[Ajánlom]

Szolnok második aranykora?

2020. január 13.

A Szolnoknál, a Tiszán átívelő első vas közúti híd két felrobbantása is keretezheti azt az időszakot, amiről szó lesz a Szandaszőlősi Művelődési Ház Helyismereti Klubjában január 14-én. Madas-ház, Cukorgyári bérház, postapalota, Bábaképző. Szolnoki épületek a két háború közötti időszakból.

Próbáljuk meg számba venni azokat a ma is álló épületeinket, amelyek a két világháború között épültek Szolnokon!

Kezdjük, mondjuk az oktatási intézményekkel! Amelyek közé kis túlzással betehetnénk a Templom utcán álló egykori leányiskolát - ma Szegő Gábor Általános Iskola - és a Baross utcai fiúiskolát is - ma megyei rendőrkapitányság -, hiszen mindkettő csak a fegyverek elhallgatása után kapta meg azt a funkcióját, amire eredetileg is szánták őket. Sőt, mivel az előbbi lényegében a mai Varga Katalin Gimnázium bölcsője, - hiszen a Bánffy Katalin Gimnázium Ellmann Elvirának köszönhetően itt kezdte szárnyait bontogatni -, az utóbbi pedig évekig adott helyet a Felsőkereskedelmi Iskolának is, helyük van ebben a felsorolásban.

Miként helye van az általam már oly sokszor "megénekelt" szolnoki iskolasor, valóban Trianon után épült elemeinek.

A Magyar Királyi Bábaképző Intézetnek - ma Áprád-ház néven társasház -, amelyet 1926. október 16-án adtak át a Baross utcán, a polgári fiúiskola melletti telken. Hogy aztán alig egy évvel később, a fiúiskola város felőli oldalán lévő telek is beépüljön az állami Fa- és Fémipari Szakiskola tömbjével. Ha nem jön közbe a második világháború, akkor bő másfél évtizeden belül a Közgé bauhaus stílusú négyszintes tömbje is bekerül a sorba, ám így annak átadására csak a koalíciós időkben kerülhetett sor.

De, ha már éppen az iskolák kerültek elő a "Szolnok második aranykora? - A város története képekben 1918-1944" című előadásból, akkor kanyarodjunk át az oktatásról a közintézményekre. Az átvezetésre pedig a legalkalmasabb a mai Varga épülettörténete, hiszen a város első (1856) kétemeletes bérháza 1927-ig a Magyar Királyi Posta céljait is szolgálta. Mindaddig, amíg a Baross és a Mészáros Lőrinc - a két háború között Liebner János - utcák sarkán el nem készült Szolnok legszebb bauhaus stílusú épülete, a nagyposta. Ami talán az egyetlen adósság volt a megyeszékhellyé lett várossal szemben az infrastruktúra fejlesztésének területén. Hiszen addigra már nemcsak a megyeháza - ráadásul bővítve - a törvényház és az "adóhivatal" - egy-egy emelettel megtoldva -, a laktanyák, a kórház, az új állomás állt a helyiek rendelkezésére, de menetrendszerinti autóbusz-közlekedés is működött Szolnokon.

És, ha már az infrastruktúra szóba került. Ebben az időszakban épült meg a belvárost védő gát tetejére a Tisza-parti sétány egy része, a jellegzetes kő virágtartóival és korlátaival - ma már csak egy emlékhelye van meg belőle a Református templom mögött. Ugyancsak a két világháború közötti fejlesztések eredménye a Zagyván átívelő vasbeton híd, amelyet 1926-ban adtak át a torkolat közelében. Meg ugye a közúti és a vasúti közlekedés gyorsítását is célzó Kolozsvári-felüljáró, amelyet 1940-ben avatott fel a kormányzó az Abonyi és a Gömbös Gyula utcák találkozásánál.

A 2020. január 14-én, 18 órakor, a Szandaszőlősi Művelődési Házban kezdődő vetített előadáson mindezek mellett szó lesz a sorra épülő bérházakról (Nerfeld, Madas), a szaporodó szolnoki szobrokról (Hősi emlékmű, Verseghy- és Szapáry-szobor), a Tisza szálló és a városi bérházról, valamint az 1932-ben elkészült evangélikus templomról is. A "Még több ok SzolnOK" támogatásával zajló előadássorozatnak ez lesz a második része, amihez előadóként, e blogbejegyzés keretében próbáltam kedvet csinálni. Mert mindazt, ami majd mesélek, a blogSzolnok elmúlt 10 éve alatt gyűjtöttem és tanultam Szolnokról.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Reklámfotó
Még át sem adták a képen látható házakat, talán még Várkonyiról el sem nevezték azt a teret, de képeslap már hirdette a fejlődő város, vagy a rendszer dicsőségét. Úgy négy évtizeddel ezelőtt.

Az Album további képei
 

AKB

Az ott egy lyuk
A Szentháromság térrel szemben, az egykori kőolajos klub előtt, egy elég forgalmas járda mellett. Több hete tető és figyelmeztetés nélkül. Áldozatra várva. A szerencsében bízva. Hogy mire valók a közterület-felügyelők Szolnokon, régóta nem tudom. Hogy miért nincs gazdája az utcáknak, jó ideje nem értem. Hogy mire való egy önkormányzati képviselő, azt biztos félreértem. Miként a gondatlan veszélyeztetést is. Tehát az ott egy veszélyes lyuk. Én szóltam.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A sétány vasmacskája
A Tiszaparti gimnázium sarkánál immár 12 éve áll egy vasmacska vagy, ha úgy jobban hangzik, egy horgony. Előtte kis tábla hirdeti, hogy kinek az adománya. Ennél többet azonban eddig nem találtam a műtárgyról, így csak találgatni tudok a Szigony utcai horgonyról.

A Szoborpark további képei