Felénk

Kerek évfordulók 2023-ban

2023. január 05.

Háromszáz évvel ezelőtt, 1723-ban kezdték építeni a Belvárosi nagytemplom első, ma is álló részeit. A városháza alapkövét - már építkezés közben - 140 éve helyezték el, de 70 és 60 éve is sok minden történt a szolnoki Kossuth téren. És idén a helyi sajtó kapcsán is van mire emlékeznünk.

Szolnok első aranykora

Hiába lassan ezeréves Szolnok, a mai város alapjait szerintem a kiegyezés (1867) után, a dualizmus idején (1867-1914) rakták le elődeink. Ehhez persze kellett a vasút megérkezése, na meg folyamatos fejlesztése, így például 150 évvel ezelőtt a hatvani vonal megnyitása. A megyeszékhellyé válásunk (1876) után lett látványos Szolnok fejlődése, szerintem ekkor köszöntött be a város első aranykora. A megyeháza 145 évvel ezelőtt készült el, a nehezen haladó városháza építkezése pedig 140 évvel ezelőtt, az 1883. szeptemberi alapkőletétel után gyorsult fel igazán. Ehhez az időszakhoz köthető - csak a kerek évfordulókat említve - a Szapáry (akkor még Molnár) utcai fejlesztéseket megnyitó Ipartestületi székház 135 évvel ezelőtti átadása, a Konstantin iskola építésének elkezdése 1893-ban, amikor a református templom kivitelezése is elindult. Fontos lépés volt a fejlődés terén 115 évvel ezelőtt, amikor a város 650 ezer koronás kölcsönnel a vízművek mai területén elkezdte építeni Szolnok saját villanytelepét. És a 110 évvel ezelőtt indult cukorgyári beruházásra éppúgy okunk van büszkén emlékezni, mint idősebb Nerfeld Ferenc banküzletének megalapítására, aminek következménye majd 1929-ben, a mai Árkád helyén egykor álló Nerfeld-palota is lett.

 

Kultúra és szórakozás

Amennyiben a régi - értsd: 2010 előtti - Tisza szállóra gondolunk, akkor szerintem besorolhatjuk a kulturális intézmények közé, és megemlíthetjük, hogy idén lesz 95 éve, hogy Hegedűs Ármin tervei alapján elkészült az épület.

Öt évvel később, 1933-ban alakult meg Balogh Bélának köszönhetően a Szolnoki Könyvtár és Múzeum Egyesület, ami nélkül talán 75 évvel ezelőtt a Táncsics utcai Városi bérházban sem nyithatta volna meg kapuit a mai könyvtár őse. Ami nem sokkal később beköltözhetett az egykori Magyar Király Szálloda épületébe, ahol aztán éppen hatvan évvel ezelőtt zajlott az első komolyabb felújítás, ami alaposan megnövelte az olvasóterem méretét. Minden bizonnyal komolyabban megemlékezünk idén arról, hogy hetven éve kezdte meg működését Szolnokon az állami zeneiskola, és közben majd megér egy lábjegyzetet, hogy az intézmény mai otthonát 40 éve adták át, igaz jórészt még, mint úttörőházat.

És, ha már kultúra és évfordulók. Hatvanéves lenne a Szigligeti Színház szocreál kocka főbejárata, ha 1990-ban nem bontották volna le. Harmincöt éves pedig a Tallinn és az Áchim úti általános iskolák összevonása, ha később nem szűntek volna meg. És akár a Tiszaligeti Campus 15 évvel ezelőtti átadását is megünnepelhetnénk, ha közben nem kellene szót ejtenünk arról, hogy ennyi év sem kellett a szolnoki felsőoktatás lenullázására.

 

A helyi sajtó évfordulói

Némi túlzást megengedve magunknak kijelenthetnénk, hogy idén 150 éves a szolnoki, helyi sajtó, hiszen 1873. február 9-én nyomtatták ki a Külső-Szolnok című újság első példányát. Ez pedig az első olyan napilap formátumú újság volt, amely nemcsak a városban készült, de főleg Szolnokkal is foglalkozott, és szellemi értelemben előfutára és "lobbistája" volt a három évvel későbbi megyeszékhellyé válásnak.

Ugyancsak a helyi sajtóhoz kapcsolódó idei évforduló a szolnoki, vezetékes rádió első félórás műsora, amit 1953. augusztus 9-én "sugároztak" a Kolozsvári úti épületből. Ennek apropóján megünnepelhetnénk azt is, hogy harminc évvel ezelőtt, 1993. november 26-án szólalt meg először a Rádió 2000, igaz, akkor még csak egy kéthetes, ideiglenes engedéllyel. Mindenesetre ez a rádió volt a rendszerváltás utáni hazai kereskedelmi rádiózás szolnoki előfutára. Persze ennek a három évtizednek a sajtótörtneti eseményeit a Rádió 2000 későbbi sorsa pont olyan jól szemlélteti, min a ma már szintén nem létező, egyébként ugyancsak 30 évvel ezelőtt indult Jászkun Krónika rövid története. Ez akkor azt jelentette, hogy Szolnokon két napilap jelent meg, azaz valóban hírverseny volt, és a helyi rádió, tévé, meg az éppen működő heti- és havilapok miatt egyik helyi politikusban sem merülhetett fel a nyilvánosság kizárása, elhallgattatása, csicskáztatása. Majd valamelyik évfordulóra talán elkészül Szolnok objektív sajtótörténete is, amiben különleges fejezetet kell, kapjon az idén 25 éve indult Eső című irodalmi lapunk is.

 

A Kossuth tér átalakítása

Szolnok főterét, egykori piacterét, az 1892 óta Kossuth Lajosról elnevezett közterületét az ötvenes évek elején kezdték egy "szocialista megyeszékhelyhez méltóan" átalakítani. Ennek egyik első lépése volt a Rimóczy Gyula tervei alapján a tér 1-es számú telkén felépített irodaház, amit éppen 70 évvel ezelőtt adtak át. Hogy aztán tíz évvel később felkerüljön a tetejére az a száz négyzetméteres fényreklám, ami aztán a 20. század végéig a tér egyik meghatározó eleme volt.

A tér szocialista átformálása tulajdonképpen 1963-ban ért csúcspontjára, amikor - meglehetősen hosszú csúszás után - helyére került Kovács Ferenc Munkásmozgalmi emlékműve, ami aztán 1990-ig határozta meg a közterületet. Ugyancsak 1963-ban készültek el a teret 2007-ig meghatározó kerek, ikerszökőkutak, bennük az amforákkal. Ez utóbbiakat 1975-ben távolították el, amikor a gazdaságtalan működés miatt 9 évre virágágyások lettek a kutakból, hogy aztán 1984-től ismét hűsítsék a teret.

A Kossuth tér életében fontos pillanat volt a Múzeum étterem 1963-as megnyitása, hiszen ez a hely lett a szolnoki könnyűzene első fellegvára, ahol szinte minden jelentős fővárosi zenekar fellépett. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy 55 éve került helyére a Kossuth tér 10-es számú ház - a "Lordok-háza" - falán Dózsa Farkas András Tudomány és művészet című domborműve, amit szerencsére azóta sem sikerült eltávolítani.

 

Gazdasági évfordulók

Természetesen nem feledkezhetünk meg a gazdasághoz kapcsolódó évfordulókról sem. A cukorgyári beruházás 1913-as megkezdése után tíz évvel, azaz idén 100 esztendeje indult Szolnok első "lakótelepének", a cukorgyári kolóniának az építése. Ami mögött éppen hetven éve kezdett dolgozni az olajbányászok első himbája, azaz Szolnokon megkezdődött a kőolajtermelés.

A város egészére, sőt anno a keleti országrész életére is nagy hatással volt, hogy hatvan éve készült el a szolnoki, belvárosi Tisza-híd új szerkezete. Ugyancsak a város egésze szempontjából volt fontos - országos jelentősége azonban kisebb - a második Zagyva-híd 1958-as átadása, ami tulajdonképpen a Ságvári körút folytatása volt a Zagyván-túli lakótelep felé.

És ne feledkezzünk meg a helyi kereskedelemről sem! Idén lesz 50 éve, hogy a Mezőgépnek köszönhetően, alig négy hónap alatt felépült a szolnoki, fedett piac. Ugyancsak fél évszázada lesz, hogy a Tallinn városrészben elkészült a Vosztok ABC, illetve a Maya presszó, de 1973-ban adták át - az azóta már nem működő - Ifjúság ABC-t is a Kertvárosban. Méretei miatt ezeknél nagyobb jelentőséggel bírt, hogy 1978. január 31-én (45 éve) megnyílt a vasútállomás közelében a Szolnok ABC és az emeletén lévő étterem. Ez nemcsak az akkori Szolnok legnagyobb és legkorszerűbb kereskedelmi egysége volt, de egyben a Jubileum tér fejlesztésének lezárását is jelentette. Miként az öt évvel későbbi, 1983-as Árkád-sarok átadása a 900 éves évfordulókhoz kapcsolható, a mai Szolnok arculatát meghatározó beruházásdömping végét jelezte.

 

És, amikre még emlékezzünk!

Valahogy kevés szó esik mostanában a szolnoki vár szerepéről a Rákóczi-szabadságharc idején, pedig néhányszor gazdát cserélt az átkelőt biztosító erősség. A felkelő fejedelem csapatai 320 évvel ezelőtt, 1703. szeptember 21-én foglalták el először a várat és a várost, ami szűk két évtizeddel korábban szabadult meg a 133 éves török uralomtól.

Ugyancsak kevés szó esik a második világháború utáni magyar egészségügy átalakításáról, ami a mai ellátás alapjait tette le. Ennek egyik fontos része volt a korábbi, szolnoki honvédségi kórház tüdőkórházzá alakítása 1948-ban. Azaz éppen 75 évvel ezelőtt - svájci segítséggel - nyitotta meg kapuit az a kezdetben 300 ágyas tüdőkórház, amely több évtizeden keresztül volt meghatározó intézménye a tüdőbetegségek visszaszorításának.

Idén talán ismét több szó esik majd Sándor István hetven évvel ezelőtti kivégzéséről, már csak a tíz évvel ezelőtti boldoggá avatása okán is.

Engem nagyon érdekelne a Magyar Demokrata Fórum szolnoki szervezetének 35 évvel ezelőtti megalakulása, ami épp annyira volt a rendszerváltás szolnoki nyitánya, mint 30 évvel ezelőtt a Tallinn városrész volt szovjet laktanyájában a városi kapitányság megnyitása annak lezárása.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Foci Szolnokon 1914-ben
A "Czeglédiek" két focicsapata játszott Szolnokon 1914 júliusában, amiről egy bizonyos Miki tudósította ifj. Bálint Ferenczet, aki ekkor minden bizonnyal az erdélyi Vízaknán nyaralt. Nehéz eldönteni, hogy ezen a képeslapon a tudósítás vagy a szolnoki állomás ritkán látott vége az érdekesebb.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

A parkolás minden előtt
Ausztriában így szokás. Vagy, akinek ilyen autója van, annak így kell, szabad, lehet. De hagyjuk meg annak a lehetőségét is, hogy a kiállított autókat parkoló autóknak nézte a Helyi Termékek Vására idején a sofőr. Persze az sem kizárt, hogy terméket hozott. Vasárnap délelőtt, amikor nem gond Szolnokon parkolni. Igaz, lehet is bárhogyan, mert rendőr nem járt arra. Nincs itt semmi látnivaló! A haza meg a parkolás osztrák rendszámmal is minden előtt.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Repülős emlékmű a szandai kanyarban
Két évtizede született döntés a szolnoki Repülős emlékmű felállításáról. A szandaszőlősi nagykanyarban, a több mint nyolcvan éves repülőtérhez bevezető út torkolatánál, 36 művész 46 terve közül végül Szanyi Péter munkáját állították fel. Közadakozásból és a város támogatásával.

A Szoborpark további képei