[Ajánlom]

Foci, gyerek, elfogadás

2021. június 02.

Nagy kár lenne, ha a Becsúszó szerelem a Veszettek sorsára jutna, és nem lenne minimum olyan sikeres, mint a Brazilok. A vírushelyzet teljesen összekuszálta az új magyar filmek mozikba kerülését, aminek az egyik nagy vesztese lehet Nagy Viktor Oszkár vígjátékként is fontos filmje.

Lehet-e komoly társadalmi problémákat vígjátékként feldolgozni? Mondjuk a szélsőséges fociultrák sokszínű világát, az örökbefogadáshoz vezető út kínjait vagy a magyar-roma ellentétet, el nem fogadást. Fontos lenne. Mert sokkal több emberhez juthatnának el így legalább a kérdésfelvetések, mintha mindezekről késő éjszakai beszélgetős műsorokban értelmiségiek vitatkoznak vagy hosszú tanulmányok, netán jól elrejtett dokumentumfilmek készülnek róluk. Persze mindez csak akkor igaz, ha a népszerű színészekkel készülő vígjáték előzetesei diszkréten hallgatnak a kilencven percben feszegetett témákról, és inkább a könnyed, nevetséges fordulatokra koncentrálnak - "Álmos, Előd takarodjatok befelé!" - a nézőcsalogatás érdekében. Meg akkor, ha az elkészült film eljut a mozikba, sőt egyszerre, nagy kampánnyal valamennyi hazai vetítőhelyre bekerül. Különben tényleg úgy jár, mint a sokkal nagyobb sikerre és figyelemre érdemes, de tulajdonképpen agyonhallgatott 2015-ös Veszettek.

Nagy Viktor Oszkár első könnyed játékfilmje - a korábbi Apaföld inkább súlyos művészfilm volt - az év sikere lehetne, amit ráadásul az ötlet, a forgatókönyv, a főszereplők és a mellékszereplők miatt is el kellene halmozni díjakkal. A Becsúszó szerelem ugyanis úgy lett kacagtató vígjáték, hogy közben ott feszülnek benne kortárs társadalmi problémák. Ám az alkotók egyetlen pillanatig sem akarják ránk erőltetni a véleményüket, sőt nyílt állásfoglalásra sem kényszerítenek, hanem miközben a problémák színét és fonákját is megmutatják, sok mindenből viccet, poént csinálnak, és hagynak főni a levünkben. Mondhatnám, hogy az egyik legnagyobb aljasság, amikor egyik pillanatban felhőtlenül nevetsz, a másikban viszont azt érzed, iszonyatos gyomrost kaptál, és sírnod kellene. Nem szégyellem bevallani, hogy a Becsúszó szerelem szolnoki premierje közben többször lett annyira könnyes a szemem, mint az azóta sokszor megnézett, M. Kiss Csaba által részben írt és rendezett Brazilok alatt.

Nincs kétségem, hogy lesznek agyatlanok, akik félreértik és megsértődnek a Thuróczy Szabolcs vezette fociultrák viselkedésén, jelképein, szövegein. És nem fogják észrevenni, hogy a Rajkai Zoltán által megformált "normálisak" társadalmi szelete is épp annyira szélsőséges, mint a drukkereké. Nem csodálkoznék, ha sokan hangosan sziszegnének az örökbefogadás, a "gyermekhez jutás" ügyének feszegetése miatt, nem felfedezve azt a zseniális iróniát, ami például Stefanovics Angéla vagy Tenki Réka jeleneteiben visszaköszön. Nem vagyok biztos abban sem, hogy a "szlovákozás" és a "cigányozás" mindenkinek úgy fog lejönni a vászonról, ahogy az alkotók szerették volna, és esetleg ezek miatt nem kap a nyakában egy méltatlan negatív kampányt a Becsúszó szerelem.

Amiben Ötvös András és a forgatáskor még csak harmadéves főiskolás Gombó Viola Lotti az utóbbi évek egyik legjobb magyar vígjáték alakításait nyújtják. Igaz, volt is mire alapozniuk. A Becsúszó szerelem forgatókönyve (Bárány Márton, Nagy Viktor Oszkár) nagyon jól kidolgozott, eleje, közepe, vége történet, tisztességes dialógusokkal, jól felépíthető karakterekkel. Ráadásul a rendező nem lett áldozata saját ötleteinek, és képes volt egy élvezhető hosszúságú (92 perc), ezzel együtt pörgős, feszes filmet összerakni, és sejthetően több jelenetet vagy szálat elengedni. Visz a történet, beszippant a játék, és bár kikapcsol a külvilágból, nem üres fejjel, gondolatok nélkül távozol a nézőtérről.

Már, ha sikerül megnézned a Becsúszó szerelmet. Merthogy a tavaly november közepére tervezett premiert elvitték a koronavírus miatti lezárások. A május végi országos indulást pedig elnyelte valami érthetetlen forgalmazói ötlet, így talán a nyár végén vagy szeptemberben kerülhet majd a mozikba. Amikor tömegével jönnek majd a hasonló sorsra kárhoztatott külföldi premierek, és a lassan egy-másfél éve elkészült hazai alkotások. Zseniális becsúszó szerelés kell majd ahhoz, hogy abban a mezőnyben bajnok legyen a Becsúszó szerelem. Pedig már most az alkotócsapat kezébe nyomnám a kupát.

(A felhasznált fotók a film Facebook oldaláról származnak.)

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A toronysisakot figyeljék!
Az egykori szolnoki vár területén is több száz alkalommal ünnepelhették már a húsvétot, miként az is biztos, hogy a város plébánia temploma lassan kétszáz éve fogadja a híveket. Igaz, a mai toronysisak még nincs százéves, ami a régi képeslapok korának a meghatározásában is segít.

Az Album további képei
 

AKB

Táblát kellene cserélni
Minden tiszteletem és elismerésem a szolnoki rotarysoké. De! Ha már a város egyik legszebb parkjában ültetett emlékfa mellé kis táblát is helyeznek, nem lehetett volna előbb átolvasni? Vagy, ha már nagyon sietni kellett, és az eseményig nem lehetett javítani, másnap nem kerülhetett volna egy hibátlan a helyére? Vagy nem tűntek fel a hibás ékezetek, a rossz helyen lévő vessző és felesleges b betű? A Facebook posztok erre utalnak. Tiszteletem jeléül szívesen kifizetem a javított táblát, ha hajlandóak a cserére.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kátay Endre emléktábla
Véletlenül bukkantam az Alcsi városrészben lévő Tulipán kocsma falán Kátay Endre színművész emléktáblájára, amiről kiderül, hogy a nagyszerű színész Szolnokon született. Február 23-án talán friss koszorú is kerül a tábla alá.

A Szoborpark további képei