AlbumWeinstock-Nerfeld kooperáció

2022. április 09.

Az elsőre csak a szolnoki zsinagóga megörökítésének tűnő képeslap a mai Tiszai hajósok terén egykor álló szökőkutat, a Szapáry utca jelenlegi elejének száz évvel ezelőtti házsorát, na meg két üzleti "zseni" kooperációjának emlékét is őrzi. Weinstock Ernő fotójából Nerfeld Ferenc adott ki képeslapot.

A két háború között Magyarország szinte valamennyi jelentősebb települését és épületét megörökítő Weinstock - a második világháború után Nagyváradi - Ernő (1893-1985) a húszas-harmincas években többször fotózott Szolnokon is. Ő volt ugyanis az az üzleti "zseni", aki rájött, hogy a kiváló minőségű fotókból, első osztályú kartonra nyomott, sokak számára ismerős helyszíneket mutató képeslapokat több ezres, olykor tízezres példányban is el lehet adni. Főleg, ha egy-egy település képeinek a terjesztését nemcsak a saját cége, de helyi partnerek is végzik. Weinstock Ernő életműve a 20. század Magyarországának egyik legfontosabb lenyomata. Szerencsénk, hogy hozzánk is gyakran visszatért.

Miként a mellékelt fotó mutatja, a húszas évek második felében már fotózott Szolnokon, aminek képeslappá lett eredményét a helyi Nerfeld Ferenc közreműködésével juttatta el a nagyközönséghez. Arról a - minden bizonnyal ifjabb - Nerfeld Ferencről van szó, akinek édesapja 1881-ben nyitotta meg első kereskedését a mai Szapáry és Kossuth utcák kereszteződésében. Ahol aztán e képeslap kiadója 1929-ben felépítette a Nerfeld-palotát, ami sok szolnoki emlékezetében Centrum-sarokként maradt meg. Nerfeldék nagyszerű kereskedők voltak. A fiú apja segítségével pedig bankházat is alapított - ami később szintén a bárpalotájukban működött -, aminek műszerosztálya Weinstock Ernő partnere lett. Legalábbis erre utal az itt bemutatott, a lap hátsó felére nyomtatott dátum szerint 1928-ban kiadott képeslap.

Közös munkájuknak köszönhetően vizuális elképzelésünk lehet arról, hogyan is nézett ki a mai Tiszai hajósok tere, ami a fotó készítésekor még részben az Erzsébet királyné tér nevet viselte. Nagyjából addig, amíg a fotó előterében létható szökőkút - ma a világháborús emlékmű található a helyén - túlsó pereme, meg az alacsonyabb bokrok nyúlnak. Illetve a felvétel bal szélén látható kerítés széle is mutatja meddig is tarthatott a tér. Az a díszes oszlopú fakerítés ugyanis az Államrendőrséghez tartozott, amin túl a Szigony utca torkollott a Ferenc József néhai feleségéről elnevezett közterületbe. Ahol a Szapáry utca akkoriban szintén véget ért, hiszen a mai Tiszai hajósok terén álló házak - amelyek kicsit belógnak a felvétel jobb szélén - anno a néhai miniszterelnök nevét viselő közterület 36. és 38. számú telkein álltak.

Legalább ennyire érdekes azonban a Szapáry utca akkori végének páratlan oldalán sorakozó földszintes házak képe. (A Szapáry utca számozását a Ságvári körúttá átkeresztelésekor, a hatvanas évek elején fordították meg.) A bokrok takarásában látszik a Szapáry és a mai Templom út sarkán lévő épület "Patika" felirata, amiben a közelmúltban még kerékpárbolt és fagyizó működött. Majd következnek azok a földszintes házak, amelyek közül nagyon sok eltűnt a hatvanas években. Egyiknek a helyén ma is üres tele található, másiknak a helyén pedig az új óvoda áll. A távolban látszó hatalmas tűzfal az Erlich-palotához tartozik, onnan a fotós felé eső magasabb ház illetve a mellette lévő épület egyik fele ma is áll.

Ismereteim szerint alig maradt felvétel az utcának erről a szakaszáról. Weinstock Ernőnek köszönhetően viszont - ha távolról is - ezeket a mára eltűnt házakat is megidézhetjük.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Lehet, hogy hídavató?
Az ehhez a képeslaphoz felhasznált fotó kizárólag 1911 nyarán készülhetett. Csak egészen belenagyítva látható, hogy a hídszerkezet városfelőli oldalán elég sokan állnak. Lehet, hogy Szigeti Henrik az első szolnoki, közúti, vasból és betonból készült Tisza-híd avatásakor készítette ezt a képet?

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kanizsa Tivadar-szobor
A szolnoki kötődésű, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóról tanuszodát és tantermet is elneveztek már a városban. Közös emléktáblán látható portréja a megyei múzeum épületében, önálló szobra pedig a Vas utcában áll.

A Szoborpark további képei