[Naplóm]

Egyes a tortán

2020. október 14.

Pezsgőt nem bontunk, de a tortán ott lesz az egyes. Egy évvel ezelőtt választottuk meg a jelenleg hivatalban lévő önkormányzatunkat, akikről még mindig a város hivatalos honlapja árul el a legkevesebbet. Nem hogy munkájuk objektív mérőszámai, de egy képes életrajz sem érhető el róluk.

Egy évvel Szolnok rendszerváltás utáni nyolcadik önkormányzatának a megválasztása után nem vagyok biztos abban, hogy a város lakosságának jelentős része meg tudná mondani, hány főből áll a testület, név szerint kik alkotják, ők hogyan kerültek be (egyéniben vagy listáról), mely párt vagy szervezet tagjai, ki milyen tisztséget visel, netán a közös kasszából mennyi a juttatásuk. Ezt lehet azzal magyarázni, hogy a magyar választási rendszerből következően a választó és a választott a kampány alatt és választás napján érdekes és/vagy fontos egymás számára, aztán önkormányzatok esetében 59 hónap felejtés. Avagy azzal, hogy az a legjobb, ha választottjainkról nem is tudjuk kicsodák, mifélék, milyen pártot, elvet képviselnek, hiszen csak az a fontos: a választás másnapjától értünk meg a városért dolgozzanak. És persze lehet azzal is érvelni, hogy a fentieket azért nem kell tudni, mert ma már a világhálón minden információ elérhető, és akinek az ilyen dolgok netán fontosak, megtalálja.

Csak nehogy valakinek az legyen a következő mondata, hogy például Szolnok város hivatalos honlapján!

Egy évvel a 2019-es önkormányzati választás után ugyanis csak annyi derül ki Szolnok hivatalos oldaláról (www.szolnok.hu), hogy ki a polgármester és a három alpolgármester, illetve név szerint kik az egyes körzetek képviselői, és kik jutottak listás mandátumhoz. Persze, ott az e-mail címük is, amikre írva, akár egyesével megkérdezhetjük választottjainktól, ami érdekel bennünket. Például azt, hogy tessék mondani, Szolnok alpolgármesterei milyen területekért felelnek? Ez ugyanis Szolnok hivatalos honlapjáról nem derül ki, avagy valahová nagyon elrejtették. Miként a frakciók összeállítását, azok vezetőségét, és persze a képviselők párthovatartozását is.

Tudok persze minderre rosszindulatú magyarázattal szolgálni. Így senkinek sem kell beismerni - pláne nem szembenézni és elgondolkodni -, hogyan is alakult a tavaly októberi voksolás. Miként azt sem, hogy az elmúlt egy évben milyen eredményei voltak a képviselők elcsábítgatásának, és azzal ki, miként számol el magában és a választóival. A képviselőket lényegében zárójelbe tehetjük, mert nem egyszerű róluk arcképet - csak beazonosítanám őket -, életrajzot, netán 2019-ben lefektetett programot (tervet, vállalást, ígéretet), esetleg az eddig elvégzett munkáról szóló beszámolót találni. Persze, hosszas kutakodás után ma már minden - és ebbe a semmi is beleérthető - előbányászható, csak én valamiért nem szeretek olyan étterembe járni, ahol nincs étlap, de ha nagyon akarom, akkor bemehetek a konyhába összeszedni mindazt, ami ahhoz kell, amit enni szeretnék, ráadásul nem is túl olcsón.

Már egy évvel ezelőtt is jeleztem, hogy a választások után egy hónapon keresztül városunk - itt fontos a rag: tehát nem az övék, hanem a miénk - honlapja úgy működött, mintha nem történt volna semmi október 13-án, és a háttérben nem éppen az első birkózások zajlottak volna. Akkor a magam részéről bevéstem egy virtuális egyest az új testületnek. És most is csak azt tudom mondani, hogy önkormányzatunk önmagáról szóló alapkommunikációja egy év után is csak elégtelenre értékelhető. Amit választóként kikérek magamnak. Tessék megnézni más települések - a miénknél kisebb, nagyobb, szegényebb, gazdagabb - honlapjait! Fotókon néznek a szemünkbe azok, akiket megválasztottak, és nem kényszerítenek arra, hogy mindenféle közösségi felületek, követhetetlen profiljain próbáljam kideríteni, kik ők és mit csinálnak.

Persze, találkozhatnék személyesen is legalább a saját önkormányzati képviselőmmel. Én elsősorban azért, mert legalább tudom, melyik körzetben lakom, és abban tavaly ki szerzett mandátumot. Ám nem vagyok biztos abban, hogy ezt Szolnok valamennyi választásra jogosult, azaz nagykorú polgára tudja, avagy egykönnyen ki tudná deríteni. És nemcsak azért, mert esetleg tavaly nem ment el voksolni, vagy a voksolás után nem követte az eredményeket. (Hanem mert egy szolgáltató városban lakik!)

Mondhatnánk, hogy mindez apróság az eddig végzett munkához és eredményekhez képest. (Az eddig végzett munka értékelése majd egy másik poszt témája lesz.) Szerintem meg nem. Mert az, ami Szolnok város honlapján van - vagyis nincs -, az leginkább azt példázza, hogy választás ide, választás oda, semmibe vagyunk véve. Választottaink - akik között egy sem volt, aki tavaly ne a fejlődést vagy a változást hirdette volna - azt üzenik, a legjobb mindent a Hubay-terem falai között tartani, mert akkor semmi vagy jóval kevesebb kérhető számon (például egy-egy kérdésben leadott voks, hozzászólás vagy előterjesztésbe fektetett munka). A demokrácia egyik alapja - szerintem - az átláthatóság és a tájékoztatás. Szolnokon ennek az első lépését nem sikerül kiharcolnia annak a 18 embernek, akik pedig folyamatosan harcban állnak értünk.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Nem az és nem akkor
A zseniális Fortepan oldal szerint ez a kép 1971-ben készült, és a Pelikán szálló építkezését mutatja. Szolnokiként ránézve egyértelmű, hogy a két információból egyik sem állja meg a helyét. Viszont a javítás közben más érdekességeket is felfedezhetünk ezen a lassan félévszázados fotón.

Az Album további képei
 

AKB

Tisza parti bárpult
Szolnok, szombat dél, Béres József sétány, a Szegedi Kis István utca végnél, a város legszebb játszótere közelében. Minden bizonnyal az előző este nyomai. Amikor már nyitva voltak a kerthelyiségek, de 11-re még haza kellett érni. Vagy a pincérek nem szedték le a bárpultot, vagy, akik ott ittak, azok feledkeztek meg arról az alapvetésről, hogy mindenki takarítson maga után. Ők jól érezték magukat, mi meg miattuk rosszul. Fog ez valaha változni?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A Gyermekévre emlékeztet
Az ENSZ által Nemzetközi Gyermekévvé nyilvánított 1979-re tényleg úgy emlékszem, mintha lépten-nyomon a gyerekeket ünnepelték volna, mert valahogy mindig kiderült, az az év az övék. És ennek máig vannak nyomai Szolnokon is.

A Szoborpark további képei