Kérdezem

Újra játék a csatáról

2022. március 02.

Nyolc ágyú, egy tucat lovas és mintegy kétszáz gyalogos és tüzér játssza újra március 5-én az 1849-es szolnoki csatát. Egy év kényszerszünet után lesz újra hadijáték Szolnokon, amiről Udovecz Györggyel, a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnökével beszélgettünk.

(A CIKK MEGJELENÉSE UTÁN DERÜLT KI, HOGY AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚRA MIATT ELMARAD A HADIJÁTÉK .)

- Mennyire tépázta meg a koronavírus a hadijátékokat bemutató honvéd hagyományőrzőket?

- A jubileumi, 25. szolnoki csatát 2020-ban még meg tudtuk rendezni, hiszen csak bő egy héttel utána jöttek a lezárások, a tavalyi viszont a covid miatt már elmaradt. De nemcsak mi jártunk így, rengeteg hadijátékot törölni kellett azzal együtt is, hogy azért tavaly nyáron már néhány rendezvényt meg lehetett tartani, például a komáromit. Ugyanakkor a lezárás időszaka a hagyományőrzők táborát is átrendezte, hiszen több ezer emberről van szó, és volt, aki más elfoglaltság után nézett. De épp most nézegetem az idei szolnoki csata részleteit, és úgy látom, szinte valamennyi 48-as hagyományőrző csoport megjelenik majd a Tisza árterében. Létszámát tekintve kicsit erősebb is lesz az idei csata, mint a legutóbbi.

- A külföldi hagyományőrzők is el tudnak jönni?

- Idén Csehországból is várunk hagyományőrzőket, miként Lengyelországból is. De érkeznek a székely hagyományőrzők is, illetve néhány osztrák bajtársunk is el tudta fogadni a meghívásunkat. Magyarországról pedig Zalaegerszegtől Szegedig mindenki itt lesz, hiszen mégiscsak ez az év első ilyen hadijátéka. Ez azt jelenti, hogy a Tiszavirág-híd lábánál nyolc ágyúval, tizenkét lovassal és mintegy kétszáz gyalogos és tüzér katonával játsszuk majd újra az 1849. március 5-ei szolnoki csatát.

- Miben lesz más az idei hadijáték, mint akár a 25. vagy bármelyik korábbi?

- Bővült a szakirodalom az előző szolnoki hadijáték óta, hiszen tavaly egy minden eddiginél bővebb dokumentumkötet jelent meg az 1849. március 5-ei ütközetről Kemény Krisztián jóvoltából. Ez egyértelműen vissza fog köszönni a narrációban, amit idén is Dr. Kedves Gyula ezredes, kiváló hadtörténész tart majd. Egyébként minden évben igyekszünk valami új elemet belevinni a hadijátékba, picikét bővíteni. Ebben a technika fejlődése is a segítségünkre van, hiszen például a fejlődő pirotechnikának köszönhetően a korabeli ágyúgolyók becsapódását egyre élethűebben tudjuk imitálni.

- Befolyásolhatják-e az orosz-ukrán események a március 5-ei programot, akár csak azért is, mert az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverésében a cári Oroszország jelentős szerepet játszott?

- Az 1848/49-es események egészen mások a mi olvasatunkban, mint az osztrákokéban. Akkor egy 180-200 ezer fős magyar és egy hasonló méretű osztrák sereg állt egymással szemben, és mindaddig, amíg a császár nem kért segítséget a cártól, a magyar erők az ország egész területén sikerrel harcoltak, amit a szolnoki csata is mutat. Az viszont elvitathatatlan tény, hogy a császár a 200 ezer orosz katona nélkül nem tudta volna leverni a magyar szabadságharcot, de ennek a beavatkozásnak még nem volt köze a szolnoki csatához. Napjaink eseményei pedig reméljük, nem lesznek ránk hatással, de ugye messze még a hétvége.

- Több mint huszonöt éve játsszák el újra és újra a szolnoki csatát. Mennyire van érdeklődés az ilyenfajta hagyományőrzés iránt?

- Ha arra gondolok, hogy az első szolnoki csatánkat mennyien látták, és hogy két évvel ezelőtt már legalább nyolcezren nézték a hadijátékot, akkor egyértelmű az érdeklődés növekedése. Az utánpótlás is folyamatos, hiszen mindig esnek ki a hagyományőrzők közül is, mert a munkahely vagy a család több időt igényel. Ugyanakkor a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítványt, amely a szolnoki csatát is szervezi, éppen azzal a céllal hoztuk létre, hogy részt vegyünk az oktatásban, a történelemkönyvekben leírtak kézzelfoghatóvá váljanak. De ez mégiscsak egy játék, egy olyan komoly játék, ahol érdekes a fegyverekkel bánni, közben pedig életre szóló barátságok is szövődnek.

- Önön kívül van még valaki, aki ott volt ez első szolnoki hadijátékon?

- Persze, négyen-öten még vagyunk abból a csapatból, akik az 1996-97-es szárnypróbálgatásnál is ott voltak. És kint leszünk szombaton a csatatéren, mindenki a szakértelmének megfelelő beosztásban.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Ugyanaz harmadszor
Miért adta el Gorove utcai üzletét Mautner Arnold Halmi Miksának az előző század első évtizedében? Vajon csak egy fényképezőmasina lehetett az oka annak, hogy legalább ötven ember verődött össze a Szolnok főterébe torkolló utcán? A képeslapra írt szövege sem kevésbé talányos.

Az Album további képei
 

AKB

Apró pusztulás
A két egymásmellé rakott kép nagyjából egy év különbséggel készült a Magyar Rádió egykori szolnoki stúdiójának a Kolozsvári úti udvaráról. A bal oldali képen még viszonylag jó állapotban van az oroszlános kút, a jobb oldalin már csak a csonkja látható. Úgyhogy elmondhatjuk, ismét szegényebbek lettünk valamivel. Pontosabban egy olyan díszkúttal, ami 1952-ben még a Kossuth téri 1-es számú irodaház udvarán állt. A hetvenedik születésnapját nem élhette meg.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A hortobágyi 12 emlékére
A Hetényi Géza Kórház egyik kis belső udvarán bújik meg egy 2013-ban elhelyezett fekete emléktábla. A 12 hortobágyi kényszermunkatábor valamelyikéből a szolnoki kórházba került és itt elhunyt kitelepítetteknek állít emléket. Talán nem haszontalan némi magyarázatot fűzni hozzá.

A Szoborpark további képei