AlbumCentenáriumi szolnoki képek

2023. december 02.

Ez a háromképes mozaikképeslap egészen biztos, hogy 1970-ben látott napvilágot, ugyanakkor a felhasznált fotók 1963 és 1970 között szinte bármikor készülhettek Szolnokon. Ráadásul e soha fel nem adott képeslapra egy olyan 60 filléres bélyeg került, ami szintén 1963 óta volt forgalomban.

Bár ezt a képeslapot soha sem adták postára, a kézírás nélküli hátulja is nagyon sok mindenről mesél. Mai szemmel nézve a legszembetűnőbb, hogy a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata ezt az anzikszot még az irányítószámok magyarországi bevezetése, tehát 1973 előtt dobta piacra, hiszen azt követően a lapok hátulján, a jobb alsó sarokban már mindig ott szerepelt a négy kis négyzet a települési kódok számára. Persze erről a lapról, a bal alsó sarkában lévő felirat - "100 éves a képes levelezőlap"- miatt pontosan tudjuk, hogy 1973. január elseje előtt melyik évben láthatott napvilágot. A magyar képes levelezőlap születési évének ugyanis azt az esztendőt tekintjük, amikor August Schwarz oldenburgi kereskedő - még a Monarchiában járunk - levelezőlapján elhelyezett egy ágyú mögött álló tüzért ábrázoló fotót. Lévén 1870-et írtuk, a porosz-osztrák háború évét, amiben nem mellesleg Szolnok háziezrede, a 68-as gyalogezred is harcolt. Szóval ezt a lapot száz évvel később, 1970-ben adták ki.

Maga a lap egy forint húsz fillérbe került, kétszer annyiba, mint a ráragasztott bélyeg, ami meg a Magyar Posta 1963-ban kibocsájtott Közlekedés című, tizennégy különböző értékű sorozatának egy darabja. Rajta egy Ikarusz 630-assal, amiből a hatvanas és hetvenes években legalább harminc darab közlekedett Szolnokon, a helyi vonalakon.

Érdekes, hogy erre az 1970-ben kiadott, háromképes mozaiklapra olyan fotók kerültek, amelyeket nehéz pontosan datálni, hiszen 1963 és 1970 között bármikor dolgozhattak a fotósok (vagy fotós). A bal oldali fotó például azért csak 1963 után készülhetett, mert már az új, kecses ívű belvárosi Tisza-hidat mutatja, amit ugye annak az évnek az elején avatott fel Czinege Lajos honvédelmi miniszter. A kép a torkolat közeléből, a Zagyva vár felőli oldalától készült, a Tisza-hídon túl a Tiszaliget védőgátja látható. Ha a felvétel a hídavatás évében készült, akkor persze még nem a Tiszaliget van a híd lábán túl, hiszen ez az elnevezés akkor még nem volt hivatalos, majd csak pár évvel később, a liget "benépesülése" után vert gyökeret.

A jobb felső sarokba helyezett - önálló képeslapként is megjelent - fotó sem születhetett 1963 előtt, hiszen a jobb szélén már ott áll Kovács Ferenc Munkásmozgalmi emlékműve. Érdekes, hogy ezt is Czinege Lajos honvédelmi miniszter, a soha el nem készült szolnoki Sztálin-szobor szellemi atyja, a Kádár-korban a megye országgyűlési képviselője avatta fel 1963. április 30-án. Ugyanakkor indult el a felvétel előterében lévő szökőkút is - a párja nem látszik a képen -, ami itt még biztos, hogy csapvizet lövell a magasba, amit majd csak a hetvenes évek elején zártak el. De látható már a képen a Magyar utcát lezáró társasház is, amit ugyancsak 1963-ban adtak át a Szolnok Megyei Tanács Tervezővállalata kollektívájának elképzelései szerint.

Számomra ennél érdekesebb a jobb alsó kép, amit jobban meg kell nézni ahhoz, hogy a helyszínét azonosítani tudjuk. Ez a mai Szigligeti utca, ami a fotózás pillanatában akár még Jacquos Duclos nevét is viselhette, hiszen a francia kommunista nevét tartalmazó utcatáblákat csak 1963-ban szerelték le. A felvétel előterében az az irodaház látható, ami a nyolcvanas évek közepétől a Szolnok és Vidéke ÁFÉSZ központjaként funkcionált, majd a kétezres évek elejétől, a homlokzatának átfazonírozása után sokáig az áramszolgáltató használta. A kép készítésekor viszont még eredeti funkcióját tölthette be, az Állami Gazdaságok Központja volt, és szintén nem sokkal a fotózás előtt adták át. Miként a mellette lévő társasházat, ami a Kossuth tér 10. szám alatti "lordok háza". A távolban pedig az 1-es számú irodaház látható, ami a fotózáskor már legalább tíz éves lehetett.

És ne hagyjuk figyelmen kívül a felvétel előterében álló Opel Olympiát sem, ami 1963 és 1970 között bármikor ritkaságnak számított a magyar utakon. Hogy a megörökített kétajtós alapkivitel az irodaházhoz, netán a fotóshoz, esetleg valamelyik közeli lakáshoz vagy a színház valamelyik művészéhez volt-e köthető, talán már soha se tudjuk meg. Mindenesetre jól mutatott a tulajdonképpen csak a szocializmus éveiben készült házakat felvonultató háromképes mozaikon.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Két férfi a Zagyva-gáton
Két férfi sétál a Zagyva-gáton, a Tabán mögött, valamikor a hatvanas évek végén. Ha akarom, akkor ebből a fotóból egy falusi és egy városi képet is tudok vágni. Illetve mellé tehetek egy pár hónappal későbbi fotót is, amikor már gépek túrták az árteret.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

László, Kristóf, János
A 2022-es Víz Világnapján felavatott szolnoki Vízügyi emlékpark nemcsak a 2000-es árvíznek és egy általa elsodort épületnek állít emléket, de a három szent mellett felállított emlékoszloppal a Tisza által összekötött népekre is emlékeztet, illetve fejet hajt egy néhai szolnoki szakpolitikus előtt.

A Szoborpark további képei