Kérdezem

Idén is ATAFF a Tisza moziban

2021. október 12.

Az idei Alexandre Trauner Art Film Fesztivál (ATAFF) a tudományos alkotásokra fókuszál. Nagyjátékfilmek, kiállítások, könyvbemutatók, mesterkurzusok és koncertek szerepelnek az október 12-17-ig zajló esemény programjában. Demeter Éva fesztiváligazgatóval beszélgettünk.

- A szolnoki Alexandre Trauner Art Film Fesztivál talán az egyetlen filmes rendezvény, amit látszólag nem érintett a koronavírus, hiszen tavaly, két lezárás között még éppen meg lehetett rendezni. De gondolom, ez csak a látszat.

- Sokkal jobb a helyzet, mint tavaly, de persze így sem volt könnyű a program összeállítása, a szervezés. A nagy, A kategóriás fesztiválok elhúzódtak, közben a korábbról elhalasztott filmek forgatásai is elindultak, így nemcsak a programunkba tervezett tíz nagyfilm lekötése volt nehezebb, de a zsűri összeállítása is. Ugyanakkor az előzetes foglalások és a visszajelzések alapján azt látjuk, hogy bár mindenki rákérdez az esetleges korlátozásokra, az emberek kifejezetten várják a fesztivált, és úgy tűnik, több látogatónk lesz, mint korábban.

- Ez azt jelenti, hogy az 1969 óta rendezett, az utóbbi évtizedekben évente felváltva képzőművészeti és tudományos fesztiválként rendezett szemle programja a korábbiakhoz hasonló lesz?

- Jórészt igen, hiszen a filmek vetítése mellett mesterkurzusok, kiállítások, könyvbemutatók, és esti koncertek színesítik a programot. Mivel idén a tudományos filmeken van a fókusz, a kurzusok és a diákfilmes rendezvények erre koncentrálnak. Ugyanakkor igyekszünk a technikai újdonságokra is figyelni, így idén VR bemutatókat is tartunk. A jövő szakmája és közönségének felnevelése érdekében pedig idén először középiskolásoknak szóló pályaorientációs foglalkozásaink is lesznek, amelyeken díszlettervező, jelmeztervező és első asszisztens mesél a filmes munkájáról. A fesztiválhoz kapcsolódó konferencia pedig a látványtervezés magyarországi történetéről szól.

- Az ATAFF fesztiváligazgatójaként mit tekint a 2021-es program legnagyobb dobásának?

- A támogatásoknak köszönhetően idén tudtunk nagyban vagy nagyobban gondolkodni, így talán nem túlzás azt mondani, hogy a zsűri, a nagyjátékfilmek és a koncertek színvonala tekintetében előbbre léphettünk. Fontosnak tartom, hogy Mudruczó Kornél Evolúció című filmjének (a mellékelt képen jelenet a filmből - a szerk.) a magyarországi premierje nálunk lesz a Tisza moziban. Szintén kiemelkedő, hogy sikerült mesterkurzus tartására meghívnunk Peter Webber-t és Jean Rabasse-t is. De mondhatnám azokat a nagyjátékfilmeket is, amelyek többsége nemcsak először lesz látható Magyarországon, hiszen két kivétellel tavaly és idén készültek, de sok közülük moziban csak Szolnokon fog menni.

- Mennyire kell még magyarázni szervezés közben, hogy mi is az az ATAFF?

- Egyre kevésbé. A forgalmazók most már tudják, hogy ez egy olyan fesztivál, ahol a látvány van a középpontban. Jean Rabasse-t (a mellékelt képen - a szerk.) még tavaly, a Trauner életéről szóló film kapcsán kötöttem le, és ő már akkor is ismerte a fesztivált. De úgy tűnik, a magyar nyelvterületen működő filmes, kommunikációs, látványtervező felsőoktatási intézményeknek sem kell már elmagyarázni, hogy kik vagyunk, és mit akarunk, hiszen idén már 140 hallgató regisztrált a programjainkra.

- Kis túlzással, de azt mondhatjuk, hogy október 12-én délután a Gyulai Líviusz és Jankovics Marcell emlékkiállítással indul a fesztivál a Tisza mozi kávézójában.

- Mindketten a fesztiválunk életmű-díjasai voltak, és a közeli haláluk miatt gondoltunk arra, hogy idén rájuk szeretnénk emlékezni az ATAFF kiállításán. Szemadám György segítségével jött létre a kiállítás, amihez nagyon sok anyagot kaptunk a két művész özvegyétől. Így pedig egy igazán különleges, csak itt látható kiállítás jött létre a két alkotó munkáiból.

- Nem szakmabelieknek, fesztiválozóknak, hanem csak sima filmrajongóknak mennyire lesz nyitott a fesztivál?

- Teljes mértékben. A fesztivál eseményei ugyanúgy szerepelnek a mozi programkínálatában, mint "hétköznapokon" a filmjeink, mindennek van jegyára, és akár a mesterkurzusokra is lehet belépőt váltani. Igaz, ezeket az interneten, ingyenesen is közvetítjük, ha valaki nem tudna eljönni, vagy nem férne be. Az előzetes érdeklődések alapján úgy tűnik, nagy az érdeklődés, már Nyíregyházáról, Ceglédről is jelentkeztek be nézők egy-egy programunkra. Amik között a Cimbalibandtól eltekintve minden koncert ingyenes. Köszönhetően a Nemzeti Filmintézet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szolnok város önkormányzata, és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szép híd, szépírás
Az első vasszerkezetes, szolnoki, közúti Tisza-híd átadása után nem sokkal készülhetett ez a fotó, amiből Gerő Ignácz jelentetett meg képeslapot. Ez a lap azonban nemcsak a fotó miatt érdekes, hanem egy bizonyos Miklós gyönyörűséges kézírása okán is. Most már értem, miért volt külön tantárgy az iskolákban a szépírás.

Az Album további képei
 

AKB

12 évig sem bírta
Még nincs 12 éves a Tiszavirág gyaloghídra felvezető kerékpáros rámpa, de már rosszabb állapotban van, mint a rómaiak útjai a kétezer évvel későbbi feltárások idején. De mit adtak nekünk a rómaiak? És mit hagyunk mi az utánunk jövőkre, ha egy ilyen építmény nem bírt ki 12 évet. Legalább a kivitelezők dicsőségfalára írjuk fel, hogy Szolnokon mi maradt utánuk! Ha már számonkérni nem lehet.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Küry Albert közterületi emléktáblája
Születésének 150. évfordulóján leplezték le dr. Küry Albert, Jász-Nagykun-Szolnok megye utolsó Monarchiabeli alispánjának emléktábláját annak a háznak az utcafrontján, ahol hivatalától megválva, élete utolsó éveit töltötte. A Madách utca 49. szám alatti emléktábla felavatásában nem kis szerep jutott a háza mai lakójának.

A Szoborpark további képei