Kérdezem

Ismerjük és ragaszkodunk

2020. november 05.

A Virtuális tanösvény néven elérhető alkalmazást Siklós Viktor azért kezdte fejleszteni, mert hisz abban, hogy egy szolnoki épített és természeti értékeket bemutató app kimozdulásra. megismerésre és ragaszkodásra serkenthet. A több útvonalat kínáló app fejlesztőjével beszélgettünk.

- Honnan az ötlet, hogy szolnoki, virtuális tanösvényeket kellene csinálni okos eszközökre?

- Régóta foglalkoztat, hogy Szolnok és környékének értékeit minél többen megismerjék. A Gördögök SE - amelynek tagja vagyok - sok éve ajánl túraútvonalakat, és vezetünk is túrákat a környéken. Jó ideje azonban azt tapasztaljuk, kevesebben túráznak, ami miatt el kezdett érlelődni bennem, hogy egy természeti értékeket bemutató, kimozdulásra serkentő alkalmazást készítsek. A végső lökést Pató Marcsitól, a Damjanich múzeum munkatársától kaptam, aki azzal keresett meg, hogy van egy általa összeállított sétaútvonal, ami Szolnok régi épületeit ismerteti meg az útra kelőkkel, és könyv formájában elérhető, de jó lenne, ha telefon segítségével is végig lehetne járni.

- Sok hasonló alkalmazás működik a világban. Valamelyiket tekinthetjük példának?

- Sokat nézegettem a Nemzeti parkok alkalmazásait. Olyan felületet szerettem volna készíteni, ahová bárki fel tudja tölteni az általa ajánlott útvonalat, ami természetesen az ő szemszögéből mutatja be az ott fontosnak tartott dolgokat. Vincze Gábor barátom személyében segítséget is kaptam, aki rengeteget tesztelt és ötletelt a fejlesztés során.

- Jól sejtem, hogy ez hobbi? De mi a szolnoki kötődés?

- Igen, hobbiból kezdtem bele. Webfejlesztéssel foglalkozom, de csak a szabadidőmben próbálkozom az Androiddal, így van még mit csiszolni az alkalmazáson. Egyébként Szolnokon születtem, itt élek, és szeretem Szolnokot. Gyönyörű a természeti környezetünk, gazdag a történelmünk, rengeteg emlékünk van. Szolnok ismerőinek és kutatóinak köszönhetően pedig újra jelen van ez a múlt, amit remekül be lehet mutatni egy ilyen alkalmazásban. Sok jó, szabadidős lehetőséget kínál a város annak, aki nyitott rá. Ugyanakkor azt is látom, hogy nincs megbecsülve a környezetünk, és sorra tűnnek el értékeink. Szerintem, ha valamit többen ismerünk, akkor ahhoz többen ragaszkodunk és azt már többen védelmezzük, így kevésbé kophatnak el ezek a kincsek.

- Milyen séták készültek eddig el?

- Az első a már említett Múlt-Túra sétaútvonal volt, amit idén májusban tettük elérhetővé. Nyáron az egykori Tabán és vár környéke, illetve a Széchenyi lakótelep utcaneveit bemutató útvonalak készültek el. Aztán következett a Tisza-part egy rövid, a Tisza virágzást bemutató, a megváltozott környezetünkre fókuszáló öko-sétaútvonal. Összeállítottunk egy kerékpáros túraútvonalat is a Millérre, hogy ha már kitekertünk az új aszfaltúton, legyen okunk továbbmenni a zöldbe egy kis felfedezésre. Abony régi épületeit bemutató és a rákóczifavi Bivaly-tói tanösvény bejárását segítő útvonal is elérhető már. Friss a temetői útvonal, ami Vincze Gábor barátom ötlete volt, és Kósa Károly gyűjteményét használva lett összeállítva. A legújabb pedig az 56-os szolnoki eseményeket bemutató, a blogSzolnok cikke alapján készült séta.

- Milyen forrásokra támaszkodik egy-egy új alkalmazás?

- Sokan tartják fontosnak értékeink gyűjtését, őrzését és megosztását, így sok segítséget kaptam és kapok, amit ezúton is köszönök. A múzeumtól több témához is kaptam anyagot, a rövid, parkerdei sétaútvonalat pedig Csortos Zsuzsanna önkéntes madárvédővel állítottuk össze. De Tokai Attila is ígért információkat a készülő, Szapáry utcát bemutató könyvből. Páncsics Edinát pedig én kerestem meg, hogy a Magiszteres diákok által készített sétaútvonal is készüljön el ilyen formában. De bárki, aki szeretne egy séta- vagy túraútvonalat létrehozni, örömmel várom.

- Amikor elkészül egy új, virtuális séta, akkor leteszteled, kipróbálod?

- Igen, általában többször is ki kell menni egy-egy helyszínre, mert több lépésben, pontosításokkal alakulnak ki az útvonalak. Vannak olyanok is, amelyeknél feladatok kapcsolódnak az egyes állomáspontokhoz, amiket csak a helyszínen lehet kitalálni. A temetői útvonalhoz több segítséget is kaptam, Vincze Gábor barátom mellett a Gördögök SE is segített a temető feltérképezésében, mert ott utakat is kellet rajzolnunk, pontosítanunk, hiszen addig csak egy zöld folt volt a terület a térképen.

- Mi kellene ahhoz, hogy ne csak Androidon működjön az alkalmazás?

- Sok szabadidő, illetve, hogy még többen használják. Elsőként egy honlapot kell összeállítanom, hogy aki szeretne, könnyen létre tudjon hozni új útvonalat. Egy olyan oldalt szeretnék, ahol közösségi alapon meg lehetne osztatni útvonalakat szerkesztésre, így mások is tudnának információkat hozzáadni, pontosítani. Ezután jönne csak egy IPhone-on futó verzió fejlesztése.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Már a gimi előtt a kocsiút
A Szolnok első modern iskolaépületét ábrázoló, idillikus felhőket is mutató festett képeslapról elsőre azt is gondolhatnánk, hogy nem sokkal az 1888-as átadás után készült. Több apró részlet azonban egyértelművé teszi, hogy az alapnak használt felvétel legfeljebb az 1910-es évek első felében készülhetett, a kiadás viszont már az első világháború utáni évekre eshetett.

Az Album további képei
 

AKB

Mit hoz a víz?
Akár szép látvány is lehetne a megáradt, de még gátak között hömpölygő Tisza, ha közben a folyónak nem kellene a saját árterét takarítania, és az összegyűjtött emberi hulladékot szállítania. Látványosan teszi. De előbb-utóbb majd mindent lerak. Mások szemetét nálunk, a mi szemetünket máshol. Szemetes Tisza lett a szőkéből. Lett és marad? Amit estig kiszednek, beöntik reggelig. Mi a Tisza partján élők. Mert nincs ő Tiszájuk meg mi Tiszánk, csak közös folyó. Közös szeméttel vagy közös szőkeséggel.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Közös siker emléke
Ha nem éppen egy újabb vészhelyzet elhárítása lenne a közös feladat, akkor minden bizonnyal ennél az emléktáblánál is lett volna koszorúzás. Meg előtte talán kicsit helyre is állítják a Városháza falán a 2000-es nagy árvíz elleni védekezés valamennyi résztvevőjének emléket állító táblát.

A Szoborpark további képei