AlbumSzolnok háromszor a két háború között

2023. április 08.

A városháza öt kupolával. A Kossuth tér a Szentháromság-szoborral. A megyeháza spaletták nélkül, de amúgy pont olyan, mint a korábbi és a következő fél évszázadban. A pénzügyigazgatóság két emelettel és két címerrel. Háromfotós Weinstock képeslap a két háború közötti Szolnokról.

Biztos vagyok abban, hogy Weinstock Ernő nemcsak ehhez a képeslaphoz használta fel ezeket a két világháború között készült szolnoki felvételeit, hanem önálló képeslapok is lettek belőlük. A háború után nevet változtató Nagyváradi Ernő ugyanis nemcsak jó fotós, de zseniális üzletember is volt, aki a két világégés között, ha nem is letarolta a hazai képeslappiacot, biztos, hogy a legnagyobbak között tarthatták számon. Szorgalmasan járt az országot, szinte minden nagyobb városban megfordult, és lőtte a képeket a fontosabb épületekről, aztán pedig ontotta a viszonylag nagy példányszámú, a korábbiaknál jobb minőségű képeslapjait, amikre akkoriban igazán volt kereslet.

Azt hiszem, sokkal kevesebb képes emlékünk lenne a két világháború közötti Magyarországról, ha Weinstock Ernő nem vág bele a képeslap bizniszbe. És Szolnokról is jóval kevesebb fotónk lenne az 1920-as és 1930-as évekből.

Például a városházánkról is, aminek akkor még öt kupolája volt: kettő a nagyterem fölött, másik kettő a Kossuth tér felőli sarkokon, egy pedig az akkori Apponyi, mai Táncsics utcában, a városi bérház árnyékában. Továbbá a Kossuth téren 1900 nyara és 1951-53 között álló szolnoki Szentháromság-szoborról, amelyről a mellékelt fotónak (is) köszönhetően tudhatjuk, hogy eltávolításáig a mai Táncsics utca középvonalában állt. De nemcsak az ostrom idején elpusztult kupolák és a még álló Szentháromság-szobor igazolja, hogy ez a felvétel csak a háború előtt készülhetett, hanem a városháza földszintjén sorakozó üzletek is, amelyeknek a bérleti díjából a fotózáskor már nem az építésre felvett hitelt törlesztették, hanem Szolnokot gyarapították.

A háromképes anziksz középső felvételéről a legnehezebb megállapítani, hogy mikor készülhetett, hiszen kis túlzással a megyeháza és környéke 1896 - a kaszinó átadása - és 1969 - a megyei tervezőiroda elkészülte - között sem sokat változott. Azt nem hinném, hogy Weinstock másvalaki fotóját használta volna - hiszen a szolnoki megyeházáról is volt neki több -, így ez a kép csak a második világháború után készülhetett. Amit szerintem a megyeháza ablakairól hiányzó spaletták is alátámasztanak. Azt gondolom, azokat a Tanácsköztársaság és a román megszállás okozta pusztítások után nem állították helyre. Bár Weinstock-Nagyváradi Ernő a háború után is fotózott - igaz, már állami alkalmazottként -, ezt a képet mégsem készíthette 1945 után, hiszen egy háború előtti képeslapon jelent meg.

Annyira örülnék a harmadik fotó önálló képeslapon való felbukkanásának. Ez ugyanis az 1891-ben épített és1924-ben felfelé bővített pénzügyigazgatóság - adóhivatal - legteljesebb képe, amin nemhogy az egész épület, mindkét homlokzata látható, de a vele szomszédos épületek is. Ráadásul a mai könyvtár jelenlegi főbejárata fölött egykor lévő két címer - Magyarországé és a városé - is egészében ott van a képen, amikről én még szintén nem láttam teljes fotókat. És, ha ez a Weinstock kép nagyobb méretben felbukkanna, akkor a húszas-harmincas években a szolnoki adóhivatal földszintjén üzlethelyiséget bérlő bátor kereskedők neveit is ki lehetne silabizálni. És válaszolhatnánk arra a kérdésre, hogy a második világháború előtt milyen üzletek működtek a Kossuth tér 2. szám alatt.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Ipari emlék
Az egykori Szolnoki Cukorgyárat ábrázoló, nagyjából száz éves képeslappal kapcsolatban szinte csak kérdéseim vannak. Ezek közül csak az egyik, hogy készülnek-e még valaha képes üdvözlőlapok - akár netes változatban - ipari üzemekről.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Nekünk viszi a szél
Nem a kezünk rövid, hanem a kuka van messze. Nem a kuka van messze, hanem trehányak vagyunk. Nem a kuka kicsi, hanem a parkoló autó sok. Nem közterület, mégis közös a szemét. Nem a parkolással és a díjfizetéssel, hanem az utána maradó cetlikkel van a gond. Nem, nem jó ez így. Nem, nem akarok kifogásokat és magyarázatokat kitalálni a Pelikán pláza parkolóház kijáratának állapota kapcsán. Mert nem jó ez így. És pont.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Centrum-sarok tűz tábla
Senkit sem szeretnék megbántani, de úgy érzem, a történelmi hűség kedvéért néhány gondolattal fontos kiegészíteni azt az emléktáblát, amit tisztelendő módon, április 11-én helyezett ki az Árkádra a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A Szoborpark további képei