Kérdezem

A helyi védettség jele

2022. május 12.

Felkerült az első "Helyi védettség" tábla a Templom és a Sütő utcák sarkán álló, szépen felújított polgárházra. Nagyjából másfél éve indult a kezdeményezés, aminek célja, hogy megjelölje a megóvásra érdemes szolnoki házakat. A kezdeményezés szervezőjét, Vidra Tamás építészt kérdeztük.

- 2020 decemberében beszélgettünk a helyioroksegunkszolnok.hu weboldal indulásáról, aminek kapcsán már szó volt a megóvásra érdemes szolnoki épületek összegyűjtéséről és megjelöléséről is. Mi történt az elmúlt másfél évben?

- Dombi Gábor építész és műemlékvédelmi szakember annak idején önszorgalomból és az épített örökség iránti aggódása okán elkészítette négy szolnoki ház helyi védetté nyilvánításához szükséges dokumentumait. Ezek elég komoly anyagok, hiszen nemcsak az épület szerkezetét, de múltját, történetét, egykori lakóit is igyekszik összegyűjteni, hogy meggyőzze a városi főépítészt illetve az illetékes műemlékeseket, akiknek a jóváhagyása kell a vonatkozó önkormányzati rendelet módosításához, ami után egy-egy épület helyi védettséget kaphat. Akkor ez a kezdeményezés kicsit megrekedt, de aztán nagyon sokan csatlakoztak a honlap tartalmának az összeállításához, illetve a védettségre javasolt lista bővítéséhez is. Így végül Gábor javaslata is eljutott a képviselőtestület elé, ahol a négyből három ház esetében megtörtént a védettség kimondása. A negyedik épületet sajnos időközben elbontották.

- Ezek szerint a város pozitívan fogadta ezt a civil kezdeményezést?

- Oly annyira, hogy amikor másfél éve elindult a honlap illetve elkezdtük a védettségre javasolt házak listáját bővíteni és róluk elérhető információkat összegyűjteni, akkor Fejér Andor alpolgármester jelentkezett, és a kezdeményezés mellé állt. Ennek később egy olyan megbeszélés lett a következménye, aminek köszönhetően felkérhettük Pogány Gábor Benőt a helyi védettséget jelző táblák elkészítésére, illetve elindulhatott az önkormányzati rendelet módosításának a folyamat is.

- Az első tábla a napokban a helyére került, és hamarosan újabbak is kikerülnek. Megmentheti ez az arra érdemes szolnoki házakat a pusztulástól?

- Egy ilyen táblától és rendelettől még magára hagyható és akár le is bontható egy régi ház. Helyi szinten picit ahhoz hasonlítanám a helyi védettséget, mint amikor egy ház műemléki védelmet kap, amitől az még átalakítható, sőt adott esetben el is bontható, de mindez csak nagyon indokolt esetben, nagy körültekintően történhet. Ennek a kezdeményezésnek egyébként nem is az a célja, hogy szankcionáljon, vagy a tulajdonosokat akadályozza, hanem a megelőzés és a szemléletformálás. Talán segíthet abban is, hogy akinek egy ilyen védett épület van a birtokában, az műemléki igényességgel újítsa fel, vagy jobban gondolja át, mit tesz az ingatlanával.

- A tulajdonosok beleegyezése szükséges egy épület helyi védett státuszúvá tételéhez?

- A városvezetés egyértelművé tette, hogy csak a tulajdonosok egyetértése mellett adja meg ezt a védettséget. Éppen ezért most az a következő lépés, hogy a további védettségre javasolt épületekről összeállítunk egy kiállítást, illetve egy lakossági egyeztetést kezdeményezünk, hogy bárki elmondhassa róla a véleményét, esetleg bővítse a listát. Ezt követően kerülhetnek újabb házak az önkormányzat vonatkozó rendeletébe, illetve szerelhetünk táblát a homlokzatukra.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Új Tisza-vashíd
Mennyi ideig szünetelhetett a hajó forgalom a Tiszán 1909-ban vagy 1910-ben, amikor az Özv. Lőrinczy Gyuláné kiadásában megjelent képeslaphoz ezt a fotót készítették? Szolnokon, a mai Tiszaliget oldalából, az 1944-ben felrobbantott első, szolnoki, vasból és betonból készített közúti híd építésekor.

Az Album további képei
 

AKB

Apró pusztulás
A két egymásmellé rakott kép nagyjából egy év különbséggel készült a Magyar Rádió egykori szolnoki stúdiójának a Kolozsvári úti udvaráról. A bal oldali képen még viszonylag jó állapotban van az oroszlános kút, a jobb oldalin már csak a csonkja látható. Úgyhogy elmondhatjuk, ismét szegényebbek lettünk valamivel. Pontosabban egy olyan díszkúttal, ami 1952-ben még a Kossuth téri 1-es számú irodaház udvarán állt. A hetvenedik születésnapját nem élhette meg.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Húsz éve még állt
A Szentháromság téren, körülbelül a Mária utca torkolatával szemben, nagyjából a mai a Cserkészház bejárata előtt húsz évvel ezelőtt még biztosan állt Kamotsay István különleges alkotása. A talán 1974-ben felállított "rozsdaszobor" az elmúlt két évtizedben tűnt el nyomtalanul.

A Szoborpark további képei