Kérdezem

Idén is ATAFF a Tisza moziban

2021. október 12.

Az idei Alexandre Trauner Art Film Fesztivál (ATAFF) a tudományos alkotásokra fókuszál. Nagyjátékfilmek, kiállítások, könyvbemutatók, mesterkurzusok és koncertek szerepelnek az október 12-17-ig zajló esemény programjában. Demeter Éva fesztiváligazgatóval beszélgettünk.

- A szolnoki Alexandre Trauner Art Film Fesztivál talán az egyetlen filmes rendezvény, amit látszólag nem érintett a koronavírus, hiszen tavaly, két lezárás között még éppen meg lehetett rendezni. De gondolom, ez csak a látszat.

- Sokkal jobb a helyzet, mint tavaly, de persze így sem volt könnyű a program összeállítása, a szervezés. A nagy, A kategóriás fesztiválok elhúzódtak, közben a korábbról elhalasztott filmek forgatásai is elindultak, így nemcsak a programunkba tervezett tíz nagyfilm lekötése volt nehezebb, de a zsűri összeállítása is. Ugyanakkor az előzetes foglalások és a visszajelzések alapján azt látjuk, hogy bár mindenki rákérdez az esetleges korlátozásokra, az emberek kifejezetten várják a fesztivált, és úgy tűnik, több látogatónk lesz, mint korábban.

- Ez azt jelenti, hogy az 1969 óta rendezett, az utóbbi évtizedekben évente felváltva képzőművészeti és tudományos fesztiválként rendezett szemle programja a korábbiakhoz hasonló lesz?

- Jórészt igen, hiszen a filmek vetítése mellett mesterkurzusok, kiállítások, könyvbemutatók, és esti koncertek színesítik a programot. Mivel idén a tudományos filmeken van a fókusz, a kurzusok és a diákfilmes rendezvények erre koncentrálnak. Ugyanakkor igyekszünk a technikai újdonságokra is figyelni, így idén VR bemutatókat is tartunk. A jövő szakmája és közönségének felnevelése érdekében pedig idén először középiskolásoknak szóló pályaorientációs foglalkozásaink is lesznek, amelyeken díszlettervező, jelmeztervező és első asszisztens mesél a filmes munkájáról. A fesztiválhoz kapcsolódó konferencia pedig a látványtervezés magyarországi történetéről szól.

- Az ATAFF fesztiváligazgatójaként mit tekint a 2021-es program legnagyobb dobásának?

- A támogatásoknak köszönhetően idén tudtunk nagyban vagy nagyobban gondolkodni, így talán nem túlzás azt mondani, hogy a zsűri, a nagyjátékfilmek és a koncertek színvonala tekintetében előbbre léphettünk. Fontosnak tartom, hogy Mudruczó Kornél Evolúció című filmjének (a mellékelt képen jelenet a filmből - a szerk.) a magyarországi premierje nálunk lesz a Tisza moziban. Szintén kiemelkedő, hogy sikerült mesterkurzus tartására meghívnunk Peter Webber-t és Jean Rabasse-t is. De mondhatnám azokat a nagyjátékfilmeket is, amelyek többsége nemcsak először lesz látható Magyarországon, hiszen két kivétellel tavaly és idén készültek, de sok közülük moziban csak Szolnokon fog menni.

- Mennyire kell még magyarázni szervezés közben, hogy mi is az az ATAFF?

- Egyre kevésbé. A forgalmazók most már tudják, hogy ez egy olyan fesztivál, ahol a látvány van a középpontban. Jean Rabasse-t (a mellékelt képen - a szerk.) még tavaly, a Trauner életéről szóló film kapcsán kötöttem le, és ő már akkor is ismerte a fesztivált. De úgy tűnik, a magyar nyelvterületen működő filmes, kommunikációs, látványtervező felsőoktatási intézményeknek sem kell már elmagyarázni, hogy kik vagyunk, és mit akarunk, hiszen idén már 140 hallgató regisztrált a programjainkra.

- Kis túlzással, de azt mondhatjuk, hogy október 12-én délután a Gyulai Líviusz és Jankovics Marcell emlékkiállítással indul a fesztivál a Tisza mozi kávézójában.

- Mindketten a fesztiválunk életmű-díjasai voltak, és a közeli haláluk miatt gondoltunk arra, hogy idén rájuk szeretnénk emlékezni az ATAFF kiállításán. Szemadám György segítségével jött létre a kiállítás, amihez nagyon sok anyagot kaptunk a két művész özvegyétől. Így pedig egy igazán különleges, csak itt látható kiállítás jött létre a két alkotó munkáiból.

- Nem szakmabelieknek, fesztiválozóknak, hanem csak sima filmrajongóknak mennyire lesz nyitott a fesztivál?

- Teljes mértékben. A fesztivál eseményei ugyanúgy szerepelnek a mozi programkínálatában, mint "hétköznapokon" a filmjeink, mindennek van jegyára, és akár a mesterkurzusokra is lehet belépőt váltani. Igaz, ezeket az interneten, ingyenesen is közvetítjük, ha valaki nem tudna eljönni, vagy nem férne be. Az előzetes érdeklődések alapján úgy tűnik, nagy az érdeklődés, már Nyíregyházáról, Ceglédről is jelentkeztek be nézők egy-egy programunkra. Amik között a Cimbalibandtól eltekintve minden koncert ingyenes. Köszönhetően a Nemzeti Filmintézet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szolnok város önkormányzata, és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Építkezés a halott utcákban
A minden bizonnyal már lakatlan Könyök, Család, Kinizsi és Sas utcák házai még ott állnak a félig kész József Attila úti pontházak, meg a szinte csak az alapozásuknál tartó Csanádi György körúti tízemeletesek között, Nagy Zsolt körülbelül 1974-ben készült felvételén. Így épült a mai Szolnok egykor, ahol akár Csukás István ifjúsági regénye is játszódhatott volna.

Az Album további képei
 

AKB

Elcsavart táblák Szolnokon (n+1)
A Szapáry útról az úgynevezett Árkádok mögötti parkolóhoz vagy a Magyar utcához egy "dupla kapun" keresztül vezet az út. Viszont, ha nem a megfelelő átjáróba hajtunk be, könnyen szemben találhatjuk magunkat egy másik autóssal. Ezért van ott egy behajtani tilos tábla. Ami most is ott van, csak rossz fele néz, kikukucskál a Szapáry vége felé. Az elsőbbségadás kötelező tábla meg követi "tekintetével". Továbbra is "olcsó játék hülye gyerekeknek" Szolnokon a KRESZ-táblák elcsavargatása. De lehet belőle gondatlan vagy szándékos veszélyeztetés is.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Elvonult óvodások
Valamikor 2001 tavaszán sérült meg a Verseghy park sarkán három évtizedig álló Vonulók című szobor. Bár az alkotó, Laborcz Ferenc lánya kijavította a műalkotást, de az azóta sem került vissza Szolnokra. A Vonulókat négy évtizeddel később is látnoki munkának nevezte egy művészettörténész.

A Szoborpark további képei