Kérdezem

Minőségi zene élőben

2019. február 14.

A Váróterem Klub lassan hat éve a könnyűzene legfontosabb szolnoki színtere. Az évad végéig szinte minden pénteken és szombaton tartanak koncertet. A merítés műfajilag széles, mert mint Ratkai Miklós koncertszervező elmondta: a meghívásoknál csak a minőség és az élő megszólalás számít.

- Meddig tervezed a mostani évadot?

- Ezen már nincs mit tervezni, mert néhány nap kivételével betelt. Tulajdonképpen már az őszi szezon koncertjeit kötögetem le, novemberre és decemberre is vannak már fix bulik, amelyeket először majd a zenekarok fognak bejelenteni. A Váróterem szezonja májusban véget ér, hiszen a nyár a szabadtéri koncerteké és a fesztiváloké, abban az időszakban nincs értelme klubkoncerteket tartani. Nálunk szeptember harmadik hétvégéjével indul majd a következő éved.

- Hat éve működik a Váróterem. Van olyan zenekar, aki után még neked kell menni, vagy inkább már téged keresnek a turnék szervezői?

- Inkább az utóbbi. A március 8-án fellépő 30Y-ot a tavalyi koncertjük előtt két éven keresztül "üldöztem", hogy lépjenek fel nálunk is. Aztán eljöttek, és olyan jól érezték magukat, hogy lényegében 2018-ban lekötötték a 2019-es fellépésüket. Most már tényleg nagyon sok olyan zenekar van, akik eleve úgy tervezik a turnéjukat, hogy abban mi is benne legyünk.

- Kik jönnek a közeljövőben Beck Zoliékon kívül?

- Február 15-én a Phoenix Rt., a New Friend Request és a Burnout ad közös koncertet, amin eredetileg a Fatal Error is fellépett volna, de ők A dal miatt ezt most nem tudták vállalni. Másnap a Prosectura és a Macskanadrág játszik, ha valaki egy kis punk zenére vágyna. Február 22-én ismét Nagy Feró és a Beatrice lesz a vendégünk, akik az utóbbi időben nagyon sokat koncerteznek, de a tavaszt kifejezetten klubturnénak szánják. Egy nappal később pedig az Alvin és a Mókusok lesz a vendégünk.

- Műfajilag meglehetősen eklektikus a kínálat.

- Mert ez így ideális. Sokféle műfaj létezik, és szerencsére sokféle műfajra és műfajban játszó zenekarra van érdeklődés Szolnokon. Ez azt is jelenti, hogy meglehetősen változatos a közönségünk, még akkor is, ha van egy kemény mag, akik szinte mindenre eljönnek. Nálam a meghívások tekintetében egyetlen kitétel van, azon kívül, hogy értékes legyen az adott produkció: az élő zene. A rap az egyetlen, amikor az élőben megszólaló énekesek mellett jöhet gépről a zenei alap. Bár meg kell mondani, hogy Ganxsta Zoliék például mindig zenekarral jönnek.

- Már említetted, hogy márciusban visszatér a 30Y Szolnokra. Kik jönnek még?

- A Paddy and the rats nyitja a hónapot, illetve a Piramis. Március 8-án ugye jön a 30Y, másnap a Margaret Island, aztán sorban a Blues Company, a Pokolgép, Soulwave és a Nomád.

- Nemcsak műfajilag vegyes a Váróterem kínálata, de korosztály tekintetében is. Vannak retróba hajló koncertek?

- Ki, mit tekint retrónak? Én például semmit, de szeretem ezt a szót. A Pokolgépnek, de még a Piramisnak is elég széles a közönsége. De nagyon örülök, amikor azt látom, hogy egy-egy fiatal először a szüleivel jön el valamelyik koncertre, vagy éppen miatta jönnek el a szülők valamelyik bulira, mert még egyedül nem engednék el. A lényeg, hogy ilyenkor a szülők is láthatják, a Váróterem egy normális szórakozóhely, ahová nyugodtan el lehet engedni a fiatalokat.

- Nézzük, milyen élőzenés koncerteket kínálsz áprilisra!

- Április 6-án jön a Kaukázus, akik hosszú ideig nem koncerteztek, de az A38-as fellépésük után országos turnéra indultak, Ebben az esetben tőlük jött a megkeresés, hogy jöhetnének-e a Váróterembe, mert akkor Szolnokot is felveszik a programjukba. Újra lesz Rómeó vérzik is, akik a legutóbbi turnéjukon nálunk adták az egyik legnagyobb közönséget vonzó koncertjüket. Illetve a Szolnoki Dal szervezésében lesz egy egész hétvégés buli, aminek a pontos programját még szervezik.

- Akkor eldőlni látszik, hogy mégis léphetnek fel szolnoki zenekarok a Váróteremben?

- Csak pár ember vesszőparipája, hogy nálunk nem léphetnek fel szolnoki zenekarok. Pedig, ha megnéznék a programunkat, láthatnák, hogy több olyan szolnoki zenekar van, aki már fellépett nálunk, mint olyan, aki még nem játszott a Váróteremben. Deák Bill előtt is helyi banda zenélt, Lóciék előtt is szolnoki előzenekar volt. Én örülök a legjobban, ha lehetőséget adhatok szolnoki bandáknak, vagy ajánlani tudok turnézó együtteseknek helyi előzenekart.

- Mi a helyzet a jegyárakkal?

- Az nem tőlünk, hanem a fellépő zenekaroktól függ. Engem ugyan van, hogy megkérdeznek a menedzserek, hogy mit bír el a szolnoki közönség, de aztán ők döntenek, ők gyártják a jegyeket, ebbe nekem nincs beleszólásom. Általában két-háromezer forint egy belépő, de a Tankcsapdára például 6000 forintért kínálták a helyszíni jegyeket, igaz, ilyet nem tudtunk eladni, mert elővételben elment az összes belépő ötezer forintért.

- Mit jelent a teltház?

- Háromszáz ember beengedésére van engedélye a Váróteremnek,

- Most már minden hétvégére általában kettő koncertet szervezel. Mindegyiken itt vagy?

- Általában igen, hiszen a zenekarokkal én állapodok meg, engem keresnek, nekem kell intéznem a szolnoki fellépésüket. Csak akkor nem vagyok itt, ha esetleg én is fellépek valahol?

- Hány zenekarban játszol éppen?

- A régi Origó összeállt a 25 éves jubileum kapcsán, 1996 és 2003 között játszottam benne, ismét én vagyok a dobosuk. Emellett van a Queentett, amivel természetesen Queen klasszikusokat játszunk, és az AB/CD, ami pedig AC/DC tribute zenekar. Nem rég még benne voltam az Alcohol nevű bandában is, de az már egyszerűen nem fért bele az életembe.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Alig változó kép
Ezt a képeslapot 1928-ban adták postára Szolnokon, de a készítés technológiája alapján nem kizárt, hogy pár évvel - vagy akár évtizeddel - korábban nyomtatták. Viszont az az utcarészlet, amit ábrázol, lényegében ma is pontosan ugyanilyen. Van, ami nem változik.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Plakátmagány
Beruházni, kivitelezni nagyon tudunk. Működtetni már nem annyira. Néhány évvel ezelőtt viszonylag esztétikus hirdetőtáblák kerültek a Szapáry út megújult burkolatára. Hogy milyen pénzből, mára nem érdekes. Az azonban érdekelne, kié lehet ez a néhány hirdetőtábla. Kit nem zavar, hogy hónapos plakátok rohadnak rajtuk? Ki nem veszi észre, hogy van, amelyikre vállalhatatlan kiegészítések kerültek? Szolnok közepén. Vagy ezek magányos plakáthelyek, gazdátlan plakátokkal? Kellemetlen ez a tulajdonosra, a hirdetőkre, a plakátokon szereplőkre, de ránk, szolnokiakra nézve is.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Magányos Gyermekek
Jövőre lesz negyven éves az a három gyerek, akik a város alapításának 900 éves jubileuma óta szemlélik a Dr. Sebestyén Gyula körút és a Városmajor - 1990-ig Vörös Csillag - út kereszteződését. A kis szobor beleolvad a környezetébe, talán fel se tűnne, ha a puha mészkő elfogyna.

A Szoborpark további képei