[Naplóm]

A magam fesztiválja

2022. június 14.

Nem léphetünk kétszer ugyanabba a Tiszába (se), de lehet-e ugyanolyan a Tiszavirág Fesztivál, mint legutóbb, az előző évtizedben? Mindenkinek megvan a maga fesztiválja, ami olyan, mint ő. Vajon megbecsüljük így, hogy most már tudjuk, milyen az, ha nincs, ha nem lehet.

Mindenkinek megvan a saját Tiszavirág Fesztiválja, ami pontosan olyan, mint ő maga, amihez a koncertek, a programok, az árusok, a hely csak a körítést, a díszletet adják. Az enyém alapvetően ünnep, de a kihagyott évek miatt - hiszen most nem a tizenötödiknek, hanem a tizenhetedik fesztiválnak kellene következnie - egy kicsit számvetés is. Meg agyalás azon, vajon megtudjuk-e becsülni így, hogy most már tudjuk, milyen az, ha nincs, ha nem lehet. És miben lesz más amiatt, hogy két fesztivál kimaradt az életünkből, miközben megváltozott az élő kultúrához, produkciókhoz való viszonyunk, és újra a valóságban és nem online kell tudnunk szórakozni, találkozni, beszélgetni? Nem léphetünk kétszer ugyanabba a Tiszába (se), de lehet-e ugyanolyan a Tiszavirág Fesztivál, mint egykor?

Azok a gyerekek, akik a legutóbbi Tiszavirág Fesztivál idején születtek, jó eséllyel már be vannak íratva óvodákba. De, ami számomra ennél is durvább: aki az utolsó, még az előző évtizedben rendezett Tiszavirág Fesztivál idején érettségizett - a szóbeli után rohant ki a Tisza-partra -, az most éppen államvizsgázik, és remélhetőleg diplomás emberként jön majd újra bulizni. És vannak, akik már soha sem jönnek ki a Tiszavirág Fesztiválra, mert az utolsó óta többen mentek el örökre, mint 2019 nyarán bárki is gondolhatta volna. De legyünk pozitívak: a fesztivál legfontosabb helyszínén, a Verseghy gimnázium előtt, a Tisza parkban legalább megerősödött a fű, nem kell parázni - mint legutóbb -, hogy a fesztiválozók tönkreteszik, kitapossák azt a szép zöld gyepet.

Mindenkinek megvan a saját Tiszavirág Fesztiválja azáltal is, hogy mindenkinek saját programja lesz. Az enyémben biztos, hogy kiemelt helyet fog kapni a Tiszavirág Amatőr Színház, ahol a helyi Széchenyi István Gimnázium drámatagozatos osztályai fognak bemutatkozni és többek között egy Tasnádi István darab átdolgozásával (17-én), illetve a nagy klasszikus Janne Teller regény, a Semmiből írt darabbal lépnek a közönség elé. De a magam részéről nem hagynám ki a Kaméleon Társulat "Nahát, te is újra itt?" című improvizációs játékát, és nemcsak a címe, de néhány korábbi produkciójuk okán sem. Persze Varga Ádámra illetve Tóth Zsuzsira is nagyon kíváncsi vagyok a Damjanich múzeum udvarán "megnyíló" nyári színházban, hiszen előzetesen beszélgettem velük, aminek eredménye a következő napokban a blogSzolnokon lesz olvasható.

És természetesen a zene sem maradhat ki. A The ZAP Show-t a négyből egyszer biztos elcsípem, már csak a 2019-es emlékek miatt is. Ruby Harlem és Saya Noé a személyes érintettség miatt nem maradhat ki, miként Skylar sem, akit a szervezők a június elejei AztaQ tehetségkutatóról hívtak a fesztivál egyik színpadára. És mit szépítsem, vagy tagadjam: szombaton 19.00 órakor a Tisza szálló melletti Tisza színpadnál a helyünk, ahol Bajnai Marcell mutatja be szóló lemezét. Nekem biztos, hogy ez lesz a fesztivál csúcsa, de mint mondtam, mindenkinek megvan a maga Tiszavirág Fesztiválja, ami pontosan olyan, mint ő maga.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Vége a piacnak
Valamikor 1906-ban vagy 1907-ben lehetett az a piaci nap, aminek a végén, a Steiner-házból valaki megörökítette Szolnok főterét. A városháza előtt zsákokkal megrakott szekerek, a mai könyvtár oldalában szétrakott kosarak. De már macskaköves az út, van közvilágítás és hirdetőoszlop is.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Havi 3 milliós pazarlás
Eltelt egy újabb hónap. Újabb 20 nap, összesen 160 órájában, nagyjából 40 helyről közel 2 millió forint parkolási díjat nem szedett be a város, a minimum 50 millióba került, azaz havonta nagyjából 1 milliós kamatveszteséget termelő beruházásból. Szóval havi 3 milliónk megy pocsékba, mert valakik "jól dolgoznak". Ha így haladunk, még kampánytéma is lesz a Tabánban 2022 júliusában elkészült, de azóta is lezárt parkolóból. Mi lehet a titok, amihez nincs köze a havi 3 milliót fizetőknek?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Hősök a XX. században
Eredetileg csak az első világháborúban elesett szolnoki férfiaknak állított volna emléket, ám későbbi sorsa és megítélése tipikus példája lett Magyarország XX. századi történetének és a történelemfelfogások rendszerekhez kapcsolódó változásainak. A nem az eredeti helyén álló alkotást a városi köznyelv ?meztelenszoborként? emlegeti.

A Szoborpark további képei