[Naplóm]

A társadalmi munka emlékére

2022. szeptember 06.

A Tiszaligeti strand medencéjét a hatvanas évek elején szolnoki fiatalok társadalmi munkában - azaz ingyen - ásták ki. A Tiszaligetben egykor sorakozó vállalati üdülők ugyanúgy társadalmi munkában épültek, miként így takarították a nyolcvanas évek elején a papírgyár új géptermét is.

Szolnok második világháború utáni és rendszerváltás előtti történetét nem lehet megírni a társadalmi munka fogalma, és az ily módon termelt értékek számbavétele nélkül. Kezdve onnan, hogy a lerombolt várost és az üzemeit részben így állították annyira helyre, hogy a háborús pusztítások után megkezdődhessen az élet és a termelés. Folytatva azzal, hogy rengeteg alapszolgáltatás - iskola, óvoda, bolt, park, orvosi rendelő - nem vagy csak évekkel később jöhetett volna létre, ha nincs a társadalmi munka. És befejezve olyasmivel, hogy a Tiszaligeti strand, az ottani vállalati üdülők, KRESZ park, úttörőváros (ma tábor) sem készülhetett volna el, ha nincs az ingyen munkának az a szocialista fajtája.

Csak a fiatalok - azaz az 1989 után eszmélők - kedvéért rögzítsük, hogy a társadalmi munka az a fajta ingyen végzett munka volt, amit általában szervezetten, sokszor önkéntesnek mondva, de nem mindig önként és dalolva végzetek a szocializmus idején nemcsak a munkavállalók, de sokszor a diákok és a katonák is. Ha kommunista műszaknak vagy szombatnak nevezték az ingyen munkát, akkor a legtöbb esetben minden munkavállaló azt csinálta fizetség nélkül, amit amúgy a fizetésért is. Viszont amikor társadalmi munkáról beszéltek, akkor a legtöbb esetben segédmunkáról, szervezett fusiról (pl. üdülő építés), takarításról, mezőgazdasági munkáról volt szó. Általában olyasmiről, amihez sok emberi erő kellett. És tévedés ne essék: ezek spontán mivoltát már a maga idejében is tökéletesen leleplezte, hogy a társadalmi munka mennyiégével és értékével előre számoltak a párt, a tanács és a vállalatok képviselői, ha pedig nem a tervek szerint alakult a teljesítés, akkor bizony szóvá tették a dolgozói passzivitást.

A megyei napilap rendszerváltás előtti számait nem lehet úgy fellapozni, hogy ne találkozzunk társadalmi munkáról szóló hírekkel. A Tiszaligetben nemcsak a 110-es, későbbi csúszdás medencét ásták így a helyi fiatalok, de ilyen módon épült a körtöltés, az úttörő vasút, sőt a fúrt kútból feltörő víz hűtését segítő csatorna is. De azt hiszem, nincs olyan rendszerváltás előtt átadott óvoda és iskola sem Szolnokon, amelynek a kertjét vagy a kerítését ne így alakították volna ki, hogy a beruházások utáni takarításokról már ne is beszéljünk. Az egykori szolnoki papírgyárban a nyolcvanas évek elején 6 milliárd - ez ma nagyjából 1000 milliárd - forintos beruházással épített új gépsort és az azt befogadó csarnokot az üzembe helyezés előtt a város fiataljai takarították "önként és dalolva". De Szolnok jelentős részén talán még ma sem lenne csatorna, vezetékes gáz, járda és járható út, ha nincs ez a fajta ingyenmunka.

Ám ezekkel sem a rendszerváltáskor, sem azóta nem számoltunk el. Pedig sok-sok tízmilliárd forint társadalmi munkában létrehozott érték vándorolt magánkézbe, lett adott-vett, az elmúlt harminc évben mind értékesebb magánvagyon. Többnyire nem olyanok kezében, akik annak idején maguk is végeztek volna ingyenmunkát. A "tiéd az ország, magadnak építed" jelszóból így lett a "tiéd volt az ország, másnak építetted". És miközben kollektív amnéziába próbálunk süllyedni, a társadalmi munkára utaló nyomokat is boldogan leverik az egykori társadalmi munkások utódai. Hogy nyoma se maradjon annak, apád-anyád, nagyanyád-nagyapád mekkora balek volt. Pontosan akkora, mint te magad, aki asszisztálsz az ingyenmunkájuk elfelejtéséhez. A történelem, a változó világ, az átkos és egyéb okokra hivatkozva.

Pedig néha kalapot is emelhetnénk. Mert, ha nem is "önként és dalolva", de elődeink - és még sokan mi is - sok mindent magunknak is építettünk. Szolnokon ma sem lehet végigmenni anélkül, hogy ne lássuk ennek a nyomait. Az más kérdés, hogy sikerül-e észrevenni.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Panoráma ma
Van, aki azt mondja, Szolnok a vízügyi székház tetejéről lehet a legszebb, mert onnan nem látszik az a nagy szürke torony.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Havi 3 milliós pazarlás
Eltelt egy újabb hónap. Újabb 20 nap, összesen 160 órájában, nagyjából 40 helyről közel 2 millió forint parkolási díjat nem szedett be a város, a minimum 50 millióba került, azaz havonta nagyjából 1 milliós kamatveszteséget termelő beruházásból. Szóval havi 3 milliónk megy pocsékba, mert valakik "jól dolgoznak". Ha így haladunk, még kampánytéma is lesz a Tabánban 2022 júliusában elkészült, de azóta is lezárt parkolóból. Mi lehet a titok, amihez nincs köze a havi 3 milliót fizetőknek?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

49 éves Diáklány
Sokáig azt hittem, hogy Ápolónő vagy Nővérke a címe ennek a szobornak. Minden bizonnyal azért, mert felállításakor és még utána évtizedekig egy olyan iskola előtt állt, amelyik leginkább az egészségügyi képzéséről volt ismert és híres. Lehet, hogy a következő nemzedék valamilyen egyházi névvel illeti majd?

A Szoborpark további képei