[vendegoldal]

Új évad beharangozó

2024. május 13.

Hét premier, kilenc műsoron maradó darab, és egy év múlva az Országos Színházi Találkozó lebonyolítása - a számok nyelvén így foglalható össze a Szigligeti Színház következő évada, aminek bérletes előadásait az idei áron nézhetik majd a helyüket így biztosítók. De ki lesz Masni és Bece?

A király beszédét két évvel ezelőtt Szolnokon színpadra állító Dicső Dániel rendezésével indul a Szigligeti Színház következő évada, amit Barabás Botond direktor úgy jellemzett: "a tavalyi vidámság folytatódik, magas minőségben". A Jó estét nyár, jó estét szerelem egy korosztály kisregénye, filmje és színházi élménye. Fejes Endre valós történeten alapuló, 1969-es kisregényéből Szőnyi G. Sándor rendezett 1972-ben nagysikerű filmet Harsányi Gábor főszereplésével, amiből aztán Presser Gábor és Sztevanovity Dusán írt zenés színművet a Vígszínház számára 1977-ben. A szerzőpárosnak ez volt a harmadik zenés színházi darabja A képzelt riport egy amerikai popfesztiválról és a Harmincéves vagyok után, újra az apukájuk korosztályát jelentő íróval dolgozva. A Jó estét nyár, jó estét szerelem az elmúlt szűk öt évtizedben az ország szinte valamennyi színpadán felbukkant már, Szolnokon azonban először lesz látható, a "kicsi görögöt" Dósa Mátyás alakítja majd.

A nyolcezer-ötszáz idei bérletes között lehetnek néhányan, akik, ha az új évadra is bizalmat szavaznak a szolnoki színháznak, negyedjére láthatják a Szigligetiben Shakespeare leginkább Vízkereszt, vagy amit akartok címen ismert drámáját. Legutóbb, 2009-ben Iglódi István állította színpadra, ami a nagyszerű rendező és színházi ember utolsó munkája volt korai halála előtt. (Domborműve a Szigligeti előtt áll.) Korábban Schwajda György is megrendezte 1996-ban, Éry-Kovács András pedig 1985-ben a Damjanich János Múzeum udvarán, nyári színház keretében vitte színre. A 2024 őszi szolnoki előadást Csiszár Imre, a Szigligeti Színház művészeti vezetője rendezi Nádasdy Ádám (a jobb oldali képen) 2005-ös fordítása alapján, ami a kicsit még szokatlan címet is indokolja. A Vízkereszt vagy bánom is én két főszerepét Csákvári Krisztián és Bíró Panna Dominika alakítja.

Még idén novemberben mutatják be Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című vígjátékát, amit az a Lendvai Zoltán visz majd közönség elé, akinek a most véget érő évadban a Függönyt fel! című fergeteges komédiát köszönhetjük. Maga a szerző sem először bukkan fel a szolnoki színpadon, hiszen például A miniszter félrelép című komédiája már a Szigligetiben is ment. Ez esetben se várjunk bonyolult színházi élményt. Egy klasszikus, elhallgatásokon és félreértéseken alapuló komédia kerül majd elénk, ami jó eséllyel iratkozhat fel a premier évadja után is színpadon maradó szolnoki produkciók közé. A következő évadban egyébként kilenc ilyen ?tovább menő? darabja lesz a Szigligetinek, hiszen az 2022/23-as évadból továbbra is látható lesz A fösvény, Az öldöklés istene és az Ágacska, illetve a most zárulóból tovább megy a Hajmeresztő, a Függönyt fel!, a New York-i komédia, a Tercett és az Aranykulcsocska, régebbről pedig Molnár Nikolett nagyszerű monodrámája a Névtelenül.

Musicallel indul a 2025-ös év a Szolnoki Szigligeti Színház nagyszínpadán, ráadásul annak az egyébként a Miskolci Nemzeti Színházat igazgató Béres Attilának a rendezésében, akinek a mostani évad Hajmeresztő című, többféle képpen végződő bűnügyi komédiát köszönhetjük. Ám a magam részénél ennél sokkal fontosabbnak tartom, hogy életem eddigi legkülönlegesebb Kabaréját is az ő rendezésében láthattam a Vígszínházban, úgyhogy két okom is van a Sweet Charity premiert várni. A harmadik pedig az eredetileg 1969-es darab három később magyarítója, akik az Operettszínházban is Alföldi Róbert kezei alá dolgoztak 2003-ban: Vörös Róbert, Varró Dániel és Verebes István. Ráadásul Vörös Róbert (a mellékelt képen) jelenleg a Szigligeti dramaturgja is, akinek Tercett című rendezése a következő évadban is látható lesz.

Nem tagadom, hogy az évad általam legjobban várt nagyszínházi előadása Egressy Zoltán Portugál címűdrámája, amit a fővárosi Katona József Színházban (a mellékelt fotó ezt az előadást mutatja) legalább kétszer láttam, az ugyancsak Lukáts Andor rendezte filmváltozat pedig ott szerepel a "bármikor újra megnézhető" mozijaim kategóriájában. A darabot már szinte valamennyi magyar színház játszotta az 1998-as ősbemutató óta, várható volt, hogy egyszer hozzánk is elér. Igaz, egy évre feladja a leckét, hogy vajon ki játssza majd a Csuja Imre által tökéjre vitt kocsmárost és a kerékpárjával zseniálisakat tanyázó Szirtes Ági szerepét, vagy éppen Csipeszt, Masnit és Becét. A várakozásomat csak fokozza a rendező, Sebestyén Aba, aki már rendezett Egressyt, ám nekem a marosvásárhelyi magyar társulat A nép ellensége című előadásában marad örökre emlékezetes.

Az új évadról rendezett rövidke sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy a Szín-Mű-Helyben a 2024/25-ös évadban két bemutató lesz. A teátrumot három évtizeddel ezelőtt igazgató Spiró György Prah című színművében, Márkó Eszter rendezésében Gombos Juditot és Mészáros Pulcher Istvánt láthatjuk majd, a Bűntény a kecskeszigeten című darabban pedig fiatal főiskolások mutatkozhatnak be, nemcsak a színpadon, de a rendezői székben is.

A jövő évad nagy dobása azonban nem a hét új bemutató és a kilenc tovább futó előadás lesz, hanem az Országos Színházi Találkozó Szolnokra érkezése jövő júniusban. Az eredetileg is városok között vándorló találkozónak 1992-ben már adott otthont a város, hogy aztán már pécsi POSZT korában, közel másfél évtizeden keresztül kimaradjon ebből az országos színházi ünnepből a Szigligeti. Idén A fösvénnyel újra ott lesz a találkozón a szolnoki társulat - ezúttal Kaposváron -, ahol talán a szervezés titkaiba is bepillanthatnak, ugyanis ez egy hatalmas vállalkozás. Csak azért, mert Szolnok jövőre ünnepeli első írásos említésének 950 éves évfordulóját, még nem lesz jó a találkozó, aminek a lényege sokáig a találkozások, a beszélgetések, a színházon és színpadokon kívüli forgatagok voltak. Fel van adva a lecke nemcsak a színháznak, de a városnak is, ha nem csak letudni, de emlékezetesen megrendezni akarja ezt a hatalmas bulit, aminek Szolnok a főváros közelsége miatt nehezített terepen fut neki.

 
hirdetésApache WebSevice - Weboldal készítés, webdizájn, tarhely szolgáltatás

Album

Üdvözlet Csehországba
Olyan jó lenne tudni, hogy 1921 augusztusában mi járatban lehetett Szolnokon az, aki akkor Csehországba küldött innen képeslapot. Vajon elmesélte-e utána, hogy a képen látható templom éppen nem így néz ki. Avagy szólt-e neki valaki, hogy Csehország akkor már nem létezett.

Az Album további képei
 

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Eddig ismeretlen emlékmű
Tévedtem. Néhány 1957-es MTI fotó alapján ugyanis úgy tűnik, hogy a mai Zounuk ispános szökőkút helyén álló, de 1956 októberében ledöntött "szivart" nagyon gyorsan pótolták. Már csak azt kellene kideríteni, hogy 1957-től pontosan meddig volt a helyén az "újabb" szovjet katonai emlékmű.

A Szoborpark további képei