[Ajánlom]

Szolnok második aranykora?

2020. január 13.

A Szolnoknál, a Tiszán átívelő első vas közúti híd két felrobbantása is keretezheti azt az időszakot, amiről szó lesz a Szandaszőlősi Művelődési Ház Helyismereti Klubjában január 14-én. Madas-ház, Cukorgyári bérház, postapalota, Bábaképző. Szolnoki épületek a két háború közötti időszakból.

Próbáljuk meg számba venni azokat a ma is álló épületeinket, amelyek a két világháború között épültek Szolnokon!

Kezdjük, mondjuk az oktatási intézményekkel! Amelyek közé kis túlzással betehetnénk a Templom utcán álló egykori leányiskolát - ma Szegő Gábor Általános Iskola - és a Baross utcai fiúiskolát is - ma megyei rendőrkapitányság -, hiszen mindkettő csak a fegyverek elhallgatása után kapta meg azt a funkcióját, amire eredetileg is szánták őket. Sőt, mivel az előbbi lényegében a mai Varga Katalin Gimnázium bölcsője, - hiszen a Bánffy Katalin Gimnázium Ellmann Elvirának köszönhetően itt kezdte szárnyait bontogatni -, az utóbbi pedig évekig adott helyet a Felsőkereskedelmi Iskolának is, helyük van ebben a felsorolásban.

Miként helye van az általam már oly sokszor "megénekelt" szolnoki iskolasor, valóban Trianon után épült elemeinek.

A Magyar Királyi Bábaképző Intézetnek - ma Áprád-ház néven társasház -, amelyet 1926. október 16-án adtak át a Baross utcán, a polgári fiúiskola melletti telken. Hogy aztán alig egy évvel később, a fiúiskola város felőli oldalán lévő telek is beépüljön az állami Fa- és Fémipari Szakiskola tömbjével. Ha nem jön közbe a második világháború, akkor bő másfél évtizeden belül a Közgé bauhaus stílusú négyszintes tömbje is bekerül a sorba, ám így annak átadására csak a koalíciós időkben kerülhetett sor.

De, ha már éppen az iskolák kerültek elő a "Szolnok második aranykora? - A város története képekben 1918-1944" című előadásból, akkor kanyarodjunk át az oktatásról a közintézményekre. Az átvezetésre pedig a legalkalmasabb a mai Varga épülettörténete, hiszen a város első (1856) kétemeletes bérháza 1927-ig a Magyar Királyi Posta céljait is szolgálta. Mindaddig, amíg a Baross és a Mészáros Lőrinc - a két háború között Liebner János - utcák sarkán el nem készült Szolnok legszebb bauhaus stílusú épülete, a nagyposta. Ami talán az egyetlen adósság volt a megyeszékhellyé lett várossal szemben az infrastruktúra fejlesztésének területén. Hiszen addigra már nemcsak a megyeháza - ráadásul bővítve - a törvényház és az "adóhivatal" - egy-egy emelettel megtoldva -, a laktanyák, a kórház, az új állomás állt a helyiek rendelkezésére, de menetrendszerinti autóbusz-közlekedés is működött Szolnokon.

És, ha már az infrastruktúra szóba került. Ebben az időszakban épült meg a belvárost védő gát tetejére a Tisza-parti sétány egy része, a jellegzetes kő virágtartóival és korlátaival - ma már csak egy emlékhelye van meg belőle a Református templom mögött. Ugyancsak a két világháború közötti fejlesztések eredménye a Zagyván átívelő vasbeton híd, amelyet 1926-ban adtak át a torkolat közelében. Meg ugye a közúti és a vasúti közlekedés gyorsítását is célzó Kolozsvári-felüljáró, amelyet 1940-ben avatott fel a kormányzó az Abonyi és a Gömbös Gyula utcák találkozásánál.

A 2020. január 14-én, 18 órakor, a Szandaszőlősi Művelődési Házban kezdődő vetített előadáson mindezek mellett szó lesz a sorra épülő bérházakról (Nerfeld, Madas), a szaporodó szolnoki szobrokról (Hősi emlékmű, Verseghy- és Szapáry-szobor), a Tisza szálló és a városi bérházról, valamint az 1932-ben elkészült evangélikus templomról is. A "Még több ok SzolnOK" támogatásával zajló előadássorozatnak ez lesz a második része, amihez előadóként, e blogbejegyzés keretében próbáltam kedvet csinálni. Mert mindazt, ami majd mesélek, a blogSzolnok elmúlt 10 éve alatt gyűjtöttem és tanultam Szolnokról.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A sikkasztó polgármester parkja
Ezen a képeslapon nem is a fotók a legérdekesebbek - bár van közöttük ritkaság -, hanem a jobb alsó sarokban lévő felirat, amely szerint a Dr. Tóth Tamás parkból láthatunk részleteket. Pár szót érdemes tehát arról is ejteni, hogy ki volt ez a mára elfelejtett névadó.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Hova lett a fatörzs?
Szolnok egyik különleges közterületi "szobra" volt (?) az a 120 éves fekete nyár törzsszelet, amely a Tisza árterében végzett helyreállítási munkáknak állított emléket. A fatörzset négy évvel ezelőtt egyszer már "renoválták", ám most ismét eltűnt. A mellette lévő ismertető tábla így most értelmetlenül áll a Vízügyi székház tövében. Reménykedjünk, hogy a 120 éves törzs ismét csak "felújításon" van, és nem valami végzetes baj érte, így hamarosan visszakerül a Boldog Sándor István útra. Persze, pár sort megérne, hogy ne aggódjunk, hisz az utóbbi hónapokban túl sok szolnoki "emlékműnek" kélt lába.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kátay Endre emléktábla
Véletlenül bukkantam az Alcsi városrészben lévő Tulipán kocsma falán Kátay Endre színművész emléktáblájára, amiről kiderül, hogy a nagyszerű színész Szolnokon született. Február 23-án talán friss koszorú is kerül a tábla alá.

A Szoborpark további képei