Kérdezem

Derkósok csak Szolnokon

2022. február 22.

Huszonhat fiatal képzőművész munkáiból nyílt kiállítás az Agórában. A festményeket, szobrokat és különböző installációkat a Derkovits-ösztöndíj, illetve az azt menedzselő Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) köti össze. A cég ügyvezetőjével, Tardy-Molnár Annával beszélgettünk.

- Derkó'21, azaz a tavalyi Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása látható március közepéig az Aba-Novák Agóra galériájában. Mit takar ez a cím és a támogatás?

- A Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj célja, hogy anyagi és szakmai támogatást nyújtson a 35 év alatti, kiemelkedő tehetségű képzőművészeknek. Ezt a rendkívül rangos elismerést évente huszonhatan kaphatják meg, és egy alkotó legfeljebb háromszor pályázhat rá. A pályázatokat tízfős kuratórium bírálja el, majd az év végén szintén ők tekintik át az elkészült alkotásokat. Az ösztöndíjas alkotók műveit a Műcsarnokban állítják ki, míg a támogatási időszakról szóló beszámoló kiállítást rendszerint vidéken rendezzük. Így került most Szolnokra a 2021-ben Derkovits-ösztöndíjat nyert alkotók tárlata. A MANK végig igyekszik ott lenni az ösztöndíjasok mellett, de természetesen a zsűri tagjai is figyelemmel kísérik a munkájukat, hiszen év közben is kérünk tájékoztatást a fiataloktól arról, hogyan haladnak projekttervük megvalósításával.

- A beszámoló kiállítás azt jelenti, hogy minden tavalyi támogatottól láthatunk valamit?

- Minden művésztől láthatók itt munkákat, amelyek így a képzőművészet rendkívül széles spektrumát ölelik fel. Vannak szobrász- és festőművészek, akik különböző technikákkal és anyagokkal valósítják meg az elképzeléseiket olykor művészeti ágak határterületein, sőt akadnak olyanok is, akik az ösztöndíjas éveik során váltanak technikát vagy anyaghasználatot. A kiállított munkák jelzik, hogy a művészeket egyaránt foglalkoztatják egzisztenciális kérdések, korunk társadalmi és környezeti jelenségei, a koronavírus-járvány, valamint annak következményei, a klímaválság vagy a megfigyelés kurrens metódusai.

- A MANK-nak rendszeresen vannak szolnoki eseményi. Ez minek köszönhető?

- Szolnok izgalmas művészeti élete újra és újra a városba invitál minket. Szívesen működünk együtt az egyes projektek kapcsán a szolnoki intézményekkel: most az Agórában mutatjuk be a tavalyi Derkósok kiállítását, ősszel a Szolnoki Művésztelepen debütálhatott a Karátson Gábor Faust-illusztrációit bemutató tárlat és a hozzá tartozó kiadvány. Korábban pedig a Kép/Test/Lét kiállítássorozatunk Legyőzött határok című tárlatát rendezhettük meg szintén az Agórában, ezzel teret adva azoknak a kifejezetten Szolnokhoz kötődő művészeknek, akik az emberi test teljesítőképességét jelenítették meg alkotásaikban.

- Szolnokiként nagyon érdekes, hogy ennek a kiállításnak a helyi múzeum munkatársa, Képiró Ágnes a kurátora. Miért éppen ő?

- Képiró Ágnessel már többször dolgoztunk, és vendégünk is volt a Hódmezővásárhelyi és a Mártélyi Alkotóházunkban, de online tartalmaink, a velük dolgozó művészek munkáinak megismertetésében is szerepet vállalt már. Ráadásul a Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíjunkban is részesült, így tulajdonképpen az ösztöndíjaink közötti kapcsolatot, a fiatal kortárs szcéna erejét és energiáját is demonstrálhattuk Ágnes bevonásával.

- Mi lesz ennek a kiállításnak a további sorsa? Megy valahová tovább?

- A 2021. évi Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása csak Szolnokon tekinthető meg, nem tervezzük tovább vinni. Szeretnénk, ha ezt a bemutatkozási lehetőséget mind az alkotók, mind a látogatók exkluzív élményként élnék meg. Érdemes ide látogatni, mert olyan összképet kaphatunk a jövő alkotógenerációjának munkáiról, kérdéseiről, művészei elgondolásairól, amilyet máshol aligha. Viszont hasonló élményre számíthatnak, akik március elejétől ellátogatnak a honlapunkra, a www.alkotomuveszet.hu oldalra, hiszen ott minden, a tavalyi év során Derkó-ösztöndíjban részesült alkotót bemutatunk.

- Mi a jelentősége egy ilyen ösztöndíj beszámoló kiállításnak? A szakma, a galériák, a gyűjtők figyelnek rá?

- Vitathatatlan az ösztöndíj jelentősége és népszerűsége mind az alkotók, mind a művészetszeretők körében, hiszen a pályakezdők számára ez az első, rangot adó kitüntetés, amely sokak számára biztosítja a további elismerésekkel járó alkotómunkát. Ugyanakkor egy-egy rangos ösztöndíj, így a Derkó is, nemcsak az alkotómunka anyagi feltételeihez járul hozzá, hanem igazolja a művészi utánpótlás mindenkori kvalitását és relevanciáját. Azt látjuk, hogy egyre több galéria dolgozik fiatal alkotóművészekkel, köztük pedig kiemelt figyelmet kapnak a Derkósok. Létezik például olyan galéria, amely a most megrendezendő Art and Antique művészeti vásáron szinte kizárólag az elmúlt években Derkovits-ösztöndíjat kapott művészeket mutatja be a standján. Büszkeség számunkra a Derkó és a más területen adható művészeti ösztöndíjak gazdájának lenni, hiszen ezek olyan tevékenységeket támogatnak, amelyeknek nincs más mecénása sem a magyar felsőoktatásban, sem a művészeti életben.

(Fotók: Csákvári Zsigmond/MANK)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Régi Szapáry ismét
Ezt a szinte fotópapírra nyomtatott képeslapot biztos, hogy 1949 után adták ki. Abban azonban bizonytalan vagyok, hogy a fotó is ugyanakkor készült-e. A bankok feliratai miatt gyanús, hogy a kép kicsit régebbi.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Havi 3 milliós pazarlás
Eltelt egy újabb hónap. Újabb 20 nap, összesen 160 órájában, nagyjából 40 helyről közel 2 millió forint parkolási díjat nem szedett be a város, a minimum 50 millióba került, azaz havonta nagyjából 1 milliós kamatveszteséget termelő beruházásból. Szóval havi 3 milliónk megy pocsékba, mert valakik "jól dolgoznak". Ha így haladunk, még kampánytéma is lesz a Tabánban 2022 júliusában elkészült, de azóta is lezárt parkolóból. Mi lehet a titok, amihez nincs köze a havi 3 milliót fizetőknek?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Elrejtett másolat
A kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész, Medgyessy Ferenc egyetlen Szolnokon álló alkotásáról nemcsak kevesen tudják, hol áll, de szinte senki sem nézheti meg közelről. A Szoptató anyával a régi ezer forintos hátulján még ma is előbb találkozhatnak, mint a maga, közel három méteres valóságában.

A Szoborpark további képei