Kérdezem

Jó csapat vidám karmesterrel

2022. január 05.

Izaki Maszahiro, főzeneigazgató, karmester talán még táncra is perdül a Szolnoki Szimfonikusok Újévi koncertjén. A Szekszárdon már bemutatott produkció után Patkós Imre, szakmai igazgató - akivel az évkezdésről beszélgettünk - azt mondta, a könnyei folytak a nevetéstől.

- Nekem hiányzik, hogy idén sem tánckoncerttel indul az év?

- Nem mertünk belevágni. Egy újévi tánckoncert előadói gárdája 60-70 zenészből, 200 fős kórusból, nagyjából 50-70 táncosból plusz a technikai személyzetből áll. Bár nálunk a zenekarban 100%-os a beoltottság, ezt nem tudjuk megkövetelni másoktól, márpedig a zsúfolt próbák hatalmas kockázatot jelentenek. A kétezer fős sportcsarnokról, ahol 2-3 óra egy ilyen produkció nem is szólva. És akkor még nem beszéltünk arról a rizikóról, amit az esetleges lemondások jelentenek. Szilveszterkor Grazban játszott a zenekar, és ott bizony az osztrák kórus beborult, az utolsó pillanatból kellett helyettük egy másikat szervezni Szlovákiából. Szóval nagyon nagy kockázatokkal járó vállalás lett volna a tánckoncert, és mivel nem vagyunk rászorulva, és bátorságunk se volt, inkább elengedtük.

- Mikor született meg a döntés, hogy 2021 után idén sem lesz megaprodukció?

- Nagyon sokáig vacilláltunk, hiszen mi is nagyon szeretjük a tánckoncerteket. Sok múlott a Maestron, Izaki Maszahiron, hogy mikor tud ide utazni, hogyan változnak a japán beutazási és karantén szabályok. Végül a fenntartóval is egyeztetve arra jutottunk, hogy tulajdonképpen feldaraboljuk az újévi produkciónkat, és nem azt várjuk, hogy egyszerre jöjjön el hozzánk nagyszámú néző, hanem mi megyünk hozzájuk, összesen hét alkalommal.

- Szolnokon három alkalommal is láthatja a közönség az Újévi koncertet, 7-én, Szandaszőlősön, 10-én az Aba-Novák Agórában. 15-én pedig a Széchenyi lakótelep sportcsarnokában. Hová viszik még el a produkciót?

- Szekszárdon volt a premier január elsején, ahol egyébként még soha sem jártak a Szolnoki Szimfonikusok. A három szolnoki koncert után Törökszentmiklósra és Jászberénybe is elvisszük a produkciót, illetve egy kicsit módosított változatát láthatják majd a Magyar Kultúra Napján Jászfényszaruban is. A szekszárdi koncert hatalmas siker volt, pedig a zenekar jelentős része hajnal négykor érkezett haza Grazból, de hát azt hiszem, nagyon jó csapat vagyunk. Őszintén megmondom, bár tudtam, mi fog történni a koncert második részében, hiszen a Maestro mindent előre kitalált, de könnyeztem a nevetéstől olyan fergeteges előadás volt.

- Mert mi történik az Újévi koncerten?

- A koncert első fele egy hagyományos, már-már klasszikus újévi, báli hangulatú, operett részleteket kínáló koncert. A második rész azonban egyáltalán nem szokványos, nem véletlenül kapta a Vidám karmester címet. A Maestro nemcsak táncra perdül, de karikírozza a karmestereket, olykor saját magát, a zenészekkel való együttműködést, fergeteges produkciót csinál. Zseniálisan bevonja a zenészeket és a közönséget, miközben mindenféle kellékek is előkerülnek. Már nagyon régóta hegyezte magát erre, aztán idén eldöntötte, hogy megcsinálja.

- Mennyire szánják ezt a koncertet a bérleteseknek, és mennyire szól az alkalmi közönségnek?

- A covid megmutatta, hogy bár a bérleteseink nagyon hűségesek, nem alapozhatunk csak rájuk, mert olykor nem jönnek el. Ki kellett lépnünk a saját kényelmes komfortzónánkból. Ez persze már korábban elkezdődött, hiszen évekkel ezelőtt elhagytuk a klasszikus koncerttermeket és a falunapoktól kezdve piacokon, múzeumudvarokon át lakótelepeken, mindenütt játszottunk, ami új közönséget is teremtett. Így a mostani koncertek sem csak a bérleteseknek szólnak, hanem bárkinek, aki csak egy kicsit is kíváncsi ránk.

- Szolnok mind a három helyszínén ugyanazt látja, hallja majd a közönség?

- Alapvetően igen, hiszen az elhangzó műsor ugyanaz lesz. Ugyanakkor mindig alkalmazkodnunk kell az adott helyszínhez, hiszen például a Szandaszőlősi Művelődési Ház színpadára csak úgy férünk fel, ha nemcsak az összes függönyt leszedjük, de a vonósok számát is csökkentjük egy picit.

- Több mint tíz éve, 2011-ben volt az első tánckoncert, ami a covid miatt két éve elmarad. Milyen évre számít így a zenekar? Pontosabban mire számíthat a közönség?

- A covid nemcsak negatív változásokat hozott, hiszen például sorra alakultak a zenekaron belül a kisebb-nagyobb formációk, amelyek önálló életre keltek, koncerteznek. Persze az idő majd eldönti, melyik lesz közülük tartós. Őszintén szólva, ügyvezető szakmai igazgatóként is ad némi könnyítést a járvány, hiszen sok mindenért nem könyörögnöm kell, hanem egy jó csapatként megoldjuk, amit lehet. Úgy számolunk, hogy mindent meg tudunk tartani, amit elterveztünk, így például a tavi fesztiválok után lesz Parti-Túra is. A nyári, nemzetközi kurzusunk is meglesz, ahol az opera kerül a középpontban, és már huszonöten jelentkeztek rá Japánból. Aztán meglátjuk, mit hoz az élet.

(Fotók forrása: Szolnoki Szimfonikus Zenekar)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A negyedik szög
Ebből a szögből még nem láttam az első szolnoki, Tiszán átívelő, fém, közúti átkelőt, azaz az 1911-ben átadott és 1944-ben elpusztított belvárosi hidat. Az ismeretlen kiadású, festett képeslap érdekessége a fotós nézőpontja, a kisatírozott feladó, illetve a pengő bevezetése előtti 1000 koronás bélyeg.

Az Album további képei
 

AKB

Szolnok főtere
Biztos, hogy csak engem zavar a Kossuth téri galambürülék "kiállítás". Mert az úgynevezett rendezvénytéri tető alatt (a Múzeum étterem előtt) lévő mintázat nem egy-két napja, hete vagy hónapja alakult ki. Rajzolódik zavartalanul a város főterén. Ott, ahol vendégek, gyerekek, szolnokiak sétálnak. Tudom, ha zavar, ne megírjam, hanem takarítsam fel. Bár inkább azt javasolnám, hogy egy hálóval vagy tüskesorral vessen véget a galambhotelnek az építmény gazdája.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A szolnokivá lett Hild emlékére
Hild Viktor 47 évesen lett szolnoki az előző századfordulón, ám a rákövetkező bő negyedszázadban máig meghatározó személyisége lett a városnak. Emléktáblája egykori szolnoki otthonának falán található, az Arany János utca 19. szám alatt.

A Szoborpark további képei