[vendegoldal]

Ez is folyik Gyöngyösön

2021. június 03.

Hosszú idő után turistáskodtam ismét Gyöngyösön. Az Orczy-kastély belső udvarának fedését bármikor elfogadnám a szolnoki múzeumon is. A kastély parkjában lévő Mátra Múzeumot pedig nemcsak az épülete, de a filozófiája miatt is irigylem. A gyöngyösi éttermek pedig csak habok a tortán.

Családi kötődések okán gyerekkorom egyik sokszor felkeresett városa volt Gyöngyös. A bő évtizede még csak az Orczy-kastélyban lévő Mátra Múzeum természettudományi kiállítását szinte kívülről tudtam, annyiszor láttam. És persze a kastélykert mellől induló kisvonaton is rengetegszer utaztam, sőt a saját gyerekeim se maradhattak ki ebből az élményből. Aztán úgy alakult, hogy az elmúlt tizenegynéhány évben csupán átutaztam a Mátra fővárosán, és csak hallottam meg olvastam arról, mi folyik Gyöngyösön. Az elmúlt hétvégén megnézhettem. Leesett az álam. Elfogott az irigység.

A hazai múzeumok egyik legnagyobb problémája, hogy többségük olyan épületekben működik, amelyek nem ilyen célra épültek, és tulajdonképpen csak erőszakot téve alkalmasak kiállítások rendezésére. (Lásd a Magyar Király Szállodából lett, és az elmúlt másfél évszázadban többször átalakított épületet, amiben a szolnoki Damjanich Múzeum működik!) Sajnos a rendszerváltás óta eltelt három évtizedben sem történt ebben gyökeres változás, és a két kezünkön meg tudnánk számolni, hol készültek kifejezetten múzeumnak szánt épületek. Ilyet létrehozni már csak azért sem könnyű, mert nem mindegy, hogy egy épületben közlekedési, természettudományi vagy a magyar nyelvet bemutató múzeum lesz. Miként az sem, hogy a terveket a múzeumi szakma porcelánboltjában elefántként mozgó építészek erőszakolják rá a beruházókra, avagy a majdani használók is beleszólhatnak.

Az Orczy-kastély gyönyörű parkjának a kastéllyal ellentétes sarkába helyezett, a növényzet miatt szinte alig észrevehető, küllemében a környezethez és a belső funkcióhoz is nagyon passzoló Mátra Múzeum új épülete kapcsán úgy tűnik, csoda történt. Úgy épült múzeum, hogy az láthatóan a tartalomhoz lett igazítva. Különben elképzelhetetlen lenne, hogy a háromszintes kiállítótér közepén, a plafonokat áttörve egy fa magasodjon, így vezetve be a különböző magasságok élővilágába. Érthetővé téve, hogy a földben és a földön élő növények és állatok miként kapcsolódnak a fatörzs vagy a lombkorona magasságában élőkhöz. Természetesen a Mátra és környékének elképesztően gazdag élővilágát felvonultatva. Nehéz lenne felsorolni, mi mindenre csodálkoztam rá először vagy ismét, de az biztos, hogy a madarak tojásai kapcsán most tudatosult bennem, milyen apró "pontokból" is indulhat élet.

Persze nincs kétségem afelől, hogy a gyerekkorú látogatók többségét nem elsősorban a darazsak fészke, a közelről félelmetes méretű őzbak vagy a pillangók átláthatatlan világa fogja leginkább megfogni, hanem a fantasztikus épület másik oldalán lévő "pálmaház". És nincs is azzal semmi baj, ha a terráriumban botsáskát, kígyókat, pókokat a dús növények alatt meg rágcsálókat lehet keresgélni. Az élmény a lényeg, amire a mostani srácok ugyanúgy örökre emlékezni fognak, mint én évtizedek távlatából Gyöngyös fő attrakciójára, a mamutra. Ami a kastély épületben maradt, és persze messze nem olyan hatalmas, mint emlékeimben.

És ez a kastélyra is igaz, ami a fejemben egy hatalmas épületkomplexumként élt, közben meg nem nagyobb, mint egy pesti bérház. Ma már a gyöngyösi helytörténeti gyűjtemény látható itt, illetve a Mátra kőzeteit és ásványait bemutató kiállítás. Amelyek korrektek és tisztességesek, de persze csak kiegészítői az új tömbben lévő természettudományi múzeumnak. Igaz, számomra a kastély belső udvarának fedése egy külön attrakció, amivel egy fantasztikus fényekben úszó, hatalmas teret kapott az intézmény és a város. És persze nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy milyen klassz lenne egy ilyen fedés a szolnoki Damjanich Múzeum udvara felett, ahol így télen-nyáron, bármilyen időjárási körülmények között lehetnének rendezvények.

Bevallom, a gyöngyösi múzeum parkját is szívesen elhoznám Szolnokra. Főleg, hogy az új tömb felépítése után nagyon szépen rendbe rakták, kvázi önálló kiállítótérré alakították. Nem mondom, hogy immár ismerem az engem körülvevő fák neveit, de az Orczy-kastély parkjában tett séta alatt legalább megpróbálhattam beazonosítani őket. Ami persze már csak olyan hab volt a gyöngyösi tortán, mint az ottani vendéglátóhelyek. Nem akarom ragozni, de pisztrángot úgy elkészítve még soha nem ettem, ahogy Gyöngyös főterén, a Kékes étteremben elém tették, és bizony a csirkepaprikásnak is egészen új dimenzióját nyitották meg a Bori mamiban. Igen, ezek is indokok, hogy a Szolnoktól bő órányira lévő Gyöngyös felfedezését majd folytassam.

 
hirdetésApache WebSevice - Weboldal készítés, webdizájn, tarhely szolgáltatás

Album

Szolnok széles főutcája
Az ehhez az 1903. augusztus 30-án feladott képeslaphoz használt fotót a mai Varga épületének legfelső emeletéről, a Kossuth tér felé néző ablakból készítette Ragács Gyula. Annak ellenére, hogy jó ideje írok régi szolnoki képeslapokról, házakról, utcákról, e felvételt nézve ugrott be egy nagyon fontos kérdés.

Az Album további képei
 

AKB

Táblát kellene cserélni
Minden tiszteletem és elismerésem a szolnoki rotarysoké. De! Ha már a város egyik legszebb parkjában ültetett emlékfa mellé kis táblát is helyeznek, nem lehetett volna előbb átolvasni? Vagy, ha már nagyon sietni kellett, és az eseményig nem lehetett javítani, másnap nem kerülhetett volna egy hibátlan a helyére? Vagy nem tűntek fel a hibás ékezetek, a rossz helyen lévő vessző és felesleges b betű? A Facebook posztok erre utalnak. Tiszteletem jeléül szívesen kifizetem a javított táblát, ha hajlandóak a cserére.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Küry Albert közterületi emléktáblája
Születésének 150. évfordulóján leplezték le dr. Küry Albert, Jász-Nagykun-Szolnok megye utolsó Monarchiabeli alispánjának emléktábláját annak a háznak az utcafrontján, ahol hivatalától megválva, élete utolsó éveit töltötte. A Madách utca 49. szám alatti emléktábla felavatásában nem kis szerep jutott a háza mai lakójának.

A Szoborpark további képei