[vendegoldal]

Lámpás a sötétben

2022. október 26.

A Járókelő jórészt önkéntesek működtette felület, ahol az állampolgárok az őket zavaró közterületi problémákat jelezhetik anélkül, hogy hosszasan kellene keresgélniük, kihez forduljanak. Ma 23 településen érhetők el, de jövőre Szolnokot is célba veszik. Két önkéntessel beszélgettünk.

- Mikor és kik hozták létre a Járókelőt? (www.jarokelo.hu)

Lukács Máté (LM), a Járókelő koordinátora: Az oldalt Le Marietta és néhány lelkes civil indította 10 éve a Visegrad Fund finanszírozásának köszönhetően azzal a céllal, hogy az állampolgárok és a közhatalmat gyakorlók között létrejöjjön egy olyan publikus felület, ahol a felek egymással kommunikálni tudnak a közterületi hibák megoldásáról.

- Van ennek nemzetközi mintája?

LM: Az ötletet a szlovák Odkaz pre starostu oldal adta, ami magyarul annyit jelent: Levél a polgármesternek. Beszédes, talán magyarázni sem kell. A Járókelő egy olyan felület lett, ahol az állampolgárok az őket zavaró közterületi problémákat tudják jelezni az illetékes önkormányzatoknak, közszolgáltatóknak és egyéb szervezeteknek anélkül, hogy hosszasan kellene keresgélniük, kihez forduljanak. A Járókelő gyakorlatilag lámpás a sötétben, ugyanis az állampolgároknak nem kötelességük, hogy kiigazodjanak abban a bonyolult szervezeti rendszerben, ami alapján a városaink működnek. A legtöbben nem tudják, hogy egy közvilágítási hibát nem a helyi önkormányzatnak, hanem egy külön erre szakosodott cégnek kell jelezni, ahogyan a közösségi közlekedésben tapasztalt problémát vagy akár egy kátyút is. Sok civil szervezethez hasonlóan mi is olyan szerepet vállaltunk fel, ami ideális esetben önkormányzati vagy állami feladat volna. Egy olyan ügyfélszolgálati felületet működtetünk, ahol bizonyos keretek között megpróbálunk segíteni mindenkinek. Számos nemzetközi példa van, mint például a brit Fix My Street, de nem mindenki dolgozik önkéntesekkel, mint mi. A britek például teljesen automatikusan üzemeltetik a felületüket, ami azonban sokkal személytelenebb ügymenetet és több hibalehetőséget rejt magában.

- Mivel több a Járókelő, mint amikor az állampolgár a különböző ügyfélszolgálatokkal hadakozik?

LM: Azzal, hogy mi hadakozunk a különböző illetékesekkel az állampolgárok nevében, akik megbíznak bennünket az ügyük kezelésével, mert hisznek benne, hogy megtaláljuk, kihez kell fordulni a megoldás érdekében. Nem mellesleg a nyilvánosság, amit a felületünk biztosít minden egyes bejelentésnek, sokat lendít az ügyeken. Mindenki másként viselkedik, ha tudja, hogy ország-világ látja, az illetékesek is.

- Az oldalatok szerint ebben a pillanatban 58.536 megoldott bejelentésetek van. Mi számít megoldott ügynek?

Bikes Anita (BA), a Járókelő ügykezelő koordinátora: Pontosabban Budapesten van ennyi. Országos szinten jelenleg 67.512. Szerencsére ez a szám folyamatosan nő. Minden olyan bejelentés megoldottnak számít, ami a bejelentő által beküldött probléma megoldásával zárult. A visszajelzés érkezhet az illetékestől, a bejelentőtől vagy egy másik felhasználótól. Ritkán, de előfordul olyan, amikor bár nem feltétlenül teljesül a bejelentő által kért dolog, mégis megoldottként zárjuk le az ügyet, mert az illetékes részletes szakmai válasza tartalmazza az indoklást, hogy egy adott dolog miért pont olyan, amilyen, vagy miért pont úgy működik, ahogy. Az elmúlt években sikerült több illetékessel is jó kapcsolatot kialakítanunk, néhányukkal együttműködési megállapodást is kötöttünk. Ez nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a bejelentések 60%-a megoldódott.

- Hogyan viszonyulnak hozzátok a hivatalok?

LM: Vegyesen, azonban 10 év alatt eljutottunk oda, hogy a legtöbben semlegesen vagy kifejezetten pozitívan állnak a Járókelő tevékenységéhez. Belátták, hogy ugyanazért az ügyért dolgozunk: egy élhetőbb, biztonságosabb, egészségesebb és szerethetőbb épített környezetért. Csak ebben mindenkinek más a szerepe: az állampolgár jelzi a problémáját, mi segítünk az ügyét eljuttatni a megfelelő helyre, az illetékes pedig az erőforrásai függvényében igyekszik megoldani azt. Tavaly eljutottunk odáig, hogy több budapesti kerület döntött úgy, anyagilag is támogatja a működésünket. Ez nagy szó és elismerés.

- Kikből lesznek, lehetnek a Járókelőnél önkéntes ügykezelők?

BA: Bárkiből. A jelenlegi önkéntes csapat nagyon különböző emberekből áll, mégis a közös érdeklődés miatt nagyon összetartó a társaság. Akad köztük fiatal diák, főállásban dolgozó felnőtt és nyugdíjas. Van, aki a vendéglátásban dolgozik, más az IT szektorban, vagy magánvállalkozó, netán lelkigondozást tanít. Az önkéntesek nem csak a napi ügykezelésben segítenek, hiszen van fordító csapatunk és önkéntes fejlesztőink is. Ha valaki kicsit is szeretne tenni a környezete állapotának javításáért, az nyugodtan jelentkezhet önkéntesnek. Az ügykezeléshez szükséges információkat mi biztosítjuk, a leendő önkénteseknek csak egy interneteléréssel rendelkező számítógépre, némi szabadidőre és legfőképpen lelkesedésre van szükségük. Egy gyors betanítás és közös gyakorlás után pedig a csapat többi tagjával együttműködésben végezhetik az ügykezelést. Ráadásul itt mindig van hova fejlődni, hiszen a tudásbázis folyamatosan bővül, és az illetékesek körében is állandók a változások, amiket követni kell.

- Mennyire élnek a bejelentési lehetőséggel az emberek?

LM: Közelítünk a 30.000 regisztrált felhasználóhoz, a bejelentéseink száma pedig meghaladta a 110.000-et. Ezek nagy számok, de még közel sem értük el a korlátainkat, ha azt nézzük, hogy a legtöbb bejelentés Budapestről érkezik, ahol egy közel 3 milliós metropolisz lakossága a potenciális felhasználói körünk. Az a tapasztalatunk, hogy az embereket egyaránt zavarják kis és nagy problémák. Valaki szeretné, ha a csorba útszegély lenne rendbe téve, míg más több kukát vagy rendszeres ürítést kér egy parkban vagy megállóban. Az viszont közös mindenkiben, hogy rendezettebb környezetben szeretnének élni.

- Csak Budapesten működtök, oldotok meg ügyeket vagy vidéken is?

LM: Budapesten indultunk, de azóta több agglomerációs településen, megyeszékhelyen és megyei jogú városban is megjelentünk. Jelenleg 23 településen vehetik igénybe a Járókelő szolgáltatását az állampolgárok. Rövidtávú terveink között szerepel az ország 25.000 főt meghaladó településein való megjelenésünk 2023-ban. Ehhez szükségünk lesz némi informatikai fejlesztésre és sok-sok elhivatott önkéntesre az ország minden pontjáról.

- Mi kell ahhoz, hogy egy vidéki városban is működjetek?

LM: A Járókelő szolgáltatása eddig mindig úgy indult el egy településen, hogy megkeresett minket néhány lelkes helyi lakos vagy egy civil szervezet. Idén nyáron viszont már felülről, önkormányzati szintről is kaptunk megkereséseket, hogy igénybe vegyék a szolgáltatásunkat. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: miért fejlesszenek saját hibabejelentő felületet, ha azt már valaki elkészítette. Mi örömmel várunk bárkit.

(A cikkben szereplő fotók csak illusztrációk a blogSzolnok archívumából olyan ?esetekről?, amelyek megoldásában akár a Járkókelő segítségét is lehetne, lehetett volna kérni.)

 
hirdetésApache WebSevice - Weboldal készítés, webdizájn, tarhely szolgáltatás

Album

Üdvözlet Saroltának
Mit kereshetett Szolnokon 1900. június 28-án az az öt fiatalember - közülük legalább hárman valamilyen doktorok -, akik fontosnak tartották, hogy közös képeslapon küldjék üdvötletüket Térey Sarolta kisasszonynak. Mit szólhatott ehhez a mama?

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Híres szobrász eldugott Trombitása
Kérdezhetném, mi köti össze a Dunánál üldögélő József Attilát, a Vigadóval szemben, a korláton egyensúlyozó Kiskirálylányt, az Operaház tetején álló Mozartot és a szolnoki, a megyei rendőrkapitányság előtt ücsörgő trombitás lányt. Nem nehéz kitalálni. Elképesztően termékeny alkotója.

A Szoborpark további képei