Kérdezem

Zöldebb és tágabb

2020. január 22.

Új közösségi tér, kibővített kávézó, megszépült külső - és ami nem látszik -, a felhasznált energia 80-90%-át előállító napelemek a tetőn. A Tisza mozi lassan befejeződő felújításáról beszélgettünk - régi családi képek előtt - Demeter Istvánnal, Szolnok kulturális központjának a vezetőjével.

- Miért volt szükség erre a több mint fél éven át tartó felújításra?

- Tulajdonképpen 2013 óta minden évben fejlesztettünk valamit. Kezdődött a vetítő- és hangtechnika cseréjével, majd következett a termek felújítása és az új székek beszerzése. Lényegében 2006, az utolsó nagy átalakítás óta szerettem volna a tetőteret is beépíteni, aminek az előkészítését, a födém megerősítését már akkor megcsináltattuk. Csak éppen forrás nem volt rá az elmúlt 13 évben. Most azonban adódott két pályázat, ami megteremtette a lehetőségét, hogy lényegében a kávézó fölött, a korábbi padlástérben egy hetven négyzetméteres közösségi teret alakítsunk ki.

- Mi lesz a funkciója?

- Az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetünk a filmes képzésekre és táborokra, hamarosan indul a saját Youtube csatornánk is. Részben ezt fogja szolgálni a fenti terem, ahol munkaállomásokat is kialakítunk. Másrészt végre lesz egy olyan helyünk, ahol úgy tudunk közönségtalálkozókat vagy beszélgetéseket tartani, hogy a résztvevőknek nem egymásnak háttal kell ülniük, mint a mozitermekben.

- Mi indokolta a kávézó bővítését?

- Hogy a közönségnek köszönhetően kinőttük. Csak az elmúlt évben legalább 10%-kal növekedett a filmnézők száma. Így sokszor előfordult, hogy amikor mind a három teremben vetítettünk, néhányan már szinte kiszorultak az épületből, vagy nem volt annyira komfortos számukra, mint szerettük volna. Ezért döntöttünk úgy, hogy a bejárat melletti öltözőt és irodát egybenyitjuk a kávézóval, aminek az alapterülete így legalább ötven négyzetméterrel lett nagyobb.

- Aminek a berendezése illeszkedik a kávézó eddigi bútoraihoz. Honnan vannak ezek a régi székek és asztalok?

- Gyerekkorom óta gyűjtögetem a régi bútorokat, így egy részük szinte az otthonunkból került ide. Más részüket pedig egy erre szakosodott üzletből vettük, ahol voltak tárgyak, amiket egyszerűen nem volt szívem otthagyni. A falon lévő képek tulajdonképpen hozzám, hozzánk, a mozihoz kötődnek. Az egyik sarokban például ott vannak a nagyszüleim fotói. Máshol olyan képek lógnak a falon, amelyeket a Tisza moziban megforduló művészektől kaptam. Mindegyiknek van valami története.

- Láttam, hogy az iroda is megújult. Vannak még olyan dolgok, amik az elmúlt fél évben kicserélődtek, de a közönség nem nagyon fogja észrevenni?

- Igen, a büfé mögött, az emeleten lévő irodában - ami valamikor az emeleti erkély egy része és előtere volt - jelentős változás, hogy megnőtt a belmagassága. Ugyanis valamikor az ötvenes években, az akkori mozigépek igényeihez igazodva, legalább száz betongerendával megerősítették ott a födémet, ami azt jelentette, hogy nekünk most vagy fél méter vastagságú betont kellett kiszednünk. Mivel egy energetikai pályázatból is történt a mostani felújítás, kicseréltük a nyílászárókat, illetve a tetőre napelemek kerültek, amelyek az energiaszükségletünk 80-90%-át fedezik. Így azt is mondhatom, nemcsak nagyobb, de zöldebb is lett a Tisza mozi.

- Évek óta beszélgetünk a fejlesztésekről, és mindig volt valami újabb terv.

- Most tulajdonképpen a végére értünk a fejlesztéseknek, de kezdhetjük is elölről. A korszerűsítéseket. Az A terem székeit lassan cserélni kell, a ma már informatikai alapú vetítéstechnika szintén korszerűsítésre szorul. Miközben az egész mozi informatikai rendszerét szeretnénk modernizálni, hogy bárhonnan lehessen jegyet venni, sőt akár a nézők is alakíthassák a műsorunkat. Hogy ezekbe mikor vághatunk bele, az a már beadott pályázataink eredményétől függ.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Segítség! Hol és mikor készült ez a kép?
A mellékelt fotó hátulján az szerepel: Hubay Ferenc utca, 1964. november. Jelenlegi ismereteim alapján azonban azt kell, mondjam, vagy a dátum, vagy a helyszín nem stimmel. Sőt, az is előfordulhat, hogy mindkettővel baj van. Kérem, segítsenek! Például azzal, hogy a kortársak megmondják: hol volt a Major szabó háza.

Az Album további képei
 

AKB

Hol járunk?
Ez itt egy beázott plafon. Amivel nem az a baj, hogy hónapok óta nem volt egy rendes eső, hanem, hogy ez a plafon alig egy éve lett átadva egy sokmilliárd forintos, több évig tartó beruházás eredményeként. Az azóta szakadozó padlóborítással, vállalhatatlan mázolásokkal, fel nem takarított festésnyomokkal, és máig a munka nyomát magán viselő üvegekkel. Hol járunk? A Szolnoki Szigligeti Színház nézői folyosóin.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kisherceg és a róka
Nem hittem volna, hogy a város egyik legkedvesebb szoborkompozíciójának a múltjában is vannak idióta pillanatok, és bár alig négy évtizede állították fel, a leleplezés dátuma sem egyértelmű. Még szerencse, hogy mindez a Kisherceget és a rókát legtöbbször látó gyerekeket egyáltalán nem érdekli.

A Szoborpark további képei