AlbumLányok a Véső úton

2024. január 20.

Ahhoz nem férhet kétség, hogy ez a képeslap-hátoldallal ellátott fotó a szolnoki Véső úti sporttelepen készült. Abban is biztosak lehetünk, hogy a fotós csak 1937 után dolgozhatott. Azt gondolom, hogy ez a felvétel még a második világháború előtti, de lehet, hogy tévedek. Segítsenek!

A fotózás helyszínét a kép jobb felső sarkában látható víztorony árulja el. Az ugyanis egyértelműen a MÁV Járműjavító területén 1900 óta álló víztorony, tetején a jellegzetes tízszögű, fa víztárolóval. Azt hiszem, kizárhatjuk annak a lehetőségét, hogy bárhol az országban lenne még hasonló víztorony, vagy ha esetleg van is, annak szomszédságában ugyanúgy lenne sportpálya, mint Szolnokon. A magam részéről azt is gondolom, hogy a korabeli fotós a pálya melletti tribün előtt állva dolgozott, azaz nagyjából ma is lehetne hasonló felvételt készíteni az immár városi kezelésben lévő pályán.

Egy másik távoli részlet azt is elárulja, hogy mi lehetett ennek a képnek a legkorábbi születési időpontja. Kicsit nehezen vehető ki, de a bal felső sarok közelében - az első sorban, a szélén menetelő feketehajú lány fejétől egy kicsi fentebb - az Újvárosban, a temető bejáratánál lévő Szentlélek-templom tornya fedezhető fel. Arról pedig tudjuk, hogy Fábián Gáspár tervei alapján a helyi Sipos István Lajos és Pápay Antal építették fel 1937 pünkösdjére. Mivel a pálya melletti növényzet meglehetősen dús, és talán a torony egy évvel a templom átadása előtt még nem állhatott, joggal mondhatjuk, hogy legkorábban 1937 kora nyarán dolgozhatott az ismeretlen fotós.

Két dologgal tudnám alátámasztani, hogy ez a felvétel a második világháború előtt, vagy legfeljebb annak első éveiben készült. Egyrészt a képeslap minőségével, illetve a hátlap grafikájával, különösen a bélyeg helyén lévő "logó" miatt. Másrészt a felvétel bal szélén látható, szoknyát viselő - szerintem - tanárnők szoknyafazonja és -hossza miatt. Nem vagyok ruhatörténész, csak korabeli fotók alapján gondolom azt, hogy ez a fajta viselet a második világháború után már nem volt divatban, különösen nem sportpályákon. Arról nem is beszélve, hogy ha ez egy második világháború utáni kép lenne, akkor lobogóknak és jelszavaknak is látszódnia kellene a pálya körül.

Mindezek alapján azt mondanám, hogy az a felvétel 1937 és 1943 között, Szolnok elveszett utcájában, a Podolszky utca 1. szám alatt lévő, a korabeli térképeken "MÁV football pályaként" jelölt sportlétesítményben készült. A kép előterében lévő, egyenfelszerelésben vonuló lányokat elnézve pedig azt is gondolnám, hogy ők a szolnoki Bánffy Katalin leánygimnázium diákjai, akik valamikor az 1920-as évek második felében, végén születhettek, azaz ma már jóval kilencven fölött lennének. Igazolni leginkább azzal lehetne a feltételezésemet, ha netán a képen szereplő lányok valamelyike jelentkezne, vagy esetleg egyikőjük lánya, unokája azonosítana szereplőt.

De persze az is lehet, hogy a datálásban tévedek. Sőt, az sem kizárt, hogy ha jó is a datálás, esetleg mégsem a helyi leánygimnázium növendékeit örökítette meg valaki, és csinált utóbb képeslapot a felvételből. Segítsenek! Minden információ és megoldás érdekel.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Csak a Tisza
A budapesti Monostory György megbízásából dolgozó fotós a szolnoki Erzsébet királyné tér felől örökítette meg a Ferenc József rakpartot, nagyjából a Horthy Szabolcs tér szélén állva. A túlparton a Móricz-liget és a Regatta, szemben az 1911-ben átadott első vasszerkezetes Tisza-híd. Nyolc évtized múltán csak a Tisza a régi.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

A parkolás minden előtt
Ausztriában így szokás. Vagy, akinek ilyen autója van, annak így kell, szabad, lehet. De hagyjuk meg annak a lehetőségét is, hogy a kiállított autókat parkoló autóknak nézte a Helyi Termékek Vására idején a sofőr. Persze az sem kizárt, hogy terméket hozott. Vasárnap délelőtt, amikor nem gond Szolnokon parkolni. Igaz, lehet is bárhogyan, mert rendőr nem járt arra. Nincs itt semmi látnivaló! A haza meg a parkolás osztrák rendszámmal is minden előtt.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szolnok Kossuthja
Negyedszázada helyezték át a szolnoki Kossuth-szobrot a város főteréről a Városháza előterébe. A két évvel korábban felállított szobor szabadtéri élete során rongálások és a ráhelyezett feliratok miatt sokszor szerepelt a hírekben. Első példánya ma is a szabadban áll Nagypaládon.

A Szoborpark további képei