AlbumSzolnok főtere fél évszázada

2019. március 23.

E képeslappá lett fotó alján megörökített Moszkvics 403-as szerintem szabálytalanul, a zebrára ráhajtva fordult meg a négyes főút szolnoki átkelési szakaszán. Bár a hatvanas évek végi forgalmat elnézve, ez maximum a gyalogosokat és a kerékpárosokat zavarhatta. De persze más érdekesség is felfedezhető ezen a nagyjából fél évszázaddal ezelőtt készült fotón.

Urbán Nándor, az MTI sokat foglalkoztatott fotóriportere, valamikor a hatvanas évek végén készítette ezt a végül a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata által képeslapon megjelentetett szolnoki fotót. Ha nem tévedek, akkor a Városháza mellett éppen csak elkészült 77 lakásos társasház valamelyik erkélyéről, egy nyári hétköznapon, dél körül örökítette meg Szolnok főterét. Mivel az 1 forint 50 fillérbe kerülő képeslapot Ani 1972. május 24-én küldte Szolnokról Újpestre, így világos, hogy a felvételnek legkésőbb 1971 nyarán el kellett készülnie. Hogy pontosan mikor, azt nehéz megmondani, hiszen a hatvanas évek második felében átadott, és a fotósnak helyet biztosító társasház, illetve a Jókai utca sarkán már a járási hivatal átadása után is még legalább 3-4 nyár lehetett alkalmas ilyen kép készítésére.

Mivel ma már nem ilyen a város főtere, talán érdemes egy kicsit körülnézni ezen a legalább ötvenéves felvételen. Az első, ami feltűnik, a hatalmas zöld gyepfelületek, amelyekből kis túlzással ma már csak a könyvtár előtti van meg. A néhány éves fákból és tujákból is legfeljebb csak a tér északi részén és az 1-es számú irodaház mellettiek lehetnek meg, bár nem kizárt, hogy a ma a teret díszítő fák jóval fiatalabbak. És a hosszú virágágyások is máshová költöztek. Ennek ellenére, ha valaki azt mondja, hogy neki ez a tér sokkal jobban tetszett, mint a mai, akkor azzal minimum nem értek egyet, és azt gondolom: a fiatalkori emlékek teszik széppé ezt a régi Kossuth teret.

A fotó bal szélén álló Munkásmozgalmi emlékmű 1963 és 1990 között "díszítette" a Kossuth teret. A mellette láthatóálló három zászlórúd csúcsait ötágú csillagok "ékesítették", és talán sokak emlékében élnek az itt lobogó vörös zászlók, a talapzatra helyezett koszorúk, vagy éppen az ünnepek idején ott díszőrséget adó rendőr, munkásőr, magyar és szovjet katona. A május elsejei felvonulások idején hol e szobor elé, hol azzal szembe, a Városháza - akkor Tanácsháza - árnyékába ácsolták a dísztribünt.

A szobor mögött, a szürke, egyemeletes épület eredetileg egy helyi banknak, földszintjén pedig üzleteknek adott otthon, mígnem valamikor a hetvenes évek elején elbontották. Mellette a mai Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár épülete, ami a fotózás idején még éppen vagy már éppen nem a megyei és városi pártbizottság, illetve a munkásőrség otthona. Ha már kiköltözött belőle az állampárt, akkor leánykollégium, aminek tetején a kilencvenes évekig ott állt az a bizonyos lőtorony, ahonnan nemcsak az egész teret, de akár a Tisza-híd belvárosi hídfőjét és szemmel lehetett tartani. A valószínűleg neonból kirakott vörös csillag a nyolcvanas évek közepén már biztosan nem volt a bódé tetején, de hogy mikro szerelték le a lányok feje fölül, még senki sem tudta megmondani. Miként azt sem, hogy volt-e olyan időszak Szolnok történetében, amikor a főteret két ilyen vörös csillag is megvilágította, hiszen egy ideig hasonló volt a Városháza tanácstermének tetején is.

Minden bizonnyal eredeti színében láthatjuk ezen a képen az 1-es számú irodaházat, ami az ötvenes évek elején épült és majdnem fél évszázadon keresztül a megyei napilap otthona is volt. Ám a legtöbben talán az épület tetején sokáig látható, akkoriban monopolhelyzetben lévő, önmagát "a lakosság szolgálatában" szlogennel hirdető bank fényreklámjára emlékeznek, aminek a "párja", egy "forgókerekes" Casco reklám jóval e kép készítése után került fel a tér másik végén álló Fradi-ház tetejére. Ha pedig hozzátesszük, hogy az ugyancsak a téren álló Sztár áruház falán is volt egy fényreklám, akkor talán el tudjuk képzelni, milyen csoda volt ez a hely egy óvodás kisgyereknek, a hetvenes évek második felében, bármelyik este.

Az irodaház mögött sorakozó, Kossuth utcai palotasor nagyjából ugyanígy néz ki most is, mint ezen a felvételen. Komolyabb felújításon csak a legfiatalabb épület, az a bizonyos járási tanács esett át. Az elmúlt évtizedekben, a Császy-ház, a Mezőgazdasági Takarékbank, a Biztosítós bérház, a Bíróság és a Varga lett komolyabban renoválva.

Számomra mindig érdekes az ilyen régi képeken az autókat nézegetni. Hát ezen nem sok lehetőségem van erre. A már említett 403-as Moszkvicson kívül egy 601-es Trabant parkol a Városháza előtt. A tér túloldalán, a szobor takarásában egy Warszawa M20-as várakozik, ami akkoriban a leggyakoribb hivatali gépkocsi volt, a megyei lap is sokáig ilyet használt vidéki tudósításaihoz. Az 1-esz számú irodaház mellett pedig egy létrás Csepelt lehet kivenni, amiről valószínűleg villanyt szerelhettek, míg a Hatvanas előtt egy kivehetetlen márkájú személyautó parkol. Egyébként pedig e régi kép "tudósítása" szerint gyalog vagy bringán közlekedtek a szolnokiak.

És, hogy a korabeli szökőkútról se feledkezzünk meg. Ugye kettő volt belőle, hiszen a szobor másik oldalára is került egy hasonló. A bennük található, három lábon álló betontányérok ma is megvannak. Csak éppen évtizedek óta a Tiszaligetet, a sportcsarnok előtti parkot díszítik.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Hajós város
Szolnok gazdasága a 20. század elején a gabonán, a fán, ezek feldolgozásán és szállításán alapult. Polgárai tehetős emberek voltak, hiszen néhány év alatt két nagy templomot is építettek. Szigeti Henrik több képeslapon is megjelent fotója, akár Szolnok korabeli gazdaságföldrajzát is bemutathatja.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kőbe zárt történelem
A lassan nyolcvan éves, vörös emléktábla 1937 óta látható, a Szolnoki Hitelbank Rt. székházának árkádos bejárata alatt. Igaz, ennek az időnek legalább a felét az OTP egyik irodájában elfalazva töltötte. Története legalább olyan kalandos, mint a megörökített személyeké.

A Szoborpark további képei