AlbumWeinstock-Nerfeld kooperáció

2022. április 09.

Az elsőre csak a szolnoki zsinagóga megörökítésének tűnő képeslap a mai Tiszai hajósok terén egykor álló szökőkutat, a Szapáry utca jelenlegi elejének száz évvel ezelőtti házsorát, na meg két üzleti "zseni" kooperációjának emlékét is őrzi. Weinstock Ernő fotójából Nerfeld Ferenc adott ki képeslapot.

A két háború között Magyarország szinte valamennyi jelentősebb települését és épületét megörökítő Weinstock - a második világháború után Nagyváradi - Ernő (1893-1985) a húszas-harmincas években többször fotózott Szolnokon is. Ő volt ugyanis az az üzleti "zseni", aki rájött, hogy a kiváló minőségű fotókból, első osztályú kartonra nyomott, sokak számára ismerős helyszíneket mutató képeslapokat több ezres, olykor tízezres példányban is el lehet adni. Főleg, ha egy-egy település képeinek a terjesztését nemcsak a saját cége, de helyi partnerek is végzik. Weinstock Ernő életműve a 20. század Magyarországának egyik legfontosabb lenyomata. Szerencsénk, hogy hozzánk is gyakran visszatért.

Miként a mellékelt fotó mutatja, a húszas évek második felében már fotózott Szolnokon, aminek képeslappá lett eredményét a helyi Nerfeld Ferenc közreműködésével juttatta el a nagyközönséghez. Arról a - minden bizonnyal ifjabb - Nerfeld Ferencről van szó, akinek édesapja 1881-ben nyitotta meg első kereskedését a mai Szapáry és Kossuth utcák kereszteződésében. Ahol aztán e képeslap kiadója 1929-ben felépítette a Nerfeld-palotát, ami sok szolnoki emlékezetében Centrum-sarokként maradt meg. Nerfeldék nagyszerű kereskedők voltak. A fiú apja segítségével pedig bankházat is alapított - ami később szintén a bárpalotájukban működött -, aminek műszerosztálya Weinstock Ernő partnere lett. Legalábbis erre utal az itt bemutatott, a lap hátsó felére nyomtatott dátum szerint 1928-ban kiadott képeslap.

Közös munkájuknak köszönhetően vizuális elképzelésünk lehet arról, hogyan is nézett ki a mai Tiszai hajósok tere, ami a fotó készítésekor még részben az Erzsébet királyné tér nevet viselte. Nagyjából addig, amíg a fotó előterében létható szökőkút - ma a világháborús emlékmű található a helyén - túlsó pereme, meg az alacsonyabb bokrok nyúlnak. Illetve a felvétel bal szélén látható kerítés széle is mutatja meddig is tarthatott a tér. Az a díszes oszlopú fakerítés ugyanis az Államrendőrséghez tartozott, amin túl a Szigony utca torkollott a Ferenc József néhai feleségéről elnevezett közterületbe. Ahol a Szapáry utca akkoriban szintén véget ért, hiszen a mai Tiszai hajósok terén álló házak - amelyek kicsit belógnak a felvétel jobb szélén - anno a néhai miniszterelnök nevét viselő közterület 36. és 38. számú telkein álltak.

Legalább ennyire érdekes azonban a Szapáry utca akkori végének páratlan oldalán sorakozó földszintes házak képe. (A Szapáry utca számozását a Ságvári körúttá átkeresztelésekor, a hatvanas évek elején fordították meg.) A bokrok takarásában látszik a Szapáry és a mai Templom út sarkán lévő épület "Patika" felirata, amiben a közelmúltban még kerékpárbolt és fagyizó működött. Majd következnek azok a földszintes házak, amelyek közül nagyon sok eltűnt a hatvanas években. Egyiknek a helyén ma is üres tele található, másiknak a helyén pedig az új óvoda áll. A távolban látszó hatalmas tűzfal az Erlich-palotához tartozik, onnan a fotós felé eső magasabb ház illetve a mellette lévő épület egyik fele ma is áll.

Ismereteim szerint alig maradt felvétel az utcának erről a szakaszáról. Weinstock Ernőnek köszönhetően viszont - ha távolról is - ezeket a mára eltűnt házakat is megidézhetjük.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Régi álom egy képeslapon
"Szolnok fejlődése mutatja legjobban az élni akarás erejét és ha csatornával Budapesttel összefogják kötni, egy emberöltőn belül az ország második városává fog emelkedni nagy kereskedelme folytán!" Olvasható az 1930-as évek elején megjelent különleges levelezőlap "képes" oldalán.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A sétány vasmacskája
A Tiszaparti gimnázium sarkánál immár 12 éve áll egy vasmacska vagy, ha úgy jobban hangzik, egy horgony. Előtte kis tábla hirdeti, hogy kinek az adománya. Ennél többet azonban eddig nem találtam a műtárgyról, így csak találgatni tudok a Szigony utcai horgonyról.

A Szoborpark további képei