Kérdezem

Híd az ArtJárón

2022. június 29.

A Híd Színház improvizációs műhelyéhez is csatlakozhatnak azok, akik július 2-án kilátogatnak az idén 120 éves Szolnoki Művésztelepet ünneplő ArtJáró fesztiválra. A Rigó József vezette társulat Prometheus történetét viszi közönség elé. A Híd vezetőjével erről és az idei terveikről beszélgettünk.

- Mit takar az ArtJáró programjában a Híd Színház improvizációs előadása?

- Azt, hogy a helyszínen, a semmiből születik majd egy körülbelül tízperces performance. A Híd Színház három tagjából és remélhetőleg a fesztivál színpadi kifejezés iránt érdeklődő látogatóiból összeálló alkalmi társulattal egy 45-50 perces próba után megpróbálunk minél többet elmesélni Prometheus történetből. Még én sem tudom, hogy pontosan mi fog történni, de talán lesz az előadásban dob és furulya, meg görög színházi álarcok, a többi meg a szereplőkön múlik. A cél, hogy rövid képek sorozatában elmeséljük az ismert Prometheus történetet, a tűz elrablását.

- Kiknek a részvételére számít a társulat? Kell ehhez bármiféle színház, színészi gyakorlat?

- Dehogy. Ha valakiben van érdeklődés a színpadi munka iránt, nyitott és hajlandó kicsit játszani, akkor nyugodtan bekapcsolódhat. Csináltunk már máskor is hasonlókat civilekkel, és mivel ezek tényleg egyszerű gyakorlatokon alapuló előadások, nagyon jól sikerültek.

- Hol zajlanak a próbák, és hogyan lehet csatlakozni?

- A tervek szerint két bemutatónk lesz a főépület előtt negyed négykor és negyed hatkor. Próbálni a rajzstúdióban fogunk kettőtől és négy órától. Bárki jöhet.

- A Híd Színház szinte elmaradhatatlan résztvevője az ArtJárónak. Miért éppen ez lesz az idei produkció?

- Gyakorlatilag az ArtJáró indulása óta szinte minden alkalommal bemutatkoztunk a Művésztelepen. Most azonban úgy alakult, hogy éppen nincs kész darabunk, hiszen a Karantén monológokat még 2020-ban mutattuk be. Ezért döntöttünk az improvizációs színház mellett.

- Pedig a Karantén monológok még mindig megy.

- Alkalmanként még játsszuk. Legutóbb június utolsó hétvégéjén, Adácson, a 24. Kárpát-medencei Falusi Színjátszók Találkozóján mutattuk be, ahol egyrészt arany minősítést, másrészt pedig dramaturgiai különdíjat kaptunk az előadásra. Amióta bemutattuk, körülbelül tizenötször játszottuk, de ha meghívnak, szívesen megyünk még vele bárhová.

- A Híd számára is véget ért az évad?

- Igen, az ArtJáróval nekünk is véget ér az évad, és majd augusztus 25-én kezdünk ismét dolgozni. Március óta egy új darabot próbálunk, amivel június közepéig eljutottunk az első összpróbákig. Augusztus végétől teljes erővel próbálunk majd, hiszen az ősbemutatónak számító Hagyaték című, háromszereplős darabnak szeptember 15-én lesz a bemutatója a VOKE Csomóponti Művelődési Házban, hogy aztán további szolnoki előadások mellett a megyében is utaztassuk.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Lipcse, Szolnok, Vác
Macskaköves kocsiút, mellette vízelvezető-árok, aztán fiatal fasor - talán akáccal -, a házfalaknál pedig járda. Ilyennek örökítette meg a lipcsei Dr. Trenkler cég a szolnoki Szapáry utcát 1906-ban. E kép alapján egyértelmű, hogy a néhai rendőrség sarki épülete idősebb az Ehrlich-féle háznál.

Az Album további képei
 
hirdetés Így helyes - Dalok és novellák Szolnokról

AKB

Sárga üvegek
Azok a sárga drótüvegek talán már ötvenévesek is elmúltak. Akkor kerülhettek az egykori tiszaligeti TITÁSZ-üdülő erkélyére, amikor azt nem kevés társadalmi munkával megépítették. Jó ideje nincs már TITÁSZ, és társadalmi munka sem, ám azok az üvege még bírták. A Tiszavirág-híd mellett is 13 évig. Aztán történ valami. Fokozatosan és szisztematikusan múltidőbe kerültek. Nincs tanulság, nincs következtetés, nincs már sárga drótüveg.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Emlékül maradt madarak
A Boldog Sándor István körút piaccal szembeni házsorára valószínűleg 1959-ben került fel Madarassy Walter - egy évvel később Munkácsy-díjjal is kitüntetett - szobrászművész hat darab, lemezdomborítással készült műve. Ma már csak az Ady Endre úthoz legközelebbi van a helyén.

A Szoborpark további képei