Kérdezem

Jó csapat vidám karmesterrel

2022. január 05.

Izaki Maszahiro, főzeneigazgató, karmester talán még táncra is perdül a Szolnoki Szimfonikusok Újévi koncertjén. A Szekszárdon már bemutatott produkció után Patkós Imre, szakmai igazgató - akivel az évkezdésről beszélgettünk - azt mondta, a könnyei folytak a nevetéstől.

- Nekem hiányzik, hogy idén sem tánckoncerttel indul az év?

- Nem mertünk belevágni. Egy újévi tánckoncert előadói gárdája 60-70 zenészből, 200 fős kórusból, nagyjából 50-70 táncosból plusz a technikai személyzetből áll. Bár nálunk a zenekarban 100%-os a beoltottság, ezt nem tudjuk megkövetelni másoktól, márpedig a zsúfolt próbák hatalmas kockázatot jelentenek. A kétezer fős sportcsarnokról, ahol 2-3 óra egy ilyen produkció nem is szólva. És akkor még nem beszéltünk arról a rizikóról, amit az esetleges lemondások jelentenek. Szilveszterkor Grazban játszott a zenekar, és ott bizony az osztrák kórus beborult, az utolsó pillanatból kellett helyettük egy másikat szervezni Szlovákiából. Szóval nagyon nagy kockázatokkal járó vállalás lett volna a tánckoncert, és mivel nem vagyunk rászorulva, és bátorságunk se volt, inkább elengedtük.

- Mikor született meg a döntés, hogy 2021 után idén sem lesz megaprodukció?

- Nagyon sokáig vacilláltunk, hiszen mi is nagyon szeretjük a tánckoncerteket. Sok múlott a Maestron, Izaki Maszahiron, hogy mikor tud ide utazni, hogyan változnak a japán beutazási és karantén szabályok. Végül a fenntartóval is egyeztetve arra jutottunk, hogy tulajdonképpen feldaraboljuk az újévi produkciónkat, és nem azt várjuk, hogy egyszerre jöjjön el hozzánk nagyszámú néző, hanem mi megyünk hozzájuk, összesen hét alkalommal.

- Szolnokon három alkalommal is láthatja a közönség az Újévi koncertet, 7-én, Szandaszőlősön, 10-én az Aba-Novák Agórában. 15-én pedig a Széchenyi lakótelep sportcsarnokában. Hová viszik még el a produkciót?

- Szekszárdon volt a premier január elsején, ahol egyébként még soha sem jártak a Szolnoki Szimfonikusok. A három szolnoki koncert után Törökszentmiklósra és Jászberénybe is elvisszük a produkciót, illetve egy kicsit módosított változatát láthatják majd a Magyar Kultúra Napján Jászfényszaruban is. A szekszárdi koncert hatalmas siker volt, pedig a zenekar jelentős része hajnal négykor érkezett haza Grazból, de hát azt hiszem, nagyon jó csapat vagyunk. Őszintén megmondom, bár tudtam, mi fog történni a koncert második részében, hiszen a Maestro mindent előre kitalált, de könnyeztem a nevetéstől olyan fergeteges előadás volt.

- Mert mi történik az Újévi koncerten?

- A koncert első fele egy hagyományos, már-már klasszikus újévi, báli hangulatú, operett részleteket kínáló koncert. A második rész azonban egyáltalán nem szokványos, nem véletlenül kapta a Vidám karmester címet. A Maestro nemcsak táncra perdül, de karikírozza a karmestereket, olykor saját magát, a zenészekkel való együttműködést, fergeteges produkciót csinál. Zseniálisan bevonja a zenészeket és a közönséget, miközben mindenféle kellékek is előkerülnek. Már nagyon régóta hegyezte magát erre, aztán idén eldöntötte, hogy megcsinálja.

- Mennyire szánják ezt a koncertet a bérleteseknek, és mennyire szól az alkalmi közönségnek?

- A covid megmutatta, hogy bár a bérleteseink nagyon hűségesek, nem alapozhatunk csak rájuk, mert olykor nem jönnek el. Ki kellett lépnünk a saját kényelmes komfortzónánkból. Ez persze már korábban elkezdődött, hiszen évekkel ezelőtt elhagytuk a klasszikus koncerttermeket és a falunapoktól kezdve piacokon, múzeumudvarokon át lakótelepeken, mindenütt játszottunk, ami új közönséget is teremtett. Így a mostani koncertek sem csak a bérleteseknek szólnak, hanem bárkinek, aki csak egy kicsit is kíváncsi ránk.

- Szolnok mind a három helyszínén ugyanazt látja, hallja majd a közönség?

- Alapvetően igen, hiszen az elhangzó műsor ugyanaz lesz. Ugyanakkor mindig alkalmazkodnunk kell az adott helyszínhez, hiszen például a Szandaszőlősi Művelődési Ház színpadára csak úgy férünk fel, ha nemcsak az összes függönyt leszedjük, de a vonósok számát is csökkentjük egy picit.

- Több mint tíz éve, 2011-ben volt az első tánckoncert, ami a covid miatt két éve elmarad. Milyen évre számít így a zenekar? Pontosabban mire számíthat a közönség?

- A covid nemcsak negatív változásokat hozott, hiszen például sorra alakultak a zenekaron belül a kisebb-nagyobb formációk, amelyek önálló életre keltek, koncerteznek. Persze az idő majd eldönti, melyik lesz közülük tartós. Őszintén szólva, ügyvezető szakmai igazgatóként is ad némi könnyítést a járvány, hiszen sok mindenért nem könyörögnöm kell, hanem egy jó csapatként megoldjuk, amit lehet. Úgy számolunk, hogy mindent meg tudunk tartani, amit elterveztünk, így például a tavi fesztiválok után lesz Parti-Túra is. A nyári, nemzetközi kurzusunk is meglesz, ahol az opera kerül a középpontban, és már huszonöten jelentkeztek rá Japánból. Aztán meglátjuk, mit hoz az élet.

(Fotók forrása: Szolnoki Szimfonikus Zenekar)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Rakpart a belváros alatt
Ott, ahol ma a Verseghy park illetve a Béres József sétány alatti rendezett, mondhatni rekreációs célokat szolgáló Tisza part húzódik, száztíz-százhúsz éve még klasszikus rakpart, azaz rakodóterület volt. Két első világháború előtti képeslappal illusztrálom a környék múlt század elejei állapotát.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A 145-ös vonal emléktáblája
A vasútállomás mellett álló szocreál irodaház távolabb eső sarkánál - a kiállított 424-es gőzmozdony felé haladva - öt emléktáblát találunk a falon. Közülük az egyik a Szolnok-Kiskunfélegyháza vasútvonal megnyitásának centenáriumára emlékeztet.

A Szoborpark további képei