Kérdezem

Új helyen váró

2020. szeptember 10.

A szolnoki állómás épületében lévő Váróteremben február 29-én tartották az utolsó koncertet. A vírushelyzet miatt akár újra kinyithatott volna a tizenhárom év működő hely, erre mégsem került sor. A Ratkai Miklóssal beszélgettünk az által szervezett koncertek új helyszínéről.

- Miként ért véget a Váróterem előző szezonja?

- Február 29-én még megtartottuk a Ganxsta Zolee és a Kartel koncertet, utána viszont már jöttek a hírek, hogy a koronavírus miatt nem vagy csökkentett nézőszám előtt lehetne bulikat tartani. Nem akartam kockáztatni, így már a márciusi bulikat is lemondtam, pedig az utóbbi évek egyik legjobb tavaszi programját sikerült összeállítani. Nemcsak darabszámra, de minőségében is nagyon jó programunk lett volna májusig, ám ezt a vírushelyzet teljesen felülírta.

- Mikor derült ki, hogy a 13 éve működő hellyel is gondok lehetnek?

- Ahogy be kellett zárni és lényegében nem volt bevétele a helynek, érződött, hogy bajok lesznek a bérleti szerződéssel. Egy ideig reménykedtünk, de aztán látszott, hogy ellehetetlenülünk, és felmondják a bérletet.

- Tavasszal sokszor beszéltünk arról, hogy keresed a megoldást. Mi minden jött szóba?

- A mai napig reménykedünk abban, hogy visszatérhetünk a régi helyünkre, a szolnoki állomás épületébe. Ugyanakkor nem engedhettük meg magunknak, hogy ne kezdjünk azonnal alternatív megoldásokban gondolkodni. Komolyan mondom, hogy legalább tizenöt szolnoki helyszínt megnéztünk, végiggondoltunk, sőt soknak a tulajdonosával is leültünk tárgyalni. Ebben a néhai Tallinn mozi vagy a MÁV járműjavító kultúrháza épp úgy benne volt, mint azok a helyek, ahol még soha nem rendeztek koncerteket. Mindent meg akartunk próbálni, de sajnos minden helyről kiderült, hogy valami miatt nem lehet oda bulikat vinni.

- Pár hete viszont megjelent a Váróterem közösségi oldalán, hogy ősztől a Jubileum Bowling Centerben, az egykori Szolnok étteremben lesznek általad koordinált koncertek.

- Igen, ők nyújtottak segítséget ebben a nehéz helyzetben, amit ezúton is köszönök. A hely háromszáz néző befogadására alkalmas, nagyon kellemes koncerthelyszín. Ráadásul egy percre van az eredeti helyünktől, így ha valaki nem venné észre a hirdetéseinkben a helyszínváltozást, akkor sem fog lemaradni a koncertjeinkről. Természetesen osztozunk a hétvégéken, hiszen nekik is vannak bulijaik.

- Te milyen koncertekkel készülsz az ősszel?

- Szeptember 18-án egy hip-hop bulival kezdünk, 25-én viszont jön az Auróra, immár hagyományosnak mondható őszi szolnoki koncertje. Októbertől pedig, ahogy a régi helyen, itt is igyekszünk változatos koncertélményeket kínálni, így a 30Y, a Margaret Island, a Zaporozsec éppúgy belefér a programba, mint a Balkán Fanatik, a Nomád, Zorall vagy a Dorothy. Egészen decemberig, a Pokolgép tavaszról elmaradt koncertjének a pótlásáig be vagyunk már táblázva.

- Hogyan készültük a vírushelyzetre?

- Olyan szabályokat vezetünk be, amiket a kormány előír és megfogalmaz. Mindenben be fogjuk tartani az előírásokat vagy az éppen aktuális korlátozásokat.

- És hol lehet majd értesülni a bulikról?

- A Bowling Center felületein és természetesen a Váróterem oldalain, ahol persze jelezzük, hogy a koncertek a Jubileum Bowling Centerben lesznek. Ez talán egy kicsit azt is jelzi, hogy még él bennünk a remény, hogy visszatérhetünk a régi helyünkre, és előbb-utóbb újra lesz Váróterem.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Mikor volt ilyen a Várkonyi tér?
A Fortepan.hu-n fellelhető, a Lechner Dokumentációs Központ tulajdonában lévő képet eredetileg azért akartam bemutatni, mert a Várkonyi tér még a 18 emeletes nélkül látható rajta. Aztán rájöttem, hogy a kép születési dátumának bizonytalansága miatt is érdemes róla szót ejteni.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Tiszta fej?
"Egy pohár tej, tiszta fej!" Emlékeznek még erre a régi reklámra? Évek teltek el azóta, és feltehetnénk a kérdést, vajon sok pohár tej, mennyire tiszta fej? Már, ha valaki úgy dönt, hogy egy karton iskolatejtől (2dl/doboz) a természet lágy ölén szabadul meg. Hogy került hozzá ennyi iskolatej? És, akkor mit ittak a gyerekek? Ha neki már nem kellett, miért a Zagyva árterében dobta ki? Számtalan kérdés, amiket egy nem tiszta fejű embernek kellene feltenni. Ha tudnánk, ki ő. Jelentkezzen bátra! Biztos, van magyarázat.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Történelemkönyvünk betonból
A vasútállomás előtti Jubileum tér közepén álló Tanúhegy minden bizonnyal Szolnok legjobban dokumentált köztéri alkotása. Miként talán azt sem túlzás kimondani, hogy ez az a szobrunk, amelyik mérete és helye ellenére a legkevésbé szervesült a város életébe. De talán majd 5 év múlva!

A Szoborpark további képei