Kérdezem

A madarakat leszedik

2020. augusztus 25.

Eltűntek a madarak Pogány Gábor Benő, Munkácsy-díjas szobrászművész 2008-ban, a Pelikán Bevásárlóközpont és Buszpályaudvar aulájában felavatott Assisi Szent Ferencet ábrázoló munkájáról. A művész immár jogi úton keresi az igazát. Pogány Gábor Benővel beszélgettünk.

- Hogyan született az Assisi Szent Ferenc prédikációja a madaraknak című, összesen 11 alakból álló szoborcsoport?

- Egy barátom vitt be a még épülő buszpályaudvarra azzal, hogy lenne-e valami szoborötletem oda. Amint megláttam azt a hatalmas, egybefüggő, vertikális teret, ahová fölülről jön a fény, azonnal beugrottak a madarak, majd a fény és a lélek szimbolikája. Innen pedig nem kellett sok, hogy már Assisi Szent Ferenc prédikációjára gondoljak. Tulajdonképpen így született meg az a szoborkompozíció, ami a főalakkal, a kezén lévő galambbal és a felé tartó további tíz madárral töltötte be azt a három szintet áttörő teret.

- Mikor szembesült azzal, hogy a kompozícióhoz tartozó madarakat leszerelték?

- Tavaly decemberben bementem valamiért az épületbe, és tényleg a földbe gyökerezett a lábam, amikor megláttam, hogy a Szent Ferenc fölött köröző madarakat leszedték, és hópelyheket aggattak a helyükre. Azonnal felvettem a kapcsolatot az épület új tulajdonosaival, akik azt mondták, azért szedték le a madarakat, mert sokba kerülne a takarításuk. Amit nem vitatok, hiszen annak idején 25 emberrel szereltük fel a madarakat, amiket a felszálló légáram mozgatott és rendezett olykor át. Egy komolyan megtervezett acélszerkezetre voltak fellógatva, pontosan kiszámolva, hogy miként nem ütköznek egymásnak és nem esnek senkinek a fejére. Mindegyik ki volt egyensúlyozva, sőt a drótkötelek mérete és típusa se volt mindegy. Mindenesetre 2008 óta nem láttam, hogy takarították volna őket. Végül azt az ultimátumot kaptam, hogy ha nekem ez az állapot nem tetszik, és el akarom vinni a szobrot, akkor keressek rá vevőt, aki megveszi. Mostanában már akasztott emberek himbálóznak a madarak helyén.

- Hol vannak a madarak?

- Egy raktárban, állítólag nem nagyon sérültek meg a leszedéskor.

- Milyen gyakori, hogy egy felállított szobrot így megváltoztatnak, megcsonkítanak?

- A Veszprémben lévő Ararát című szobrom környezetét is nemrég alakították át. Az eredetileg egy természetes dombon állt, amiről sziklák gurultak le. Mára a teret leaszfaltozták, így most egy síkból nő ki a tetején Noé bárkáját mintázó kompozíció, ráadásul körbeültették bukszusokkal, így az alsó domborművek egy részét eltakarják. De említhetném a szolnoki Szigligeti szobrot is, aminek pont az volt a lényege, hogy mögötte ott a színház, azzal alkot egy kompozíciót. Ma már fák nőnek a kettő között. Vagy ott van Balogh Béla szobra a múzeum előtt, ami eredetileg úgy lett elhelyezve, mintha az alak jönne ki a múzeumból. A mozgáskorlátozott lépcsőt úgy sikerült kialakítani, hogy ma már egy pódiumon áll.

- A szobrok többségét valaki megrendeli, megvásárolja. Milyen lehetőségei maradnak így az alkotónak?

- A vonatkozó szerzői jogok továbbra is megilletnek. De talán enélkül is érthető, hogy amikor egy szobrász valamit, valahová elképzel, akkor az adott hellyel és az ottani fényviszonyokkal is számol. Ezért nem lehetne például egy szobrot fákkal körülültetni. Vagy utólag egy közvilágítási szekrényt mellé telepíteni, hiszen lesz olyan szög, ahonnan soha többé nem lehet normálisan lefotózni a szobrot. Azt kellene megérteni, hogy amikor egy kompozícióba valaki utólag belenyúl, az pontosan olyan, mintha Mozart Requiem-jéből kivennénk egy tételt és mondjuk, valami mai musicalt tennénk a helyére.

- Mi lesz az Assisi Szent Ferenc prédikációja a madaraknak című, megcsonkított szobor sorsa?

- Miután jeleztem, hogy ez a helyzet nekem nem elfogadható, kénytelen voltam ügyvédet fogadni. Szerencsére Dr. Kazai Viktor személyében olyan szakembert találtam, aki nemcsak a szerzői jogokban jártas, de művészeti ügyekben is. Elment a felszólítás, és ha nem történik meg a helyreállítás, akkor bíróságra visszük az ügyet.

- A város nem próbált segíteni, hiszen mégiscsak közterületen van a szobor?

- A Pelikán Bevásárlóközpont akkor közterület, amikor nyitva van. A város felé is jeleztem a problémát, de nem reagáltak. Úgy tűnik, Szolnok elengedte ezt az ügyet.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

1-es és Márka 1983-ból
Akinek már lehetnek emlékei 1983-ról, az meg tudja mondani, mi mindent csinált abban az évben? Ki ne felejtse, hogy ha már akkor is Szolnokon lakott vagy csak rendszeresen megfordult a városban, akkor nagy valószínűséggel járt az 1-es ABC-ben! Ha meg a Jubileum tér környékét is útba ejtette, akkor a Márka ABC sem maradhatott ki az életéből.

Az Album további képei
 

AKB

Mit hoz a víz?
Akár szép látvány is lehetne a megáradt, de még gátak között hömpölygő Tisza, ha közben a folyónak nem kellene a saját árterét takarítania, és az összegyűjtött emberi hulladékot szállítania. Látványosan teszi. De előbb-utóbb majd mindent lerak. Mások szemetét nálunk, a mi szemetünket máshol. Szemetes Tisza lett a szőkéből. Lett és marad? Amit estig kiszednek, beöntik reggelig. Mi a Tisza partján élők. Mert nincs ő Tiszájuk meg mi Tiszánk, csak közös folyó. Közös szeméttel vagy közös szőkeséggel.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

68-as obeliszk
Közel száz évig állt a Kossuth téren, majd legalább négy évtizeden keresztül az Eötvös tér sarkában, bokrok között bújt meg. Ma is csak az veszi észre ott, aki nagyon figyel, pedig a 68-as gyalogezred obeliszkje világtörténelmi eseményekre is emlékeztet. Idén 140 éves.

A Szoborpark további képei