[vendegoldal]

Bergendyékre is emlékezünk

2024. május 27.

A leghíresebb szolnoki zenekar névadóira emlékezünk május 31-én, a Beatkorszak Napon. A Poptörténeti Pont avatása után "Minden az enyém" címmel a rendszerváltás előtti könnyűzenei fesztiválokról nyílik fotókiállítás a Tisza moziban, amit Pap Béla szolnoki rocktörténeti előadása követ.

Szolnoki zenészek is rácsodálkoznak arra, hogy a Bergendy-együttesnek nevet adó testvérpár a város szülöttje, sőt 1959-ig itt is éltek, tanultak, sőt zenekarokban játszottak. Bergendy István (1939-2020) és Bergendy Péter (1941) nagyszüleié volt az a ház, amely egykor a Horánszky, ma már az Ady Endre út 13. szám alatt található, és amit a magyar könnyűzene két meghatározó alakja szülőházának tekinthetünk. A jelenlegi Kolozsvári és Ady Endre utcák kereszteződésében álló épület sarki helyiségeiben - ott, ahol ma a Párizs Parfüméria működik - lakott a nagyszülőkkel és a szülőkkel a két fiú addig, amíg Péter is le nem érettségizett a Verseghy Ferenc Gimnáziumban, hiszen akkor a család a fővárosba költözött. A két Bergendy pedig maguk mögött hagyta a gimnázium tánczenekarát, illetve a Roky nevű formációt, amellyel a Nemzeti szállóban, az Aranylakat kerthelyiségében és Cserkeszőlőn is felléptek. (Fotó: A Roky zenekar 1958 körül/László Béla gyűjteménye)

A Beatkorszak Projekt 2015-ben, a nem sokkal korábban felújított Várkert Bazárban, az egykori Budai Ifjúsági Park területén helyezte el az első Poptörténeti Pontot, ott, ahol öt évtizeddel korábban éppen a Bergendy-együttes volt a rezidens zenekar. Az első ilyen emléktáblát az elmúlt szűk évtizedben közel negyven követte szerte az országban, így Poptörténeti Pont lett az Illés egykori törzshelye, a Bosch klub, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat néhai egyetlen stúdiója a fővárosi Rottenbiller utcában, vagy éppen a Csiliként emlegetett pesterzsébeti művelődési ház, ahol a rendszerváltás előtt egymásnak adták a színpadot a népszerű hazai zenekarok. A fővároson kívül Sopronban kettő, Pécsen egy, Szegeden egy, Debrecenben három, Miskolcon három ilyen emlékpont található, de avattak már Poptörténeti Pontot a Művészetek Völgyében illetve Marosvásárhelyen is. Szolnokon, az egykori Komarov-terem bejáratához került emléktábla 2017-ben. (Fotó: A Bergendy-együttes 1963-ban a Budai Ifjúsági Park színpadán/Fortepan - Szalay Zoltán)

A Bergendy-testvérek szülőházának falán 2024. május 31-én 15.00 órakor, a Beatkorszak Nap Szolnokon rendezvény keretében leplezik le az újabb Poptörténeti Pontot. Az eseményen köszöntőt mond Bajnai Zsolt, a blogSzolnok szerkesztője egybe a Beatkorszak Projekt vezetője, míg a helyszínről és a Bergendy-együttesről Pap Béla, szolnoki rockmindenes emlékezik majd meg, Farkas Róbert pedig trombitán működik közre. Ezt követően, 16 órakor a Tisza mozi kávézójában nyílik meg a Minden az enyém című fotókiállítás, amely a rendszerváltás előtti időszak 12 könnyűzenei fesztiválját eleveníti fel, köztük az 1973-as Diósgyőri Popfesztivált, aminek legjobban várt fellépője éppen a Bergendy-együttes volt. A kiállítást Kovácsné Horváth Éva, a Tiszavirág Fesztivál szervezője nyitja meg, közreműködik Molnár János gitáron. (Fotó: Bergendy Péter a Diósgyőri Popfesztivál színpadán 1973-ban/Fortepan - Gyulai Gaál Krisztián)

A Beatkorszak Nap Szolnokon rendezvényt Pap Béla, Szolnok rocktörténetének avatott ismerőjének előadása zárja 16.30 órától a Tisza mozi E-termében. A ROxOLNOK - Sziklák a Tiszában című előadás a város könnyűzenei múltját tárja majd fel 1957 és 1986 között, azaz pont a Bergendy-fivérek első szárnypróbálgatásától kezdődően. A Beatkorszak Projekt rendezvényei ingyenesek, miként a napot a Tisza szálló melletti Múzsák terén záró koncertek is, ahol a The Airship, a Black Störk és a Molnár Róbert Band játszik majd 19.30 és 22.00 óra között. (Fotó: A Verseghy Gimnázium zenekara 1957-körül a Bergendy testvérekkel/László Béla gyűjteménye)

 
hirdetésApache WebSevice - Weboldal készítés, webdizájn, tarhely szolgáltatás

Album

Bontás és építés
Nem lehetett okuk panaszra a helyi építőipari cégeknek 1975-ben, hiszen ahogy a mellékelt képen is látszik, éppen befejezéséhez közeledett a vízügyi székház építése, és hamarosan indult a Kossuth tér utoljára felhúzott irodaházának beruházása.

Az Album további képei
 

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Küry Albert közterületi emléktáblája
Születésének 150. évfordulóján leplezték le dr. Küry Albert, Jász-Nagykun-Szolnok megye utolsó Monarchiabeli alispánjának emléktábláját annak a háznak az utcafrontján, ahol hivatalától megválva, élete utolsó éveit töltötte. A Madách utca 49. szám alatti emléktábla felavatásában nem kis szerep jutott a háza mai lakójának.

A Szoborpark további képei