[Ajánlom]

Mesélek az Árkád-sarokról (is)

2019. szeptember 16.

A Kulturális Örökség Napok (KÖN) keretében ismét rendhagyó tárlatvezetésre várom mindazokat, akiket érdekel a Nerfeld-, Centrum-, Árkád-sarok, azaz a Kossuth és a Szapáry utcák kereszteződésének története. Találkozzunk a júniusban kihelyezett tablóknál szeptember 21-én 10-kor!

Már a hely megnevezésével is bajban vagyunk. Az idősebbek Centrum-sarokként emlegetik, a nyolcvanas évek után eszmélők számára pedig Árkád, esetleg Árkád-sarok a szolnoki Szapáry és Kossuth utcák kereszteződése. Ma már nagyon kevesen vannak, akik esetleg Nerfeld-palotaként vagy a Nerfeld-sarokként utalnának erre a helyre, hiszen ez az elnevezés a második világháborút követően nagyon gyorsan kikopott a helyiek emlékezetéből. Elsősorban azért, mert az 1940 körül még 40 ezres Szolnokon a háború végére alig négyezer ember maradt, így tulajdonképpen a város mai lakóinak jelentős része 1945 után költözött ide, vagy a későbbi betelepülők leszármazottja. Aminek egyik hozadéka, hogy Szolnokra sosem volt jellemző a "gyüttmentezés", vesztesége pedig, hogy sok közös emléket, elnevezést elmosott az idő. A Szolnok Múlt Tár ez utóbbival szeretne egy kicsit szembemenni.

Régi álmom volt, hogy vigyük utcára Szolnok történetét. Az év elején ehhez kiváló partnerekre találtam a Szolnok Városfejlesztő Zrt-ben, a vezetőjében, Csatári Istvánban és mindenre elszánt kollégájában, Kmezic Dianában. Nekik is köszönhető, hogy a lassan másfél évtizede gyűlő képeslapjaimból, fotóimból és térképeimből, illetve nagyon sok lelkes lokálpatrióta - Nagy Zsolt, Kardos Tamás, a néhai Danka István - kincseiből, illetve a Szolnoki Levéltár anyagaiból elkészülhetett a Szolnok Múlt Tár első darabja. Az Árkád utcafrontján eddig "csúfosan" álldogáló oszlopokra még a Múzeumok Éjszakáján került fel az a 28 tabló, ami az ottani kereszteződés környékének múltját igyekszik bemutatni. Ami nem készülhetett volna el a Tomart lelkes és precíz kivitelezői munkája nélkül.

Ez a kereszteződés a XVIII. századtól lett fokozatosan a belváros része. Volt ez a Molnár utca vége, majd Szolnok korzójának, a Szapáry útnak az eleje, hogy aztán előbb csak Ságvári út, majd körút legyen belőle, idővel pedig újra a néhai miniszterelnök nevét viselje. A rá merőleges utcák elnevezése sem volt állandó. A mai Kossuth utca például 1950 előtt Gorove István nevét viselte, azé a politikusét, aki sokat tett Szolnok megyeszékhellyé válásáért. De a Baross utca se mindig emlékeztetett a "vasminiszterre", majdnem negyven éven keresztül egy XX. századi görögre utalt az elnevezése. Ám, ha már erről a kereszteződésről és nevekről beszélünk, említsünk néhány szolnokibb személyt is: Kádár, Kindlovics, idősebb és ifjabb Nerfeld Ferenc, vagy éppen Szigeti Henrik. Akik valami módon mindannyian kapcsolódnak e kereszteződéshez és múltjához.

A Szolnok Múlt Tár első darabját még a Múzeumok Éjszakáján adtuk át az Árkád oszlopain. Az akkori "tárlatvezetésen" is megmutattam például Szolnok első, fotón megörökített bringását. Vagy éppen azt a képet, amelyen Lyndon B. Johnson - az USA 36. elnöke - karikatúra figurája vezeti láncon az akkori NATO tagországok első embereit. De beszéltem a város fényreklámjairól, és arról a meg nem valósult rémálomról, ami a mai Árkád helyére egy 24 emeletes toronyházat tervezett. Sőt, néhány városi legendát is próbáltam lerombolni, például a szecessziós Kereskedelmi Bank épületének pusztulásáról, vagy arról a bizonyos 1969. április 11-ei tűzről, ami után még bő évtizedig lakott volt a Centrum-sarok épülete.

És vannak még történeteim. Vannak még érdekességek Szolnok múltjában. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy rendhagyó "tárlatvezetésen" mutassam be a Szolnok Múlt Tár első darabját az Árkád alatt. A Kulturális Örökség Napok (KÖN) keretében ezért újra invitálok mindenkit a Nerfeld-, Centrum-, Árkád-sarokhoz. Szeptember 21-én 10 órától ismét mesélek az ott látható régi fotókról, képeslapokról, térképekről, azaz Szolnok elmúlt százötven-kétszáz - de még az is lehet, hogy több - évének történetéről. Tartsanak velem!

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Fordított padok
Abból, amit valamikor a hatvanas évek elején megörökített az ismeretlen fotós, ma már csak a múzeum épülete és a mellette álló lakóház található a Kossuth téren. Ami az anzikszhoz felhasznált képeslap készítésekor éppen átépítés közben volt.

Az Album további képei
 

AKB

Félbemaradt pusztulás
Nemcsak az a baj, hogy a Mária utcában egy újabb régi, szolnoki ház tűnik el. Hanem az is, hogy az eltűnés milyen hosszú ideig tart. Hónapokkal ezelőtt kezdték a bontást, aztán félbemaradt. Így ma, a járda mellett egy kibelezett ház megmaradt főhomlokzata várja a sorsát. Amit reméljük, nem valami vihar fog beteljesíteni! És nem akkor, amikor valaki pont arra sétál! Mert ez a bontás már nemcsak ronda, de életveszélyes is. Hónapok óta. Szolnokon.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Sokszorozott lányunk
Szolnok mellett Szentendrén és Nagyatádon még áll egy ugyanilyen szobor, csurgói és ózdi "testvéreinek" viszont bizonytalan a sorsa. Miként a pontos címét, úgy születése és felállítása évét sem lehet megállapítani Kucs Béla nőalakjának. Ami mindenütt szökőkút mellett térdelt.

A Szoborpark további képei