[vendegoldal]

Lámpás a sötétben

2022. október 26.

A Járókelő jórészt önkéntesek működtette felület, ahol az állampolgárok az őket zavaró közterületi problémákat jelezhetik anélkül, hogy hosszasan kellene keresgélniük, kihez forduljanak. Ma 23 településen érhetők el, de jövőre Szolnokot is célba veszik. Két önkéntessel beszélgettünk.

- Mikor és kik hozták létre a Járókelőt? (www.jarokelo.hu)

Lukács Máté (LM), a Járókelő koordinátora: Az oldalt Le Marietta és néhány lelkes civil indította 10 éve a Visegrad Fund finanszírozásának köszönhetően azzal a céllal, hogy az állampolgárok és a közhatalmat gyakorlók között létrejöjjön egy olyan publikus felület, ahol a felek egymással kommunikálni tudnak a közterületi hibák megoldásáról.

- Van ennek nemzetközi mintája?

LM: Az ötletet a szlovák Odkaz pre starostu oldal adta, ami magyarul annyit jelent: Levél a polgármesternek. Beszédes, talán magyarázni sem kell. A Járókelő egy olyan felület lett, ahol az állampolgárok az őket zavaró közterületi problémákat tudják jelezni az illetékes önkormányzatoknak, közszolgáltatóknak és egyéb szervezeteknek anélkül, hogy hosszasan kellene keresgélniük, kihez forduljanak. A Járókelő gyakorlatilag lámpás a sötétben, ugyanis az állampolgároknak nem kötelességük, hogy kiigazodjanak abban a bonyolult szervezeti rendszerben, ami alapján a városaink működnek. A legtöbben nem tudják, hogy egy közvilágítási hibát nem a helyi önkormányzatnak, hanem egy külön erre szakosodott cégnek kell jelezni, ahogyan a közösségi közlekedésben tapasztalt problémát vagy akár egy kátyút is. Sok civil szervezethez hasonlóan mi is olyan szerepet vállaltunk fel, ami ideális esetben önkormányzati vagy állami feladat volna. Egy olyan ügyfélszolgálati felületet működtetünk, ahol bizonyos keretek között megpróbálunk segíteni mindenkinek. Számos nemzetközi példa van, mint például a brit Fix My Street, de nem mindenki dolgozik önkéntesekkel, mint mi. A britek például teljesen automatikusan üzemeltetik a felületüket, ami azonban sokkal személytelenebb ügymenetet és több hibalehetőséget rejt magában.

- Mivel több a Járókelő, mint amikor az állampolgár a különböző ügyfélszolgálatokkal hadakozik?

LM: Azzal, hogy mi hadakozunk a különböző illetékesekkel az állampolgárok nevében, akik megbíznak bennünket az ügyük kezelésével, mert hisznek benne, hogy megtaláljuk, kihez kell fordulni a megoldás érdekében. Nem mellesleg a nyilvánosság, amit a felületünk biztosít minden egyes bejelentésnek, sokat lendít az ügyeken. Mindenki másként viselkedik, ha tudja, hogy ország-világ látja, az illetékesek is.

- Az oldalatok szerint ebben a pillanatban 58.536 megoldott bejelentésetek van. Mi számít megoldott ügynek?

Bikes Anita (BA), a Járókelő ügykezelő koordinátora: Pontosabban Budapesten van ennyi. Országos szinten jelenleg 67.512. Szerencsére ez a szám folyamatosan nő. Minden olyan bejelentés megoldottnak számít, ami a bejelentő által beküldött probléma megoldásával zárult. A visszajelzés érkezhet az illetékestől, a bejelentőtől vagy egy másik felhasználótól. Ritkán, de előfordul olyan, amikor bár nem feltétlenül teljesül a bejelentő által kért dolog, mégis megoldottként zárjuk le az ügyet, mert az illetékes részletes szakmai válasza tartalmazza az indoklást, hogy egy adott dolog miért pont olyan, amilyen, vagy miért pont úgy működik, ahogy. Az elmúlt években sikerült több illetékessel is jó kapcsolatot kialakítanunk, néhányukkal együttműködési megállapodást is kötöttünk. Ez nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a bejelentések 60%-a megoldódott.

- Hogyan viszonyulnak hozzátok a hivatalok?

LM: Vegyesen, azonban 10 év alatt eljutottunk oda, hogy a legtöbben semlegesen vagy kifejezetten pozitívan állnak a Járókelő tevékenységéhez. Belátták, hogy ugyanazért az ügyért dolgozunk: egy élhetőbb, biztonságosabb, egészségesebb és szerethetőbb épített környezetért. Csak ebben mindenkinek más a szerepe: az állampolgár jelzi a problémáját, mi segítünk az ügyét eljuttatni a megfelelő helyre, az illetékes pedig az erőforrásai függvényében igyekszik megoldani azt. Tavaly eljutottunk odáig, hogy több budapesti kerület döntött úgy, anyagilag is támogatja a működésünket. Ez nagy szó és elismerés.

- Kikből lesznek, lehetnek a Járókelőnél önkéntes ügykezelők?

BA: Bárkiből. A jelenlegi önkéntes csapat nagyon különböző emberekből áll, mégis a közös érdeklődés miatt nagyon összetartó a társaság. Akad köztük fiatal diák, főállásban dolgozó felnőtt és nyugdíjas. Van, aki a vendéglátásban dolgozik, más az IT szektorban, vagy magánvállalkozó, netán lelkigondozást tanít. Az önkéntesek nem csak a napi ügykezelésben segítenek, hiszen van fordító csapatunk és önkéntes fejlesztőink is. Ha valaki kicsit is szeretne tenni a környezete állapotának javításáért, az nyugodtan jelentkezhet önkéntesnek. Az ügykezeléshez szükséges információkat mi biztosítjuk, a leendő önkénteseknek csak egy interneteléréssel rendelkező számítógépre, némi szabadidőre és legfőképpen lelkesedésre van szükségük. Egy gyors betanítás és közös gyakorlás után pedig a csapat többi tagjával együttműködésben végezhetik az ügykezelést. Ráadásul itt mindig van hova fejlődni, hiszen a tudásbázis folyamatosan bővül, és az illetékesek körében is állandók a változások, amiket követni kell.

- Mennyire élnek a bejelentési lehetőséggel az emberek?

LM: Közelítünk a 30.000 regisztrált felhasználóhoz, a bejelentéseink száma pedig meghaladta a 110.000-et. Ezek nagy számok, de még közel sem értük el a korlátainkat, ha azt nézzük, hogy a legtöbb bejelentés Budapestről érkezik, ahol egy közel 3 milliós metropolisz lakossága a potenciális felhasználói körünk. Az a tapasztalatunk, hogy az embereket egyaránt zavarják kis és nagy problémák. Valaki szeretné, ha a csorba útszegély lenne rendbe téve, míg más több kukát vagy rendszeres ürítést kér egy parkban vagy megállóban. Az viszont közös mindenkiben, hogy rendezettebb környezetben szeretnének élni.

- Csak Budapesten működtök, oldotok meg ügyeket vagy vidéken is?

LM: Budapesten indultunk, de azóta több agglomerációs településen, megyeszékhelyen és megyei jogú városban is megjelentünk. Jelenleg 23 településen vehetik igénybe a Járókelő szolgáltatását az állampolgárok. Rövidtávú terveink között szerepel az ország 25.000 főt meghaladó településein való megjelenésünk 2023-ban. Ehhez szükségünk lesz némi informatikai fejlesztésre és sok-sok elhivatott önkéntesre az ország minden pontjáról.

- Mi kell ahhoz, hogy egy vidéki városban is működjetek?

LM: A Járókelő szolgáltatása eddig mindig úgy indult el egy településen, hogy megkeresett minket néhány lelkes helyi lakos vagy egy civil szervezet. Idén nyáron viszont már felülről, önkormányzati szintről is kaptunk megkereséseket, hogy igénybe vegyék a szolgáltatásunkat. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: miért fejlesszenek saját hibabejelentő felületet, ha azt már valaki elkészítette. Mi örömmel várunk bárkit.

(A cikkben szereplő fotók csak illusztrációk a blogSzolnok archívumából olyan ?esetekről?, amelyek megoldásában akár a Járkókelő segítségét is lehetne, lehetett volna kérni.)

 
hirdetésApache WebSevice - Weboldal készítés, webdizájn, tarhely szolgáltatás

Album

Halottas kocsi a bolt előtt
Érdekes lenne megtudni, hogy ez a szerintem az első világháború előtt készült képeslap, amit csak 1928-ban küldtek Szolnokról Münchenbe, miként élte túl a XX. századot és keveredett vissza a városba. Hogy olyasmit mutasson, ami már régóta nincs.

Az Album további képei
 

AKB

Szavakon túl
Klímaszorongás? Környezettudatosság? Globális felmelegedés? Környezetvédelem? A víz a legfőbb kincs? Vannak nagy szavaink és kifejezéseink, meg van a valóság. A valóság, ami mindig piciben, hétköznapiban, közvetlen közelről mutatja meg, hogy mennyire vesszük komolyan a világ problémáit. Amik a fejünkben nem nálunk jelentkeznek, nem velünk történnek, nem minket érintenek. Még. És addig így is lehet gondolkodni a vízről, a szemétről, a betonról.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Verseghy Ferenc mellszobra
A Verseghy parkban 81 éve felállított Verseghy Ferenc szobor legalább két elsőséget is magáénak tudhat, amelyek azonban két érdekes kérdést is felvetnek. Mindezek mellett nyugodtan kijelenthetjük, hogy Borbereki Kovács Zoltán bronzszobrát egyedülállónak, szolnoki különlegességnek is tekinthetjük.

A Szoborpark további képei