Felénk

Üzenet a maszkról

2020. október 07.

A nyitvatartási rend, a nyitva-zárva, a pénztárgép száma és a bankkártya elfogadás mellett hónapok óta új felirat is díszeleg az üzletek bejáratánál. A reklámcikk gyártók már rámozdultak a piacra, de mint a szolnoki üzletek is mutatják, sokan házilag oldják meg a belépők tájékoztatását.

Szubjektív piackutatásom, azaz a szolnoki üzletek ajtóinak ilyen irányú nézegetése alapján nem mondanám, hogy a nagy többség előre gyártott, azaz megvásárolható táblákkal tájékoztatja a vevőit. Sőt, még azt se merném állítani, hogy már vannak sztenderd kinézetű - az idő múlásával majd unalmassá váló - feliratok, amelyek egyre több bolt ajtaján díszelegnének. Látható, hogy néhány nyomda illetve reklámcikk gyártásával foglalkozó cég már meglátta a piaci rést ezekben a feliratokban, de az igazi áttörésre talán még várni kell. Ennek is köszönhető, hogy vannak még csemegék a házilag gyártott kiírások között.

Nem reprezentatív felmérésem tapasztalata, hogy nemcsak a kivitelben - vásárolt vagy házi gyártású, nyomtatott vagy kézzel írt - érdemes különbségeket keresni, hanem a maszka használatára való figyelmeztetés módjában is. Van, ahol a "kötelező" szóra helyezik a hangsúlyt, sőt, a nyomaték kedvéért kétszer alá is húzzák, jelezve: nincs vita. Ezzel szemben van olyan üzlet is - és ez nekem nagyon kedves -, ahol nem utasítanak, köteleznek, rám parancsolnak, hanem egyfajta együttműködésre kérnek: "Kérlek, viselj maszkot!". Aláhúzással ráerősítve a kérlek kifejezésre. Bár szerintem nincs választásunk a maszkviselést illetően, de azért mégis jobban esik, ha így kommunikálnak velem.

A maszkviselésre való felszólításnak persze számtalan megoldása van. Látni olyat, amikor a figyelmeztetést is fontosnak tartják, és olyan megoldást is, amikor egyszerűen kijelentik - persze teljes joggal -, hogy maszk nélkül tilos a belépés. A példaként hozott két ajtófelirat kapcsán talán azt is érdemes kicsit elmélázni, mely üzletágak profitálhatnak a kötelező arceltakarásból. Nemcsak a maszkgyártók. Ehhez a rengeteg házi készítésű felirathoz egyrészt papír, a nyomtatót használók miatt festékpatron, és iszonyatos mennyiségű cellux ragasztószalag kell. Nem tudom, hogy állnak a cellux gyárak részvényei, de amíg a vírus tart, biztos szárnyalni fognak.

Na, de vissza a feliratok tartalmához! Vannak ugyanis olyanok, amelyek nem csupán a maszkviselésre hívják fel a belépők figyelmét, de némi magyarázattal is szolgálnak. Egy divatárubolt ajtaján például konkrétan utalnak arra, hogy kormányrendelet miatt szükséges az arc eltakarása. Egy újságosnál konkrét dátum és a védekezés további módozatai is szerepelnek a feliraton. A fővárosban láttam olyan feliratokat, amelyek közül az egyik a főpolgármester, a másik meg a miniszterelnök számlájára írta - egyáltalán nem dicsérőleg - a kötelező szájmaszkot. Nagyon keresem, de vírustagadó ugyanakkor maszkviselésre felszólító feliratot még nem találtam, de gyanítom, hogy ami késik, nem múlik.

Vírustagadókkal küzdő kiírás persze Szolnokon is található már. Egy belvárosi kisbolt ajtaján fotóztam a mellékelt "plakátot", amit azért az olvasni nem akarók/tudók kedvéért jórészt egy rajz foglal el. Az egyszemélyes üzlet tulajdonosa nagyon kedvesen kéri az üzletébe belépőket, hogy használják a maszkot, majd azzal a lendülettel a viseléssel kapcsolatos vitákat is igyekszik megelőzni. Teljes joggal, hisz jelen állás szerint az okoskodó hülyék esetén is neki kellene büntetést fizetnie. Az elmúlt hetek személyes tapasztalatai alapján elég sok boltba kikerülhetne valami hasonló felirat, mert egyszerűen megúszhatatlan a zsebforradalmárok felbukkanása. Ami a szememben kezd egy kicsit olyan lenni, mint a Facebook kommentelői, akikről korábban csak a családjuk tudta, hogy hülyék, most viszont büszkén világgá is kürtölik.

A vírustagadók és maszkelvetők mellett persze egy másik kategóriával is érdemes lenne foglalkozni a feliratok szintjén is. A kényelmetlenséget elutasítókkal. Vagy mondjuk úgy: az orrot szabadon hagyókkal. A Mátyás király okos lányát felülmúlni akarókkal, akik viselnek is maszkot meg nem is. A maszk kötelező viselésére figyelmeztető felszólítás - csak kiírva - valóban nem utal arra, azt hol és hogyan is kell hordani. (Orrot szabadon hagyóktól kérdezem: a homlokra vagy a szemre helyezett verzió is szabályos?) A rajzos megoldások persze mindenütt egyértelműek, de úgy tűnik ez kevés. Egy üzleten már rajzot kiegészítő szöveges megoldást is találtam, ráadásul piros alapon, ami talán a legtufább vásárlók agyába is beszivárog. Hozzátéve, hogy a többség számára a mosolygós szemű lány által közvetített üzenet is elegendő, de hát nem vagyunk egyformák. Igaz, a vírus meg a halál nem is a tagadás meg az elfogadás alapján válogat.

A végére hagytam az eddigi kedvencem. Egy régi és közkedvelt belvárosi presszó ablakában található a mellékelt kézzel írt, de a több szín használata miatt egyértelműen igényes és átgondolt felirat. Nem jön ez semmiféle törvényekkel, meg kötelező és tilos kijelentésekkel vagy felszólításokkal. Kvázi saját magatartási szabályokat fogalmaz meg, amiben benne van minden, amit egy ilyen helyen meg lehet tenni a megelőzés érdekében. Még az is, hogy a szájat és az orrot eltakaró maszk használata természetesen fogyasztás közben nem kötelező. Bár tegyük hozzá, nagyon szomorúak lehetnek azok a kiskocsmák, ahol a törzsvendégek eltakart szájjal ülnek egymás mellett, és netán így próbálnak az egyébként is csökkenő artikuláció mellett beszélgetni.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A negyedik szög
Ebből a szögből még nem láttam az első szolnoki, Tiszán átívelő, fém, közúti átkelőt, azaz az 1911-ben átadott és 1944-ben elpusztított belvárosi hidat. Az ismeretlen kiadású, festett képeslap érdekessége a fotós nézőpontja, a kisatírozott feladó, illetve a pengő bevezetése előtti 1000 koronás bélyeg.

Az Album további képei
 

AKB

Új évi csavar
Szolnokon népi hagyomány a közlekedési táblák elfordítása. Annak, akinek szilveszter éjszakáján vagy újév hajnalán is sikerül KRESZ-táblát fordítania, a néphagyomány szerint egész évben lesznek még ilyen sikerei. Akinek netán frekventált helyen, egynél több táblát is sikerül olyan irányba állítania, hogy a szerkezet értelmét veszítse, annak a város lakói minden jót kívánnak. Például: ez legyen idén a legnagyobb sikered!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kandó Kálmán emléktábla?
A róla elnevezett téren álló épület falán találjuk Kandó Kálmán szolnoki emléktábláját. Tudja, hogy merre keresse ezt a teret? A közterületet megtalálva sem biztos, hogy észreveszi az emléktáblát. Ha pedig elolvassa, talán önben is felmerül néhány kérdés.

A Szoborpark további képei