AlbumA Madas-ház emléke

2022. február 26.

Tévedtem. Eddig azt gondoltam, hogy a szolnoki főutca és a Csarnok utca sarkán 1973 karácsonyáig álló Madas-ház később épült, mint a bauhaus stílusú nagypostánk. Aztán megvettem ezt a balatoni nyaralást tervezgető 1937-es képeslapot, és jobban megnézve kiderült: rosszul tudtam.

Ezt a fotót nagyjából az úgynevezett 1-es parkolónál lévő Baross utcai buszmegálló helyén állva készítették 1931 előtt. A felvétel előterében lévő házak közül ma már egy sincs meg. A felvétel bal oldalán lévő két toronyhoz tartozó házak az elsők, amelyek jelenleg is állnak. A közelebbi torony a Baross utca 16. szám alatti, ma ingatlanirodának helyet adó házhoz tartozik, a Madách utcai torkolattól egy háznyira. A távolabbi torony pedig a Mária utca sarkán álló Deutsch-ház - később pártház majd Autóker - dísze. Ha jobban belenagyítunk a Baross utca távolabbi részébe, akkor a Kápolna utca sarkán álló gyógyszertáras épület, illetve a másik sarkon álló Hasznos ház is felismerhető. Az utca végén pedig a Gépipari sziluettje tűnik fel, ami arra is utal, hogy a néhai fotós csak 1927 után dolgozhatott a Baross és a Szapáry utcák kereszteződésének közelében.

Biztosra veszem, hogy a képeslappá lett felvétel Madas Mihály ösztönzésére készülhetett. Annak ellenére ugyanis, hogy a Csarnok utca sarkán álló háromemeletes ház a felvétel jobb oldalára - és nem a közepére - került, az egész képet uralja az épület. Ami a fotózás idején Szolnok egyik új bárpalotája lehetett, és nagyon jól illeszkedett az első világháború után magára találó, a világgazdasági válságot még nem érző város bérházépítési hullámba. Ennek részeként készült el a polgármesteri hivatal mögötti Városi bérház, a Damjanich út 1. szám alatt lévő Szende-féle ház, de ide sorolhatjuk a Szapáry utcai Czinóber-házat és a mai Árkád helyén 1929-ben átadott Nerfeld-palotát is. A fejlődő városban, ahol az elcsatolt területekről sok áttelepült talált új otthonra, égető szükség volt különböző méretű, de jó minőségű lakásokra. Ez a folyamat a második világháború elejéig, a Hatvanas ABC-nek helyet adó Cukorgyári bérház felépítéséig tartott.

Madas Mihály egyébként a húszas évek végének egyik jól menő, szolnoki építési vállalkozója volt, akinek a nevéhez nemcsak ez a Baross és Csarnok utca sarkán álló ház köthető, hanem a néhai mentőállomással szemben lévő, ma döbbenetes állapotban pusztuló, a belső udvarra néző kislakásos tömb is. Egyes visszaemlékezők szerint Madast ott, abban a Baross utca 40. szám alatti házban gyilkolták meg 1945 kora tavaszán. Nagyjából másfél évtizeddel azt követően, hogy felépítette "fő művét", ezt az alápincézett, földszintjén üzlethelyiségeknek, U-alakú, gangos belső udvara körül pedig legalább harminc lakásnak otthont adó bérházát. Amiben a háború után a megyei napilap is székelt, de a legtöbb mai szolnoki számára a 33-as ruházati bolt és a mögötte lévő Hófehérke gyermekruházati üzlet miatt maradt emlékezetes. Amelyek egészen 1973-ig működtek az épületben, amikor is a 4-es út korszerűsítése miatt szanálták - kibelezték majd felrobbantották - a házat.

A Baross utcának ez a része egyébként Szolnok egyik fontos bevásárló utcája volt egészen a hetvenes évek elejéig. Ezen a képen még Kalmár Mór vaskereskedése működik a Csarnok utca felénk közelebb eső sarkán, helyén a második világháború után majd a Tiszavirág eszpresszó kap helyet. Magában a Madas-házban a fotózáskor vagy az azt követő években vitte divatáru üzletét Matkulicsk Mátyásné, de itt volt a Triznya cipőbolt is, sőt a Csarnok utca felőli oldalon dolgozott Tomanek Erzsébet szűcsmester is. Tovább haladva az állomás felé a Glück divatház, Kecskés József szűcsmester vagy éppen Kovács Sándor hentes üzleteibe térhettek be a korabeli vásárlók.

Számomra ennek a képeslapnak az igazi értéke azonban a Baross utca 14. számú telken, a Mészáros Lőrinc utca sarkán még nem látható postahivatal. Mert mint a bevezetőben írtam, eddig azt hittem, hogy Szolnok legszebb bauhaus épülete előbb készült el, mint a Madas-ház. És hiába láttam több kiadványban is ennek a felvételnek a másolatát, csak most, amikor megvettem szúrt szemet rajta, hogy az 1932. június 27-én átadott posta, távíró és telefonközpont fiatalabb a Madas-háznál. Úgyhogy hálás vagyok Krausz László anyukájának, aki 1937. június 16-án pont ezt a képeslapot választotta, hogy a hamarosan kezdődő balatoni nyaralásukat egyeztesse a Zircen tartózkodó kisfiával.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Az iskolasor 1960 körül
Aki szolnoki és ránéz erre a képre, azonnal sorolja, hogy a közgé, a bábaképző, a megyei kapitányság, a gépipari és az Eötvös téri víztorony látható rajta. Valamikor a hatvanas évek elején, amikor ez az utca éppen a Tanácsköztársaság nevet viselte.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

A parkolás minden előtt
Ausztriában így szokás. Vagy, akinek ilyen autója van, annak így kell, szabad, lehet. De hagyjuk meg annak a lehetőségét is, hogy a kiállított autókat parkoló autóknak nézte a Helyi Termékek Vására idején a sofőr. Persze az sem kizárt, hogy terméket hozott. Vasárnap délelőtt, amikor nem gond Szolnokon parkolni. Igaz, lehet is bárhogyan, mert rendőr nem járt arra. Nincs itt semmi látnivaló! A haza meg a parkolás osztrák rendszámmal is minden előtt.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Verseghy Ferenc mellszobra
A Verseghy parkban 81 éve felállított Verseghy Ferenc szobor legalább két elsőséget is magáénak tudhat, amelyek azonban két érdekes kérdést is felvetnek. Mindezek mellett nyugodtan kijelenthetjük, hogy Borbereki Kovács Zoltán bronzszobrát egyedülállónak, szolnoki különlegességnek is tekinthetjük.

A Szoborpark további képei