Kérdezem

A Merengő Krisztus megmentése

2020. január 29.

Szolnok egyik legrégebbi köztéri szobra a Madách utca végén álló Merengő Krisztus - máshol Szomorú vagy Ülő Jézus. A több mint 200 éves szobor egy 160 éves baldachinos építmény alatt található, amelyet néhány hete meg kellett támasztani. Dombi Gábor építésszel beszélgettünk.

- Miért vált hirtelen szükségessé Szolnok egyik legismertebb szobrának a megtámasztása?

- Néhány héttel ezelőtt a Templom és a Madách utca kereszteződésénél komoly gázszivárgást észleltek. A TIGÁZ szakembereinek nem volt más lehetőségük, minthogy a veszély elhárítása érdekében, a Merengő Krisztus mellett, egy hatalmas gödröt ássanak. Visszatemetni azonban csak nagyon óvatosan tudták, mert a már előtte sem túl jó állapotban lévő szobor, pontosabban a fölötte lévő baldachinos felépítmény összedőléssel fenyegetett.

- Az mit jelent, hogy már előtte sem volt túl jó állapotban?

- A közelben lakom, naponta többször is elmegyek a szobor mellett, és már szabad szemmel is jól látható volt, hogy a felépítmény megdőlt. Mivel műemlékvédelmi és épületszerkezeti szakértő vagyok, nem tudtam megállni, hogy tavaly augusztusban ne készítsek a Merengő Krisztusról szakértői véleményt, ami az állékonyságot és az összedőlés lehetőségét vizsgálta. Már akkor is egyértelműen látszott, hogy a felépítményt az összedőlés fenyegeti. A baldachint tartó oszlopok megdőltek, nem képesek a teher megtartására, és a kőoszlopok egyes elemei között is megszűnt a kohézió.

- Mi vezethetett ide?

- Ez egy nagyon hosszú folyamat lehetett. A szobor és a felépítménye az 1860-as évektől áll ezen a helyen. Eredetileg egy kicsit kiemelkedett a talaj szintjéből. Az elmúlt 160 évben azonban nagyon sok minden történt a környéken, például a különböző közművek lefektetése. A szoborhoz és a felépítményhez komolyabban valamikor a nyolcvanas években, illetve 1996-ban nyúltak hozzá.

- Mi lesz a szobor és a felépítmény sorsa?

- A felújítása már két évvel ezelőtt is komolyan felmerült, sőt ehhez pályázni is akart a város, merthogy tulajdonjogilag az övé a műemlék. Akkor ez nem sikerült, most azonban úgy tűnik, mindenki számára egyértelmű, hogy a Merengő Krisztust meg kell menteni, mert tényleg összedőlhet. A legutóbbi egyeztetések eredményeként elindult a felújítás tervezése, hogy idén be lehessen adni a pályázatot. Aminek eredményétől függetlenül érződik a szándék a felújításra. De mivel ez többféle, speciális munkát igényel, jó, ha az év végére készen lehet.

- Fölröppent a hír, hogy közel 20 millió forintba fog kerülni a szobor megmentése.

- Pontosabban a megmentése, az áthelyezése és a körülötte lévő, ma kissé elhanyagolt tér rendezése. Egyértelmű ugyanis annak a szándéka, hogy a szobrot és a baldachint másfél-két méterrel a terecske közepe felé áthelyezzék. Részben azért, hogy egy esetleges újabb közműhiba ne veszélyeztesse, másrészt kicsit védettebb helyre kerüljön. Emellett szeretnénk nagyjából egy három lépcső magasságú talapzaton kiemelni a talaj szintjéből. Ha pedig mindez megtörténik, a térrel is kezdeni kell valamit, így annak rendezése, parkosítása, utcabútorokkal való felszerelése is benne van ebben az összegben.

- Az is elhangzott, hogy gyűjtés is indul a szobor megmentésére.

- Ez nem tudom, hol hangzott el először, mindenesetre a katolikus egyház szolnoki plébániája azonnal felkarolta az ügyet, és nyitottak is egy számlát Szomorú Jézus megnevezéssel - OTP 11745004-24515199 -, amire elkülönítve gyűjtik az adományokat. Ezt én is fontosnak tartom, hiszen Szolnok legrégebbi szobra mégiscsak a miénk. És minden pluszforrás jól jöhet ahhoz, hogy végre tökéletesen felújítsuk, és évtizedekig biztonságba tudhassuk a most még veszélyben lévő szobrot.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Négy évtizede a Tabán
Nem lepődnék meg, ha egyszer kiderülne, hogy a Kilencszáz éves Szolnok című album képei közül Palicz József Tabán című rézkarca készült utoljára. A magyarázat igen kézenfekvő lenne: a képen a Szolnok Ispán körút panelsorai már mind állnak.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

A közelmúlt emléke
A közelmúlt politikai és ezzel összefüggő médiaváltozásainak állít - az eredeti szándék ellenére - emléket a Baross és a Boldog Sándor István út kereszteződésében elfelejtett speciális hirdetőoszlop. Hol van már az a Hír TV és azok a műsorvezetők, akiket ez a legalább hét éve készült, azóta meg árván maradt plakát hirdetett? És hol van már e hirdetőoszlop sokak által félt tulajdonosa? Tekinthetjük szemétnek a kint felejtett plakátot, de történelmi emlékhelynek is, ami arra figyelmeztet, hogy öröknek hitt dolgok sem állandóak, és a fordulásokat követhetik visszafordulások.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kőbe zárt történelem
A lassan nyolcvan éves, vörös emléktábla 1937 óta látható, a Szolnoki Hitelbank Rt. székházának árkádos bejárata alatt. Igaz, ennek az időnek legalább a felét az OTP egyik irodájában elfalazva töltötte. Története legalább olyan kalandos, mint a megörökített személyeké.

A Szoborpark további képei