuth téri 1-es számú irodaház udvarán állt. A hetvenedik születésnapját nem élhette meg.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Történelemkönyvünk betonból
A vasútállomás előtti Jubileum tér közepén álló Tanúhegy minden bizonnyal Szolnok legjobban dokumentált köztéri alkotása. Miként talán azt sem túlzás kimondani, hogy ez az a szobrunk, amelyik mérete és helye ellenére a legkevésbé szervesült a város életébe. De talán majd 5 év múlva!

A Szoborpark további képei