Kérdezem

Minőségi zene élőben

2019. február 14.

A Váróterem Klub lassan hat éve a könnyűzene legfontosabb szolnoki színtere. Az évad végéig szinte minden pénteken és szombaton tartanak koncertet. A merítés műfajilag széles, mert mint Ratkai Miklós koncertszervező elmondta: a meghívásoknál csak a minőség és az élő megszólalás számít.

- Meddig tervezed a mostani évadot?

- Ezen már nincs mit tervezni, mert néhány nap kivételével betelt. Tulajdonképpen már az őszi szezon koncertjeit kötögetem le, novemberre és decemberre is vannak már fix bulik, amelyeket először majd a zenekarok fognak bejelenteni. A Váróterem szezonja májusban véget ér, hiszen a nyár a szabadtéri koncerteké és a fesztiváloké, abban az időszakban nincs értelme klubkoncerteket tartani. Nálunk szeptember harmadik hétvégéjével indul majd a következő éved.

- Hat éve működik a Váróterem. Van olyan zenekar, aki után még neked kell menni, vagy inkább már téged keresnek a turnék szervezői?

- Inkább az utóbbi. A március 8-án fellépő 30Y-ot a tavalyi koncertjük előtt két éven keresztül "üldöztem", hogy lépjenek fel nálunk is. Aztán eljöttek, és olyan jól érezték magukat, hogy lényegében 2018-ban lekötötték a 2019-es fellépésüket. Most már tényleg nagyon sok olyan zenekar van, akik eleve úgy tervezik a turnéjukat, hogy abban mi is benne legyünk.

- Kik jönnek a közeljövőben Beck Zoliékon kívül?

- Február 15-én a Phoenix Rt., a New Friend Request és a Burnout ad közös koncertet, amin eredetileg a Fatal Error is fellépett volna, de ők A dal miatt ezt most nem tudták vállalni. Másnap a Prosectura és a Macskanadrág játszik, ha valaki egy kis punk zenére vágyna. Február 22-én ismét Nagy Feró és a Beatrice lesz a vendégünk, akik az utóbbi időben nagyon sokat koncerteznek, de a tavaszt kifejezetten klubturnénak szánják. Egy nappal később pedig az Alvin és a Mókusok lesz a vendégünk.

- Műfajilag meglehetősen eklektikus a kínálat.

- Mert ez így ideális. Sokféle műfaj létezik, és szerencsére sokféle műfajra és műfajban játszó zenekarra van érdeklődés Szolnokon. Ez azt is jelenti, hogy meglehetősen változatos a közönségünk, még akkor is, ha van egy kemény mag, akik szinte mindenre eljönnek. Nálam a meghívások tekintetében egyetlen kitétel van, azon kívül, hogy értékes legyen az adott produkció: az élő zene. A rap az egyetlen, amikor az élőben megszólaló énekesek mellett jöhet gépről a zenei alap. Bár meg kell mondani, hogy Ganxsta Zoliék például mindig zenekarral jönnek.

- Már említetted, hogy márciusban visszatér a 30Y Szolnokra. Kik jönnek még?

- A Paddy and the rats nyitja a hónapot, illetve a Piramis. Március 8-án ugye jön a 30Y, másnap a Margaret Island, aztán sorban a Blues Company, a Pokolgép, Soulwave és a Nomád.

- Nemcsak műfajilag vegyes a Váróterem kínálata, de korosztály tekintetében is. Vannak retróba hajló koncertek?

- Ki, mit tekint retrónak? Én például semmit, de szeretem ezt a szót. A Pokolgépnek, de még a Piramisnak is elég széles a közönsége. De nagyon örülök, amikor azt látom, hogy egy-egy fiatal először a szüleivel jön el valamelyik koncertre, vagy éppen miatta jönnek el a szülők valamelyik bulira, mert még egyedül nem engednék el. A lényeg, hogy ilyenkor a szülők is láthatják, a Váróterem egy normális szórakozóhely, ahová nyugodtan el lehet engedni a fiatalokat.

- Nézzük, milyen élőzenés koncerteket kínálsz áprilisra!

- Április 6-án jön a Kaukázus, akik hosszú ideig nem koncerteztek, de az A38-as fellépésük után országos turnéra indultak, Ebben az esetben tőlük jött a megkeresés, hogy jöhetnének-e a Váróterembe, mert akkor Szolnokot is felveszik a programjukba. Újra lesz Rómeó vérzik is, akik a legutóbbi turnéjukon nálunk adták az egyik legnagyobb közönséget vonzó koncertjüket. Illetve a Szolnoki Dal szervezésében lesz egy egész hétvégés buli, aminek a pontos programját még szervezik.

- Akkor eldőlni látszik, hogy mégis léphetnek fel szolnoki zenekarok a Váróteremben?

- Csak pár ember vesszőparipája, hogy nálunk nem léphetnek fel szolnoki zenekarok. Pedig, ha megnéznék a programunkat, láthatnák, hogy több olyan szolnoki zenekar van, aki már fellépett nálunk, mint olyan, aki még nem játszott a Váróteremben. Deák Bill előtt is helyi banda zenélt, Lóciék előtt is szolnoki előzenekar volt. Én örülök a legjobban, ha lehetőséget adhatok szolnoki bandáknak, vagy ajánlani tudok turnézó együtteseknek helyi előzenekart.

- Mi a helyzet a jegyárakkal?

- Az nem tőlünk, hanem a fellépő zenekaroktól függ. Engem ugyan van, hogy megkérdeznek a menedzserek, hogy mit bír el a szolnoki közönség, de aztán ők döntenek, ők gyártják a jegyeket, ebbe nekem nincs beleszólásom. Általában két-háromezer forint egy belépő, de a Tankcsapdára például 6000 forintért kínálták a helyszíni jegyeket, igaz, ilyet nem tudtunk eladni, mert elővételben elment az összes belépő ötezer forintért.

- Mit jelent a teltház?

- Háromszáz ember beengedésére van engedélye a Váróteremnek,

- Most már minden hétvégére általában kettő koncertet szervezel. Mindegyiken itt vagy?

- Általában igen, hiszen a zenekarokkal én állapodok meg, engem keresnek, nekem kell intéznem a szolnoki fellépésüket. Csak akkor nem vagyok itt, ha esetleg én is fellépek valahol?

- Hány zenekarban játszol éppen?

- A régi Origó összeállt a 25 éves jubileum kapcsán, 1996 és 2003 között játszottam benne, ismét én vagyok a dobosuk. Emellett van a Queentett, amivel természetesen Queen klasszikusokat játszunk, és az AB/CD, ami pedig AC/DC tribute zenekar. Nem rég még benne voltam az Alcohol nevű bandában is, de az már egyszerűen nem fért bele az életembe.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Kétnapos baka lapja Szolnokról
Érdekelhetett egy balassagyarmati bakát az első világháború negyedik évében, hogy Szolnokon Művésztelep működött? Foglalkozott azzal, hogy a telep parkjában, ott állt Ligeti Miklós híres Anonymus-szobrának nagymintája? Nem hiszem. Csak üzenni akart haza, mielőtt a frontra vitték.

Az Album további képei
 

AKB

Félbemaradt pusztulás
Nemcsak az a baj, hogy a Mária utcában egy újabb régi, szolnoki ház tűnik el. Hanem az is, hogy az eltűnés milyen hosszú ideig tart. Hónapokkal ezelőtt kezdték a bontást, aztán félbemaradt. Így ma, a járda mellett egy kibelezett ház megmaradt főhomlokzata várja a sorsát. Amit reméljük, nem valami vihar fog beteljesíteni! És nem akkor, amikor valaki pont arra sétál! Mert ez a bontás már nemcsak ronda, de életveszélyes is. Hónapok óta. Szolnokon.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A Tiszai hajósok emlékműve
A Tiszaparti - és benne a Béres József - sétány megújulásával a Tisza-híd belvárosi lábánál lévő Lajos József dombormű környéke is megszépült. Esti megvilágításban, mintha gyertyák lennének előtte, különös a hangulata. Ezért gondoltam, hogy érdemes egy kicsit beszélni is róla.

A Szoborpark további képei