[Helyszínelő]

Bátrak a réten

2021. május 18.

Amikor megkaptam a hamburgeremet és a cheddar sajttal alaposan meglocsolt burgonyámat, azt hittem, éhen maradok. Nem így lett. Jó emlékeket idéző környezetben különlegeset ehettem. A Szandai réten, az áruházak mellett, a konténerekből kialakított "BBQ a réten" nevű helyen.

Így utólag triviális ötletnek tűnik, hogy a nagy tömegeket vonzó bevásárlóközpontokban és környékükön nem feltétlenül csak vacak kínait és vállalhatatlanul vizes hot-dogot lehet eladni a megéhezőknek Nem ismerem a pontos adatokat, de úgy sejtem, a Szandai réten, az öt nagyáruház környékén hétköznap több ezren megfordulhatnak, nem is beszélve a hétvégékről. Ráadásul közülük sokan nem is helyiek. Ugyanakkor nemcsak rájuk igaz, hogy olykor vásárlás közben, esetleg utána ennének valami jót vagy különlegeset. Másfél évtizedes késéssel az egyik gyorsétterem-lánc már látott fantáziát a környékben, és most úgy tűnik, helybéli, bátor vállalkozók is tesznek egy kísérletet a bevásárolni járók meghódítására. Aminek a legnagyobb sikere persze majd az lesz, ha sokan csak miattuk mennek ki a rétre.

Mi már ebbe a kategóriába tartoztunk. Igaz, elsőre a kíváncsiság vitt ki a kék-sárga barkácsáruház parkolójába, ahol a belvárosi Maláta sörkert csapata pár hete nyitotta meg a "BBQ a réten" nevű helyet. Ne süssük el azt a poént, hogy ez egy "parkoló food". Mert ez egy klasszikus street food hely, amilyenek általában fesztiválokon vagy nagyobb turisztikai vonzerővel bíró települések titkos udvaraiban szoktak előfordulni. A helyválasztás amúgy kiváló. Kellően messze van ahhoz a boltoktól, hogy autókkal legyen tele, és elég közel a buszmegállóhoz meg a bringaúthoz, hogy szerdától vasárnapig úgy is felkereshessük, hogy közben nem kell elmerülnünk a vásárlók forgatagában.

Maga az építmény is megér egy bekezdést. Három klasszikus konténert állítottak fel az autók helyén L alakban. Ebből kettő tulajdonképpen egy zárt terem, amely földig érő ablakai miatt kellően világos, így rossz időben se kell lemondani a helyről. A harmadik konténer maga a konyha, aminek az ablakában, kvázi a terasz felől lehet bemondani a rendelést és átvenni az ételt. Egyszerű az egész, de mégis van benne valami igényesség. Elsőre is úgy néz ki, hogy az embernek lesz kedve rendelni, és akár helyben fogyasztani is.

Az étlap nem túl bonyolult: hamburgerek, hot-dogok, szendvicsek és tacos, meg persze köret és innivaló. Hamburgerből legfeljebb hatféle lehet, miként a többi dologból is. De semmi sincs előre kész. Itt bizony rendelni és várni kell. És közben akár végig is nézhetjük, ahogy a kiválasztott étel elkészül a pult mögött. Bár lehet, hogy a látvány nem lényeges, mert úgyis a szájban dől el minden. Elsőre az én hamburgerem meg burgonyám teljesen rendben volt, de a velem tartó se panaszkodott a cheddar-ral ugyancsak alaposan nyakon öntött tacos-ára. Mint írtam, elsőre kicsit kicsinek tűnt a hamburgerem, de aztán mire a krumplival együtt a végére értem, már elengedtem azt a tervet, hogy még a hot-dogot is ki kellene próbálni. (A legszebb, hogy egy utánunk rendelőt az ott dolgozók beszélték le a túlrendelésről.)

Azt nem mondom, hogy minden nap a "BBQ a réten" nevű helyen fogok ebédelni, hiszen azért megkérik a jó dolgok árát. Az viszont biztos, hogy felkerült a listámra, és ha már nem a szokásos leves-második összeállításra vágyom délben vagy netán vacsorára esne jól valami különleges, akkor kocsival vagy bringával, de kimegyek hozzájuk egy jót enni. Mert miközben remek a kaja, az egész hely visszahoz valamit a fesztiválok meg az utazások hangulatából. Igaz, közben olyan vad gondolatai támadnak az embernek, hogy milyen klassz lenne, ha még néhány hasonló hely sorakozna abban a parkolóban. És akkor nemcsak gasztro élmény, hanem élmények lennének a réten.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Panoráma ma
Van, aki azt mondja, Szolnok a vízügyi székház tetejéről lehet a legszebb, mert onnan nem látszik az a nagy szürke torony.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kanizsa Tivadar-szobor
A szolnoki kötődésű, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóról tanuszodát és tantermet is elneveztek már a városban. Közös emléktáblán látható portréja a megyei múzeum épületében, önálló szobra pedig a Vas utcában áll.

A Szoborpark további képei