[Naplóm]

Üzletszerűen és aljas módon

2022. május 24.

A Hild tér sarkánál elindult felém, de két lépés alatt végigmért és kikerült. Talán felrémlett, hogy néhány napja a vasútállomáson nem volt velem szerencséje. Pár perccel később a Hild tér másik sarkán, másik szereplővel megismétlődött a jelenet. Másokra utaznak a nyomulós kéregetőket.

Az elesettek, a rászorulók segítését, az önzetlen jótékonykodást követendő erénynek tartom. De vessenek meg, nehezen, pontosabban egyáltalán nem nyílik meg a pénztárcám, amikor nálam fiatalabb, láthatóan életerős férfiak próbálnak néhány forintra levenni! Az pedig kifejezetten dühít, amikor mindezt erőszakosan, gátlástalanul nyomulva, már-már követelőzve próbálják elérni. Ennél csak attól megy fel bennem jobban a pumpa, amikor azt tapasztalom: gyorsan felmérik, hogy nálam nem lesz szerencséjük, és inkább a náluk gyengébbekhez, elesettebbekhez lépnek oda, akiknél - ki merem mondani - megfélemlítéssel célt érnek. Mert egy tizenéves, vékonyka srác mer ellentmondani a nagydarab, még azt is mondanám, kigyúrt fiatalembernek, amikor az jótékonyságnak álcázott képeslapot nyom a kezébe? Vagy a hetvenes, madárcsontú néni a láthatóan jó erőben lévő, a továbbhaladást profin elzáró kéregetőnek? Főleg, hogy a gyengébbek mindig kettesben maradnak ezekkel a senkiházikkal, akik néhány hete a szolnoki vasútállomáson éppúgy garázdálkodnak, mint a város közepén, a Hild téren.

Amikor a hétvégén, a Hild téren elindult felém a vasútállomáson hétköznap látott srác meg a haverja, elgondolkodtam azon, hogy rendőrt hívok. Aztán a srác gyorsabb volt, pontosan felmérte, hogy nálam ismét nincs esélye, én meg hirtelen azon kezdtem kattogni: mit mondhatnék a 112-őt Miskolcon felvevő ügyeletesnek. Mondjam azt, hogy majdnem kéregettek, majdnem erőszakkal kéregettek tőlem, de aztán meggondolták magukat? Állítsam azt, hogy a következőnek kiszemelt áldozat nálam gyengébb, elesettebb lesz? Mivel bizonyítanám, hogy nem jó szándékúak és önkéntesek voltak a korábbi adakozások? Egyáltalán van nekem ahhoz közöm, hogy két szabad állampolgár között a nyílt utcán mi és miért történik? Kívülállóként, nem az ügylet részeseként miért pofázhatnék én bele?

A tehetetlen düh kerített hatalmába. És erre a Hild tér Skála felőli végén már ott is volt a következő segítségkérő. A profibb, aki valami képeslap tukmálásával pumpolta a gyengébbeket és az elesettebbeket. Ráadásul nem egyedül, hanem hármasban, hogy a tér sarkához érők nehogy kikerülhessék a hálójukat, amit távolról egy kisgyerekes anyuka felügyelt. Nem tudom szebben mondani: csoportosan, aljas módon utaztak fényes nappal Szolnok közepén a gyengébbekre. És biztos vagyok benne, hogy sikerrel. Különben nem fektettek volna időt ebbe az üzletbe. Amit csak néztem, és belegondoltam, hogy mindenféle térfigyelő kamerák, polgárőrök, közterületesek és rendőrök hada között hány szerettemet tudnák ezek a mocskok aljasan megfélemlíteni, majd pár forintra lehúzni.

De most tényleg, segítsenek! Mit mondjak a rendőrnek, ha azt látom, hogy egy nagydarab férfi képeslapokat tukmál nála gyengébbekre, aminek a végén általában előkerül a pénztárca? Vagy, amikor reggelente azt tapasztalom, hogy a vonattal a városba érkező diákoktól kunyerál folyamatosan, szerintem üzletszerűen egy srác? Mit kellene mondanom, hogy ne vonják kétségbe a toleranciámat, az elesettek iránti szimpátiámat, és valahogy megértsék, az ilyesmitől rosszul érzem magam és dühít a tehetetlenség, mert azt képzelem, az ilyesmi ellen nem az állampolgároknak kellene magányosan harcolniuk.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Damjanich előtt rövidnadrágban
Ez a fotó 1912 nyarán készülhetett Szolnokon. Radnai Béla az év március 19-én felavatott Damjanich-emlékműve látható rajta, illetve a művésztelep fái mögött a Vártemplom. Meg egy rövidnadrágos kisfiú egy férfival. Lehet, hogy nem véletlenül maradtak meg a szolnoki Kissné képeslapján.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szomorú lány a Vegyinél
Hamarosan 40 éves lesz a mohásodó fejjel szomorkodó lány a Tiszai Vegyiművek főbejárata közelében lévő, ma már gondozatlan parkban. Az idén elhunyt Simon Ferenc alkotása még akkor született, amikor a beruházók és az nagy cégek költöttek a képzőművészetre.

A Szoborpark további képei