[Naplóm]

A blogSzolnok bezár

2023. december 21.

Bár ez egy szubjektív élményportál (próbált lenni eddig), most mégis eljött az a pillanat, amikor objektív döntést kell hozni (és erről az olvasókat is illik tájékoztatni). De erről a dologról nem lehet máshogy, csak sablonokban beszélni. Ezért inkább a végére még ideteszek egy távoli történetet.

Úgy adódott, hogy ebben az évben viszonylag sokszor utazhattam Spanyolország egy távoli pontjára, Lanzarote-szigetre, annak is az alsó csücskébe, a Playa Blanca nevű településre. (Most ne firtassuk az okokat, amik között bizony egy ismert férfi alakja is felsejlik! Inkább felejtsük el őt!) Ennek az Atlanti-óceánparti településnek a kikötője közelében áll egy érdekes szobor. Egy férfialak. A partot ostromló hullámok fölött, tulajdonképpen egy műsziklán, kicsit a víz fölé benyúlva, háttal a sétánynak, a távolba tekintve. Először azt gondoltam, hogy a mai Lanzarote-t "kitaláló" César Manrique-nek állít emléket, akit bizony Szolnokon is lenne miért példaképnek, követendő gondolkodónak tekinteni. Aztán közelebbről megnézve a műalkotást, elolvasva a mellé helyezett táblát, kiderült, hogy az a köztéri szobor még Manrique-nál is fontosabb személyekről szól. És nem véletlen, hogy csak mögé lehet állni.

Az az alkotás azoknak a szigetlakóknak - sok generációnak, a ma ott élők őseinek - állít emléket, akik kemény munkájukkal és erőfeszítéseikkel megteremtették a mai Lanzarote-t, ami - és ezt már én teszem hozzá - a hetvenes-nyolcvanas évek diktatúrájából és csóróságából kimászva, saját lehetőségeivel jól sáfárkodva mára egy prosperáló kis "paradicsom" és közösség lett. A bronz felirat szerint a szobor tiszteleg azon szigetlakók generációi előtt, akik közül sokan írástudatlanok voltak, mégis elkötelezettek és motiváltak amellett, hogy gyermekeiket iskoláztassák, ezzel a sziget javára használják az (emberi) erőforrásaikat. Magyarul, azoknak az egyszerű embereknek a szobra az, akiknek tanulatlanul is sikerült meghaladniuk önmagukat, mert rájöttek, mi a legjobb befektetés, mi alapozza meg egy közösség jövőjét. Éppen ezért Playa Blanca kikötőjében az óceánt szemlélő alak arctalan, mert sokak arcát kellene, kell és lehet a szobor fejére képzelni. Mert az a szobor nem egy valakinek, hanem sokaknak akar és állít is emléket.

Nekünk nincs ilyen szobrunk. És tudom, szavakból nem is lehet ilyen szobrot állítani. Ám így az év utolsó blogSzolnok bejegyzésében mégis azoknak az egykori szolnokiak, a mai szolnokiak ősei előtt szeretnék tisztelegni, akik képesek voltak belátni, hogy a tanulás, a tudás, a gyerekek taníttatása a legfontosabb és a legjobb befektetés. Mert csak így lehet boldogabb, gazdagabb és szebb egy új év. Ha képesek vagyunk az új generációk által meghaladni önmagunkat. Engedtessék meg nekem, hogy ennek reményében kívánjak mindenkinek - főleg, aki eddig eljutott ennek a titokzatosan indított cikknek a végéig - egy sokkal jobb 2024-et, szerettei körében sok jó energiákat adó karácsonyi összejöveteleket!

Én ezennel 2023-ra bezárom a blogSzolnokot. De ha 2023 után jön 2024, akkor találkozunk szűk két hét múlva ugyanitt.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnok bezárt iskolái
Egészen biztosak lehetünk abban, hogy amikor Dr. Szigeti Gábor megkapta ismerősétől ezt a szolnoki képeslapot, a rajta szereplő hat iskola közül egyiket sem arra használták, mint amit az anziksz feliratai sugallnak. Szűk évtizeddel korábbi, békebeli állapotot rögzített Weinstock Ernő igényes terméke.

Az Album további képei
 

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Régi sajtó emléke
A Magyar Sajtó Napja alkalmából minimum húszszor koszorúzták meg hivatalosan a Kossuth tér 3. szám alatt található társasház homlokzatán ma is látható emléktáblát. Persze nemcsak azért nincsenek már ünnepségek a könyvtár melletti épület előtt, mert 32 éve máskor ünnepel a magyar sajtó.

A Szoborpark további képei