Kérdezem

Zöldebb és tágabb

2020. január 22.

Új közösségi tér, kibővített kávézó, megszépült külső - és ami nem látszik -, a felhasznált energia 80-90%-át előállító napelemek a tetőn. A Tisza mozi lassan befejeződő felújításáról beszélgettünk - régi családi képek előtt - Demeter Istvánnal, Szolnok kulturális központjának a vezetőjével.

- Miért volt szükség erre a több mint fél éven át tartó felújításra?

- Tulajdonképpen 2013 óta minden évben fejlesztettünk valamit. Kezdődött a vetítő- és hangtechnika cseréjével, majd következett a termek felújítása és az új székek beszerzése. Lényegében 2006, az utolsó nagy átalakítás óta szerettem volna a tetőteret is beépíteni, aminek az előkészítését, a födém megerősítését már akkor megcsináltattuk. Csak éppen forrás nem volt rá az elmúlt 13 évben. Most azonban adódott két pályázat, ami megteremtette a lehetőségét, hogy lényegében a kávézó fölött, a korábbi padlástérben egy hetven négyzetméteres közösségi teret alakítsunk ki.

- Mi lesz a funkciója?

- Az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetünk a filmes képzésekre és táborokra, hamarosan indul a saját Youtube csatornánk is. Részben ezt fogja szolgálni a fenti terem, ahol munkaállomásokat is kialakítunk. Másrészt végre lesz egy olyan helyünk, ahol úgy tudunk közönségtalálkozókat vagy beszélgetéseket tartani, hogy a résztvevőknek nem egymásnak háttal kell ülniük, mint a mozitermekben.

- Mi indokolta a kávézó bővítését?

- Hogy a közönségnek köszönhetően kinőttük. Csak az elmúlt évben legalább 10%-kal növekedett a filmnézők száma. Így sokszor előfordult, hogy amikor mind a három teremben vetítettünk, néhányan már szinte kiszorultak az épületből, vagy nem volt annyira komfortos számukra, mint szerettük volna. Ezért döntöttünk úgy, hogy a bejárat melletti öltözőt és irodát egybenyitjuk a kávézóval, aminek az alapterülete így legalább ötven négyzetméterrel lett nagyobb.

- Aminek a berendezése illeszkedik a kávézó eddigi bútoraihoz. Honnan vannak ezek a régi székek és asztalok?

- Gyerekkorom óta gyűjtögetem a régi bútorokat, így egy részük szinte az otthonunkból került ide. Más részüket pedig egy erre szakosodott üzletből vettük, ahol voltak tárgyak, amiket egyszerűen nem volt szívem otthagyni. A falon lévő képek tulajdonképpen hozzám, hozzánk, a mozihoz kötődnek. Az egyik sarokban például ott vannak a nagyszüleim fotói. Máshol olyan képek lógnak a falon, amelyeket a Tisza moziban megforduló művészektől kaptam. Mindegyiknek van valami története.

- Láttam, hogy az iroda is megújult. Vannak még olyan dolgok, amik az elmúlt fél évben kicserélődtek, de a közönség nem nagyon fogja észrevenni?

- Igen, a büfé mögött, az emeleten lévő irodában - ami valamikor az emeleti erkély egy része és előtere volt - jelentős változás, hogy megnőtt a belmagassága. Ugyanis valamikor az ötvenes években, az akkori mozigépek igényeihez igazodva, legalább száz betongerendával megerősítették ott a födémet, ami azt jelentette, hogy nekünk most vagy fél méter vastagságú betont kellett kiszednünk. Mivel egy energetikai pályázatból is történt a mostani felújítás, kicseréltük a nyílászárókat, illetve a tetőre napelemek kerültek, amelyek az energiaszükségletünk 80-90%-át fedezik. Így azt is mondhatom, nemcsak nagyobb, de zöldebb is lett a Tisza mozi.

- Évek óta beszélgetünk a fejlesztésekről, és mindig volt valami újabb terv.

- Most tulajdonképpen a végére értünk a fejlesztéseknek, de kezdhetjük is elölről. A korszerűsítéseket. Az A terem székeit lassan cserélni kell, a ma már informatikai alapú vetítéstechnika szintén korszerűsítésre szorul. Miközben az egész mozi informatikai rendszerét szeretnénk modernizálni, hogy bárhonnan lehessen jegyet venni, sőt akár a nézők is alakíthassák a műsorunkat. Hogy ezekbe mikor vághatunk bele, az a már beadott pályázataink eredményétől függ.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnok leghíresebb kéménye
Ha festett is a gyárkéményből felszálló füst Szigeti Henrik felvételén, kétség nem férhet ahhoz, hogy a kép 1914. szeptember 20-a, azaz a Szolnoki Cukorgyár Rt. üzemének beindulása után készült. Szűk száz esztendővel a kémény felrobbantása előtt. Persze ez érdekelte legkevésbé e fotót megőrző képeslap feladóját és címzettjét.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

A közelmúlt emléke
A közelmúlt politikai és ezzel összefüggő médiaváltozásainak állít - az eredeti szándék ellenére - emléket a Baross és a Boldog Sándor István út kereszteződésében elfelejtett speciális hirdetőoszlop. Hol van már az a Hír TV és azok a műsorvezetők, akiket ez a legalább hét éve készült, azóta meg árván maradt plakát hirdetett? És hol van már e hirdetőoszlop sokak által félt tulajdonosa? Tekinthetjük szemétnek a kint felejtett plakátot, de történelmi emlékhelynek is, ami arra figyelmeztet, hogy öröknek hitt dolgok sem állandóak, és a fordulásokat követhetik visszafordulások.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A Gyermekév hercege
Negyven éve lesz 2019. május 26-án, hogy a Fiumei úti iskola előkertjében a kis herceg a rókával beszélget. Szöllőssy Enikő, Munkácsy-díjas szobrászművész pár évvel korábban készített alkotását a Gyermekek Nemzetközi Éve alkalmából állították fel az akkor még Ságvári úti iskola udvarán.

A Szoborpark további képei