Kérdezem

TVF2019: Mindjárt kezdődik!

2019. június 13.

A megújult Tisza-park és a még zajló építkezés is befolyásolja a XIV. Tiszavirág Fesztivált, amelynek építése már ezen a héten elkezdődik. Az ötletgazda, főszervezőt, Kovács Ákost, immár hagyományosan, néhány nappal a Fesztivál nyitása előtt kérdeztük az előkészületekről.

- A fesztivál egyik bevált helyszíne, a két színpadnak és a Pálinkaland-nak is helyet adó Tisza-park alaposan átalakult a tavaly óta. Ez mennyiben befolyásolja az idei programokat?

- Alkalmazkodnunk kell a megváltozott környezethez. Amiatt, hogy a park még nincs teljesen kész, és a Zounuk ispános szökőkút környékén még dolgoznak, a Tisza színpadot nem tudjuk a tavalyi helyén felállítani, illetve arról a részről néhány árus is hiányozni fog. Ez a színpad bekerül a Tisza-parkba, a Pálinkaland területére, nagyjából oda, ahol a korábbi években a lakókocsis színpadunk volt. Az pedig kijön a régi Tiszavirág színpad helyére, amit a Református templom sarkánál egy úgynevezett zenészmegállóval pótolunk. Így tulajdonképpen ugyanannyi helyszínünk lesz, mint tavaly. Egyébként erre az egész helyzetre nemcsak úgy tekintünk, hogy alkalmazkodnunk kell, hanem egyfajta kísérletezési lehetőségként is. Néhány dolgot idén kipróbálhatunk, hogy aztán a tizenötödik fesztiválba már beépüljön.

- Ennyi?

- Nyilván sokkal több installációra lesz szükség, hiszen korábban a Tisza-park a régi cserjéivel és bokraival egy meglehetősen tagolt terület volt. Más lesz az elrendezés, a fű kímélése érdekében a park egy részén nem padok és asztalok, hanem könyöklők várják majd a vendégeket. A hangulatot pedig különleges fényfüzérekkel, illetve a fák koronájának a fényfestésével próbáljuk majd különlegessé tenni. És, ha már így megváltozott ez a hely, szombat délután egytől csinálunk itt egy bolhapiacot, ahol bárki, ingyenesen regisztrálhat asztalt. Közben pedig lesz gyerekmegőrző, könyvolvasó és bábszínház is. Ez egyfajta kísérlet, hogy egy ilyen programelemet elbír-e a fesztivál és a város.

- A többi helyszínen lesz változás?

- A bringatároló a Tisza-parkból átkerül a Zounukos szökőkúthoz. A Tiszai hajósok terén, azaz a Maláta téren, a kör alakú részre kerülnek a kézműves sörök képviselői, hogy a parkolók helyén több streetfood-os férjen el. Emellett idén nemcsak a Református templom kap fényfestést, de a vele szemben lévő angyalos ház és a Városháza is. Így mivel a nyári színház a Damjanich Múzeum udvarán lesz, azt mondhatjuk, immár a Kossuth tér is a fesztivál szerves része. Ja, és még valami, amit a pár hete tartott kutatásban kértek a fesztiválozók: sokkal több vécé, sokkal több női vécé lesz.

- Ez nagyon fontos, de beszéljünk inkább a nyári színházról, amit úgy tűnik, nem tudsz elengedni.

- Szolnokról nagyon hiányzik a nyári színház. És ezt nemcsak én mondom, hanem a támogatóink is, akik lehetővé teszik, hogy ezt az alapvetően veszteséges műfajt is bevegyük a Tiszavirág Fesztivál programjába. Igaz, én sem tudom elengedni a dolgot, de most csak ez a három előadás fér bele. Ugyanakkor pályázunk, és bízom benne, hogy jövőre akár hosszabb is lehet a nyári színház, aminek fantasztikus helyszíne a Damjanich Múzeum udvara.

- Mi a helyzet a mozival?

- A moziról bebizonyosodott, hogy a békás szökőkútnál van a helye. De talán az egész fesztiválra igaz, hogy ott működik jól, ahol megszületett, ahol felnőtt. És nem lehet csak úgy odébb rakosgatni. A mozival is próbálkoztunk pár éve másik helyszínen, de ott nem működött. A filmeket pedig, nem tagadom, idén is a kedvenceimből állítottam össze.

- Tavaly azt mondtad, nem lesznek többet esernyők a Tiszai hajósok terén. Ezt még tartod?

- Nem, mert leszavazott az a nagyjából ezernégyszáz fesztiválozó, akik kitöltötték a kérdőívünket. Kiderült, hogy legtöbbjük számára azok az esernyők hozzátartoznak a fesztiválhoz, amit el kell, fogadjak.

- Lesz-e változás a zenei programban, vagy tartod magad ahhoz a pár éve kimondott elvhez, hogy nem akarsz nagy neveket, amolyan headlinereket?

- Idén is nagyon jó zenekarok lépnek majd fel a fesztiválon. Köztük nem egy olyan külföldi formáció, akiket Magyarországon először nálunk láthat a közönség. Ugyanakkor továbbra is azt vallom: nem kellenek az olyan nevek, akikre azt mondják, hogy sokan csak miattuk jönnek ki. Az elmúlt évek beszélgetései és a már említett kutatás is azt bizonyítja, hogy a Tiszavirág Fesztivál látogatói számára nem ez az elsődleges szempont. Hanem a találkozások, a hangulat, a baráti beszélgetések, amelyek mellett persze fontos a jó zene is.

- Mikor indul a fesztivál építése?

- A bódékat június 13-án kezdik lerakni, úgyhogy számunka akkor indul az építkezés. Aztán a hétvégén következnek a színpadok, a Tiszai hajósok tere, hogy aztán kedd reggelre minden a helyén legyen, és délután indulhasson a fesztivál.

- Hányan dolgoztok majd azért, hogy mi jól szórakozhassunk?

- Az építőkkel, a technikai személyzettel, a takarítókkal, a biztonságiakkal, a mindenféle segítőkkel együtt jóval száz fölött leszünk. Ehhez jön még az öt nap alatt nagyjából százötven zenész és fellépő, illetve nem feledkezhetünk meg az árusokról, a különböző étel és ital kínálókról. Szóval több százan dolgozunk majd a fesztivál ideje alatt. Amihez talán azt is hozzátehetjük, az ő nélkülözhetetlen munkájuk mellett ugyanilyen fontosak a fesztivál szempontjából a támogatók, a Stadler, a város, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szolnoki Sportcentrum. Akik a közönséggel együtt ugyanúgy kellenek ahhoz, hogy akkor 18-án találkozhassunk. A tizennegyedik Tiszavirág Fesztiválon.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Hét évtizedes hódolók
Nem tudom, mit gondolhattak a szomszédok a tiszavárkonyi Lukács Zsuzsanna úrleányról, akinek 1944 májusában 18 fiatalember küldte az üdvözletét a "rep. táborból". Remélem azt, hogy Zsuzsika a falu legszebb lánya, akinek a tizennyolcak közül talán valaki nem sokkal később bekötötte a fejét.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Gyomparkoló
Nincs egy éve, hogy a Szapáry utcai új óvoda építéséhez kapcsolódóan elkészült a Sütő utcai parkoló. Természetesen itt-ott térkővel lehatárolt "szigetekkel", amelyek kezdetben úgy tűntek, ápolt virágágyások vagy maximum füves területek lesznek. Persze a maguk nemében a vadon növő gyomok is lehetnek szépek és érdekesek, miként e parkoló szélén kialakuló minidzsungel is mutatja. Az más kérdés, hogy valóban ez volt-e a fejlesztői, beruházói szándék? Avagy csak menet közben elveszett a gazda. Aki foghatná a kaszát meg a kapát, és rendet rakhatna a területén.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szentháromság torzó
Talán egyetlen olyan települése sincs az országnak, de városa egész biztosan nincs, ahol ne állna Szentháromság szobor. Szolnok is így van ezzel, igaz a mi szobrunk ma már csak torzóban van meg, és nem ott, ahol a XX. század első felében állt.

A Szoborpark további képei