Kérdezem

Híd az ArtJárón

2022. június 29.

A Híd Színház improvizációs műhelyéhez is csatlakozhatnak azok, akik július 2-án kilátogatnak az idén 120 éves Szolnoki Művésztelepet ünneplő ArtJáró fesztiválra. A Rigó József vezette társulat Prometheus történetét viszi közönség elé. A Híd vezetőjével erről és az idei terveikről beszélgettünk.

- Mit takar az ArtJáró programjában a Híd Színház improvizációs előadása?

- Azt, hogy a helyszínen, a semmiből születik majd egy körülbelül tízperces performance. A Híd Színház három tagjából és remélhetőleg a fesztivál színpadi kifejezés iránt érdeklődő látogatóiból összeálló alkalmi társulattal egy 45-50 perces próba után megpróbálunk minél többet elmesélni Prometheus történetből. Még én sem tudom, hogy pontosan mi fog történni, de talán lesz az előadásban dob és furulya, meg görög színházi álarcok, a többi meg a szereplőkön múlik. A cél, hogy rövid képek sorozatában elmeséljük az ismert Prometheus történetet, a tűz elrablását.

- Kiknek a részvételére számít a társulat? Kell ehhez bármiféle színház, színészi gyakorlat?

- Dehogy. Ha valakiben van érdeklődés a színpadi munka iránt, nyitott és hajlandó kicsit játszani, akkor nyugodtan bekapcsolódhat. Csináltunk már máskor is hasonlókat civilekkel, és mivel ezek tényleg egyszerű gyakorlatokon alapuló előadások, nagyon jól sikerültek.

- Hol zajlanak a próbák, és hogyan lehet csatlakozni?

- A tervek szerint két bemutatónk lesz a főépület előtt negyed négykor és negyed hatkor. Próbálni a rajzstúdióban fogunk kettőtől és négy órától. Bárki jöhet.

- A Híd Színház szinte elmaradhatatlan résztvevője az ArtJárónak. Miért éppen ez lesz az idei produkció?

- Gyakorlatilag az ArtJáró indulása óta szinte minden alkalommal bemutatkoztunk a Művésztelepen. Most azonban úgy alakult, hogy éppen nincs kész darabunk, hiszen a Karantén monológokat még 2020-ban mutattuk be. Ezért döntöttünk az improvizációs színház mellett.

- Pedig a Karantén monológok még mindig megy.

- Alkalmanként még játsszuk. Legutóbb június utolsó hétvégéjén, Adácson, a 24. Kárpát-medencei Falusi Színjátszók Találkozóján mutattuk be, ahol egyrészt arany minősítést, másrészt pedig dramaturgiai különdíjat kaptunk az előadásra. Amióta bemutattuk, körülbelül tizenötször játszottuk, de ha meghívnak, szívesen megyünk még vele bárhová.

- A Híd számára is véget ért az évad?

- Igen, az ArtJáróval nekünk is véget ér az évad, és majd augusztus 25-én kezdünk ismét dolgozni. Március óta egy új darabot próbálunk, amivel június közepéig eljutottunk az első összpróbákig. Augusztus végétől teljes erővel próbálunk majd, hiszen az ősbemutatónak számító Hagyaték című, háromszereplős darabnak szeptember 15-én lesz a bemutatója a VOKE Csomóponti Művelődési Házban, hogy aztán további szolnoki előadások mellett a megyében is utaztassuk.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Békés Szolnok háborúban
Az ehhez a képeslaphoz használt fotót szerintem Szigeti Henrik készítette a Szapáry utca végén egykor álló Kereskedelmi Bank második emeletén lévő műterméből 1912 és 1915 között. Aztán lett belőle fekete-fehér, majd színes anziksz, amiket az első világháborúban postáztak Szolnokról.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A Gyermekévre emlékeztet
Az ENSZ által Nemzetközi Gyermekévvé nyilvánított 1979-re tényleg úgy emlékszem, mintha lépten-nyomon a gyerekeket ünnepelték volna, mert valahogy mindig kiderült, az az év az övék. És ennek máig vannak nyomai Szolnokon is.

A Szoborpark további képei