Kérdezem

Híd az ArtJárón

2022. június 29.

A Híd Színház improvizációs műhelyéhez is csatlakozhatnak azok, akik július 2-án kilátogatnak az idén 120 éves Szolnoki Művésztelepet ünneplő ArtJáró fesztiválra. A Rigó József vezette társulat Prometheus történetét viszi közönség elé. A Híd vezetőjével erről és az idei terveikről beszélgettünk.

- Mit takar az ArtJáró programjában a Híd Színház improvizációs előadása?

- Azt, hogy a helyszínen, a semmiből születik majd egy körülbelül tízperces performance. A Híd Színház három tagjából és remélhetőleg a fesztivál színpadi kifejezés iránt érdeklődő látogatóiból összeálló alkalmi társulattal egy 45-50 perces próba után megpróbálunk minél többet elmesélni Prometheus történetből. Még én sem tudom, hogy pontosan mi fog történni, de talán lesz az előadásban dob és furulya, meg görög színházi álarcok, a többi meg a szereplőkön múlik. A cél, hogy rövid képek sorozatában elmeséljük az ismert Prometheus történetet, a tűz elrablását.

- Kiknek a részvételére számít a társulat? Kell ehhez bármiféle színház, színészi gyakorlat?

- Dehogy. Ha valakiben van érdeklődés a színpadi munka iránt, nyitott és hajlandó kicsit játszani, akkor nyugodtan bekapcsolódhat. Csináltunk már máskor is hasonlókat civilekkel, és mivel ezek tényleg egyszerű gyakorlatokon alapuló előadások, nagyon jól sikerültek.

- Hol zajlanak a próbák, és hogyan lehet csatlakozni?

- A tervek szerint két bemutatónk lesz a főépület előtt negyed négykor és negyed hatkor. Próbálni a rajzstúdióban fogunk kettőtől és négy órától. Bárki jöhet.

- A Híd Színház szinte elmaradhatatlan résztvevője az ArtJárónak. Miért éppen ez lesz az idei produkció?

- Gyakorlatilag az ArtJáró indulása óta szinte minden alkalommal bemutatkoztunk a Művésztelepen. Most azonban úgy alakult, hogy éppen nincs kész darabunk, hiszen a Karantén monológokat még 2020-ban mutattuk be. Ezért döntöttünk az improvizációs színház mellett.

- Pedig a Karantén monológok még mindig megy.

- Alkalmanként még játsszuk. Legutóbb június utolsó hétvégéjén, Adácson, a 24. Kárpát-medencei Falusi Színjátszók Találkozóján mutattuk be, ahol egyrészt arany minősítést, másrészt pedig dramaturgiai különdíjat kaptunk az előadásra. Amióta bemutattuk, körülbelül tizenötször játszottuk, de ha meghívnak, szívesen megyünk még vele bárhová.

- A Híd számára is véget ért az évad?

- Igen, az ArtJáróval nekünk is véget ér az évad, és majd augusztus 25-én kezdünk ismét dolgozni. Március óta egy új darabot próbálunk, amivel június közepéig eljutottunk az első összpróbákig. Augusztus végétől teljes erővel próbálunk majd, hiszen az ősbemutatónak számító Hagyaték című, háromszereplős darabnak szeptember 15-én lesz a bemutatója a VOKE Csomóponti Művelődési Házban, hogy aztán további szolnoki előadások mellett a megyében is utaztassuk.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A negyvenes évek végén
Ezt a szolnoki városházát ábrázoló képeslapot legkorábban 1954. április 1-jén adhatták ki, mégis azt kell gondolnom, hogy felhasznált fotó minimum fél évtizeddel korábban, azaz a negyvenes évek végén készült. Nem túl jó felvétel, nem is igazán értem, miért éppen ebből lett az 1 forint 20 filléres kiadvány, miközben számtalan jobb kép is volt már Szolnokról. De van egy másik furcsaság is.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A szolnokivá lett Hild emlékére
Hild Viktor 47 évesen lett szolnoki az előző századfordulón, ám a rákövetkező bő negyedszázadban máig meghatározó személyisége lett a városnak. Emléktáblája egykori szolnoki otthonának falán található, az Arany János utca 19. szám alatt.

A Szoborpark további képei