[Naplóm]

Drónozunk mert félünk?

2022. november 14.

A drón veszélyes fegyver. Különösen közlekedési rendőrök kezében. Könnyen keltheti ugyanis azt az érzetet, hogy hasznos a használata. Nem mondom, fontos ellenőrizni a Stop-tábláknál meg nem állókat, de szerintem Szolnokon veszélyesebbek például a driftelve kanyarodók.

Kérem, e-mailben vagy a közösségi oldalon kommentben "tegye fel a kezét" az a blogSzolnok olvasó, aki még nem látott vagy hallott 2022-ben Szolnokon, a tágan vett belvárosban, a megengedett sebességet hosszabb vagy rövidebb távon, de alaposan átlépő autóst. Minden bizonnyal kevesebbeknek volt szerencséjük, például a Gólya körforgalomban, nagy sebességgel driftelve - csúszva, farolva - kanyarodó BMW-t látni. (Nekem volt.) De mondjuk, bárhol, bármikor szabálytalanul, "csak egy pillanatra" otthagyott, általában német márkájú, nagyméretű, sötétszínű autót is többen láthattak, kerülgethettek már. Ugyanakkor várom az ugyanebben az időszakban, Szolnok ugyancsak tágan vett belvárosában azokról a balesetekről a híreket, amelyek bizonyítottan azért történtek meg, mert a Stop-táblánál valaki nem lassított le nullára. (Hozzátéve, hogy ez a KRESZ egyik fontos szabálya, csak éppen nem mindig életszerű, ám a látens szabálysértők, nem feltétlenül élet- és közveszélyesek.)

Mindezt csak azért vetem fel, mert mint a híradásokban, illetve a közösségi oldalakon is megjelent, az elmúlt hetekben ismét drónokkal vadászott szabálysértőkre a megyei rendőr-főkapitányság, és többek között a Gábor Áron tér és a Mártírok út sarkánál - a volt Student hotellel szemben - a Stop-táblánál meg nem állókat figyelték. Állítólag ismét többeknek sikerült itt a költségvetés hiányát csökkenteni. A magam részéről - még egyszer leszögezve, hogy a Stop-tábla fontos dolog, ne hagyjuk figyelmen kívül - ezt a drónozást rettentő felesleges és kontraproduktív dolognak tartom. A Gábor Áron tér sarkán maximum nevelő szándékkal lehet az autósokat a Stop-táblánál betartandó szabályokkal szórakoztatni, hiszen az a hely messze nem a legveszélyesebb közlekedési pontja a városnak. Bevallom, napi szinten járok arra, és bizony... de nem szeretnék magam ellen vallani.

Ha már drónoznak a helyi rendőrök, vagy úgy döntenek, hogy javítani akarják a szolnoki közlekedési morált - netán a nagy többség közérzetét és rendőrségbe vetett bizalmát -, akkor nem ott pazarolnám a drága munkaórát. Hanem mondjuk, a Templom, a Szapáry, a Baross, a József Attila, a Mátyás király vagy éppen az Ady Endre utcákon - de ez a sor akár egész hosszú is lehet -, amiket láthatóan nem amerikai dolláron hizlalt pedagógusok és háromműszakban gályázó gyári melósok által vezetett autók előszeretettel használnak verseny- és ügyességi pályának. Lehet, hogy csak én vagyok érzékenyebb ezekre a piszlicsáré gengszter autókra, de nekem az az érzésem, hogy az elmúlt hónapokban egyre bátrabbak a sofőrjeik. Már nemcsak éjszaka, de olykor fényes nappal is gyorsulási próbákat tesznek Szolnok belvárosában. Büntetlenül.

Ezzel pedig csak részben az a baj, hogy másokra is életveszélyesek. Sokkal nagyobb probléma, hogy minden gázfröccsel erodáljak a helyi rendőrök renoméját, mert a szabad garázdálkodásuk miatt úgy tűnik: a szolnoki rendőrök vagy nem mernek, vagy nem tudnak, vagy nem akarnak fellépni a ki tudja, miből szórakozó helyi, menő csávókkal szemben. Márpedig, ha nem mernek fellépni, akkor a biztonságérzetünket nyugodtan visszaállíthatjuk a kilencvenes évek elejének szintjére. Ha nem tudnak, akkor meg feljegyezhetjük, hogy az egészségügy, az oktatás és a közművek mellett ezen a téren is komoly finanszírozási és személyi problémákat sikerült generálni. Ha pedig nem akarnak, akkor az egész kék-fehér kompánia nem több mint a mesebeli három nyulak. Csak a szájuk nagy. Mert drónt vehettek a kezükbe. Közben meg a szolgálunk és védünkből kiszolgálunk és kivédünk lett, ami szomorú, és egyben ránk nézve is szégyen.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A szolnoki Nagyváros híres kocsmája
E képeslappá lett fotón látható épület ma is áll a Hunyadi és a Dobó utcák sarkán, csak éppen egy nem túl szép emeletet húztak rá. A "Nallábú" Víg József üzleteiről minden bizonnyal reklámcélból készült e képeslap, aminek a birtokomban lévő példányát egy baka küldhette feleségének.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Lány az iskola előtt
A modellül szolgáló hölgy ma már mesze túl lehet a hetvenen, hiszen Simon Ferenc fiatal lányt ábrázoló szobra 1968 óta áll a Tiszaparti sétányon, a gimnázium épülete előtt. A fehér kőszobor pontos címét senki sem tudja, hiszen Álló lányként és Diáklányként is hivatkoznak rá.

A Szoborpark további képei