AlbumAz átadás után nem sokkal

2021. szeptember 11.

Nyilvánvaló, hogy ez a felvétel nem készülhetett 1975 nyara előtt. Ám, ha jobban megnézzük Csobaji Előd munkáját, akkor azt is kijelenthetjük, 1976 után sem dolgozhatott a fotós. A szolnoki Jubileum tér épületei ugyanis nem készültek el a város első említésének 900. évfordulójára.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy egy bő két évtizeden át tartó tervezés és beruházás ért véget 1975. július 12-én, amikor a vasutas napon, ünnepélyes keretek között felavatták Szolnok új vasútállomását és az előtte lévő Jubileum teret. A szűk hét évtizeddel korábban épült, 1944-ben súlyos károkat szenvedett, így a háború után visszabontott és megcsonkított Pfaff-féle állomásépület szanálására és az egész csomópont átépítésére már az ötvenes években készültek nagyszabású tervek. Az első kapavágás meg is történt 1956-ban, ám akkor csak a ma az állomásépület mellett lévő irodaház készült el, merthogy forráshiány miatt egy időre megakadt a beruházás. A hatvanas évek második felében viszont újra lendületet kapott a munka, és a város első írásos említésének 900. évfordulójára - no meg hazánk "felszabadulásának" 30. jubileumára - el is készült Schneller Vilmos tervei alapján az új felvételi épület, meg persze az aluljáró, a 33 vágány, a rendező pályaudvar korszerűsítése a "pagodának" nevezett irányítótoronnyal együtt.

Nem véletlen, hogy viszonylag sok fotó készült az új állomásépületről, amelyek közül sokból sajtófotó, néhányból képeslap és könyvillusztráció, egy-kettőből pedig vasúti kocsikat díszítő illusztráció lett. A mellékelt képet a Szolnokot sokat fotózó Csobaji Előd készítette, akinek nagyon sok felvételéből lett a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalat által megjelentetett képeslap. A városban máshol, máskor készített képei alapján sejthető, hogy egyetlen felvétel miatt soha sem utazott le Szolnokra, így feltételezhető, ez a fotó is egy "sorozat" része. (Remélem, egyszer még előkerül a többi darabja is!) Miként az is tudható, hogy később is fotózta az állomás környékét, hiszen van olyan a Jubileum tér közepén álló Tanúhegyet mutató képeslappá lett felvétele, amely 1976-77 környékén készült. Merthogy azon már látható az az épület, ami erről a felvételről még hiányzik, és ezért merem azt állítani, Csobaji 1975 vagy 1976 nyarán lőtte ezt a képet.

A korábban nem létező Jubileum tér 1975-re csak részben készült el. A korábbi Baross utca, Liget és Jósika utak végének szanálásával kialakított téren először a vasútállomás épülete készült el, majd az év augusztus 20-ára a már említett Tanúhegy, azaz jubileumi emlékmű. Még abban az évben elkezdték átadni a tér déli részén lévő tízemeleteseket, illetve a teret leginkább meghatározó 24 emeletest, ami azóta már Magyarország legmagasabb lakóháza. A tízemeletesek tövében lévő üzletsor - a Márka ABC-vel, a kertészeti áruházzal, katonai ruházati bolttal és a bizományival - viszont csak két év késéssel készült el, miként a MÁV Csomóponti Művelődési Háza is. Ami ugye ezen a képeslapon még nem látszik az állomásépület végében. A csomópontit 1977-ben adták át, tehát, ha nem az új felvételi épület átadásának évében dolgozott Csobaji, akkor csak 1976-ban születhetett ez a kép.

Ezen a fotón persze mást is érdemes észrevenni így közel öt évtized távlatából. Például a jobb szélen látható kötelező haladási irány KRESZ-táblát, amilyet ma már nem használunk. Esetleg az állomásépület előtti járda szélén lévő kukákat, amelyek mára szintén eltűntek. Vagy egy másik "hiányt": az épület előtti parkoló eredetileg nem volt "zsákutca", azaz a felvételi épület felől is nyitott volt. Igaz, akkoriban még jóval kevesebb volt az autó a városban (is), miként taxiból kevesebb állt az utazók rendelkezésére. Azokat pedig vagy a Volán vagy a Szövtaxi működtette, és a hetvenes évek közepén már szinte csak Zsigulik voltak.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Az ötvenes években Szolnokon
Nem tudhatjuk, hogy az Újlaki Téglagyár Bérelszámoló és nyilvántartó osztályának dolgozói mit gondoltak, amikor megkapták Mancika és Imre képeslapját Szolnokról, mi azonban ennek köszönhetően kicsit bepillanthatunk az ötvenes évek Ságvári Endre utcájára.

Az Album további képei
 

AKB

Elmúlnak az ünnepek
Elmúlnak az ünnepek, maradnak az elszáradt koszorúk. A hivatalosságoknak addig fontos az emlékezés, amíg a média érdeklődésének kereszttüzében, komoly arccal fejet hajthatnak a közpénzből vett koszorúk mögött. Aztán elfelejtik, mint a választási ígéreteiket. És a városukat se nagyon járják. Különben hogyan fordulhatna elő, hogy az augusztus 20-ai szolnoki koszorúk az esemény után 103 nappal is ott rohadnak az emlékhelyen?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Küry Albert közterületi emléktáblája
Születésének 150. évfordulóján leplezték le dr. Küry Albert, Jász-Nagykun-Szolnok megye utolsó Monarchiabeli alispánjának emléktábláját annak a háznak az utcafrontján, ahol hivatalától megválva, élete utolsó éveit töltötte. A Madách utca 49. szám alatti emléktábla felavatásában nem kis szerep jutott a háza mai lakójának.

A Szoborpark további képei