[Helyszínelő]

Jó a kezdés

2012. április 20.

"Aki minden nap iszik a papsajt levéből, az arra a napra megóvta magát a betegségektől" - áll Plinius középkori füvészkönyvében. Ha ekkora elvárásaink nincsenek is a Tiszai hajósok terének legújabb éttermével szemben, arra azért joggal számíthatunk, hogy valami különlegeset kapunk.

Számomra már az is örömteli, hogy a Tiszai hajósok terének legrégebbi háza - amelynek egyik felét a Galéria étterem foglalja el - a Papsajt étterem és kávéház megnyitásával teljes egészében megújult. Bár alapvetően nem nyúltak hozzá az épület külsejéhez, de a bejárat elé kihelyezett székek és terített asztal, a lobogó zászlók és a hangulatos nyárestéket ígérő belső udvar elsőre is igényes vendéglátóhely benyomását keltik. Belépve ugyan kicsit meglepő, hogy szinte belátunk a konyhába, bár ez inkább azt is sugallhatja, a hely kitalálóinak és működtetőinek a lényeg tekintetében nincs takargatni valójuk.

A Papasajt belülről nem óriási. Két szobányi helyiség, amiben talán negyven ember fér el kényelmesen. Az enteriőr szakember vagy az átlagnál jobb ízlésű tulajdonos munkája lehet. Még akkor is, ha nekem kicsit minimalista, és a belső helyiségben úgy érzem magam, mint egy olyan új lakásban, amit még nem laktak be.

Az étlapot már a bejárat előtt fellapozhatjuk, és két dolgot azonnal leszűrhetünk belőle. Az egyik, hogy nem akarnak bennünket áttekinthetetlen és felfoghatatlan tételszámú ajánlattal traktálni. Részben talán azért, mert lassan ez a honi éttermi trendektől is távol áll, részben pedig azért, mert becsapni se akarnak, hiszen ekkora konyhában nem lehet túl sok féle ételt tisztességesen és bármikor elkészíteni.

A másik, amit leszűrhetünk, elsősorban a napi menük kínálatából, hogy a Papsajt valóban új színt akar hozni a szolnoki éttermek kínálatába. A normál menü mellett ugyanis kínálnak fitness, gluténmentes, vegetáriánus, tejcukor érzékenyeknek szánt és paleolit menüt is. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ezek egy részére nem vagyok rászorulva. Másik részéről pedig bevallom, egyelőre nem nagyon lehetne rávenni a fogyasztásukra, de elfogadva, hogy nem vagyunk egyformák, meghajolok az ötlet nagysága előtt. Sőt, kifejezetten szurkolok a Papsajtnak amiatt, hogy járjon sikerrel a kezdeményezésük.

Főleg, ha a hagyományos konyhát is becsülettel művelik. Márpedig az eddig kipróbált leveseik erre utalnak. Meg van bennük ugyanis az a szükséges plusz, ami egy konyhát különlegessé tehet, ami miatt feltétlenül azt kell mondani, jó a kezdés a Papsajtban.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Weinstock, Nerfeld, Tisza
Talán még nem is fogadott vendégeket a Tisza szálló, amikor ezt a később képeslappá lett fotót a budapesti Weinstock Ernő a kerthelyiségről elkészíthette. Ennél csak az az érdekesebb, hogy a felvételből a szolnoki Nerfeld bank műszerosztálya sokszorosított képeslapot 1928-ban.

Az Album további képei
 

AKB

Rómaiak vagy gyógymód?
A régi rómaiak tudták. Csak nem árulták el. Nekünk. Mármint, hogy miként lehet olyan tartós utakat és hidakat építeni, amelyek 10 évnél tovább bírják. A szolnoki "százlábú" hidat ugyanis bő évtizeden belül felújították, majd garanciálisan javították, de ma nagyjából olyan, mint előtte volt. De az is lehet, hogy ez egy új egészségügyi fejlesztés. Vesekővel bajlódó betegek bringára! Párszor oda-vissza tekerés a "százlábún", és nincs szükség drága műtétre. Csak nehogy fizetni kelljen érte!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Régi sajtó emléke
A Magyar Sajtó Napja alkalmából minimum húszszor koszorúzták meg hivatalosan a Kossuth tér 3. szám alatt található társasház homlokzatán ma is látható emléktáblát. Persze nemcsak azért nincsenek már ünnepségek a könyvtár melletti épület előtt, mert 32 éve máskor ünnepel a magyar sajtó.

A Szoborpark további képei