Kérdezem

Híd az ArtJárón

2022. június 29.

A Híd Színház improvizációs műhelyéhez is csatlakozhatnak azok, akik július 2-án kilátogatnak az idén 120 éves Szolnoki Művésztelepet ünneplő ArtJáró fesztiválra. A Rigó József vezette társulat Prometheus történetét viszi közönség elé. A Híd vezetőjével erről és az idei terveikről beszélgettünk.

- Mit takar az ArtJáró programjában a Híd Színház improvizációs előadása?

- Azt, hogy a helyszínen, a semmiből születik majd egy körülbelül tízperces performance. A Híd Színház három tagjából és remélhetőleg a fesztivál színpadi kifejezés iránt érdeklődő látogatóiból összeálló alkalmi társulattal egy 45-50 perces próba után megpróbálunk minél többet elmesélni Prometheus történetből. Még én sem tudom, hogy pontosan mi fog történni, de talán lesz az előadásban dob és furulya, meg görög színházi álarcok, a többi meg a szereplőkön múlik. A cél, hogy rövid képek sorozatában elmeséljük az ismert Prometheus történetet, a tűz elrablását.

- Kiknek a részvételére számít a társulat? Kell ehhez bármiféle színház, színészi gyakorlat?

- Dehogy. Ha valakiben van érdeklődés a színpadi munka iránt, nyitott és hajlandó kicsit játszani, akkor nyugodtan bekapcsolódhat. Csináltunk már máskor is hasonlókat civilekkel, és mivel ezek tényleg egyszerű gyakorlatokon alapuló előadások, nagyon jól sikerültek.

- Hol zajlanak a próbák, és hogyan lehet csatlakozni?

- A tervek szerint két bemutatónk lesz a főépület előtt negyed négykor és negyed hatkor. Próbálni a rajzstúdióban fogunk kettőtől és négy órától. Bárki jöhet.

- A Híd Színház szinte elmaradhatatlan résztvevője az ArtJárónak. Miért éppen ez lesz az idei produkció?

- Gyakorlatilag az ArtJáró indulása óta szinte minden alkalommal bemutatkoztunk a Művésztelepen. Most azonban úgy alakult, hogy éppen nincs kész darabunk, hiszen a Karantén monológokat még 2020-ban mutattuk be. Ezért döntöttünk az improvizációs színház mellett.

- Pedig a Karantén monológok még mindig megy.

- Alkalmanként még játsszuk. Legutóbb június utolsó hétvégéjén, Adácson, a 24. Kárpát-medencei Falusi Színjátszók Találkozóján mutattuk be, ahol egyrészt arany minősítést, másrészt pedig dramaturgiai különdíjat kaptunk az előadásra. Amióta bemutattuk, körülbelül tizenötször játszottuk, de ha meghívnak, szívesen megyünk még vele bárhová.

- A Híd számára is véget ért az évad?

- Igen, az ArtJáróval nekünk is véget ér az évad, és majd augusztus 25-én kezdünk ismét dolgozni. Március óta egy új darabot próbálunk, amivel június közepéig eljutottunk az első összpróbákig. Augusztus végétől teljes erővel próbálunk majd, hiszen az ősbemutatónak számító Hagyaték című, háromszereplős darabnak szeptember 15-én lesz a bemutatója a VOKE Csomóponti Művelődési Házban, hogy aztán további szolnoki előadások mellett a megyében is utaztassuk.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Viktor 114 éves üzenete
Szigeti Henrik udvari fényképész nemcsak szakmájához érthetett remekül, de üzleti érzéke is kiváló lehetett. Ennek köszönhető, hogy Szolnokról legfeljebb 3 évvel azután már készült képeslap, hogy az anzikszok nyomtatása Magyarországon is megindult.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A legszolnokibb költő emlékezete
A Szabadság tér 2. szám alatti ház falán egy olyan nagyszerű szolnokira emlékeztet a lassan tízéves tábla, aki nemcsak költőként, közéleti személyiségként, de a legnehezebb időkben emberként is példát mutatott. És a kommunizmus egyfajta áldozataként fejezte be életét.

A Szoborpark további képei