AlbumNaptáron megörökített lakóház

2024. január 01.

A szolnoki ÉPSZER vállalat illetékesei 45 éve úgy döntöttek, hogy nem meztelen nőt vagy valami érdektelen dolgot tetetnek az 1979-es kártyanaptárjukra, hanem azt valódi reklámeszköznek tekintve, saját tevékenységüket hirdetik rajta. Így őrződött meg a Pozsonyi úti társasház eredeti külseje.

A Szolnok Megyei Tanács Építő- és Szerelőipari Vállalatát az 1950-es évek elején hozták létre, minden bizonnyal azzal a céllal, hogy az államosítás után se tűnjenek el az építőipari kivitelezők a városból és környékéről. A cég tevékenysége jól nyomon követhető a megyei napilap archívumában, így elmondható, hogy a tehénistállótól kezdve, az iskolán és a tanműhelyen keresztül, a lakásokig mindent épített a megyében. Eredményesége meglehetősen hullámzó volt, többször került be azzal az újságokba, hogy késve és rossz minőségben dolgozik, sőt 1980-ra komoly veszteséget is felhalmozott. A hatvanas-hetvenes évek beruházási dömpingje miatt azonban mégis nélkülözhetetlen vállalat volt, 1978-ban például Martfűn és Szolnokon is több helyen épített lakásokat. A megyeszékhelyen például a Keskeny János (ma Pozsonyi) úton is.

A hatvanas évek második felétől jött divatba Magyarországon a kártyanaptárak nagytömegű gyártása. Minden magára valamit is adó vállalat kötelességének érezte, hogy az óév novemberétől osztogatni kezdje az új évi naptárait, amiknek képes oldalára változatos dolgok kerültek. Sokszor hiányos öltözetű hölgyek, antireklámnak tekinthető, rettenetes grafikák, olykor egy-egy ügy iránti elkötelezettség hirdetése, illetve a cég tevékenységét valamilyen módon bemutató fotó vagy rajz. Talán túlzás, de ha a cégek úgy döntöttek, hogy önmaguk reklámozására használják az új kártyanaptárjukat, akkor is inkább amolyan imázshirdetéseket tettek közzé, sem mint konkrét "vásárlásösztönzést". Elképzelhető, hogy 1978 végén a szolnoki ÉPSZER Vállalatnál már érződhetett a baj, ezért valaki - nagyon logikusan - úgy döntött, hogy ha már úgyis "kell" kártyanaptárt csináltatni, akkor az legalább hasznos legyen.

Így kerülhetett erre az 1979-es naptárra a szolnoki ÉPSZER Vállalat által 1978-ban kivitelezett Keskeny János utcai, 31 lakásos társasház, ami a maga nemében az egyik első volt azon a környéken. A ház természetesen ma is áll, igaz már a Pozsonyi út 25-29. szám alatt, hiszen időközben volt egy rendszerváltás, ami elsodorta az egykori helyi kommunista aktivista nevét, holott Keskeny Jánost (1909-1945) egy szovjet katonai teherautó gázolta halálra. Jelenleg az épület külső homlokzata sem fehér, hanem rózsaszínű, miként az erkélyek kékes üvegét is - egy kivétellel - kicserélték az elmúlt négy és fél évtizedben. És természetesen 45 év elteltével már a házat sem lehet a korábbi módon megörökíteni, hiszen a Pozsonyi úti platánok eltakarják.

Így az év elején talán érdemes a naptár hátsó oldalát is kicsit jobban megnézni.

Bár egy "a" betű hiányzik a "reklámszöveg" elejéről, azért az egyértelmű, hogy az ÉPSZER mire vállalkozott, mit próbált "eladni". Kiderül az is, hogy a cég központja a József Attila út 36. szám alatt lévő, ma is álló irodaházban volt. Csak a fiatalabbak kedvéért: 1978-ban még öt számjegyből álltak a szolnoki (és a vidéki) telefonszámok, illetve a vállalati kapcsolattartás egyik fontos eszköze volt a szöveges üzenet továbbítására alkalmas telex, aminek a hívószáma szintén szerepel ezen a naptáron.

Amiről az is kiderül, hogy január elseje ugyanúgy hétfőre esett 1979-ben, mint 2024-ben, viszont Húsvét két héttel később volt, ami ugye nem meglepő a mozgóünnep miatt. A pirosbetűs nemzeti ünnepeken viszont mai szemmel már lehet csodálkozni, hiszen miközben május elsejét és augusztus 20-át akkor is ünnepeltük, március 15-éről és október 23-áról szó sem lehetett, volt viszont "helyettük" április 4. (Felszabadulásunk ünnepe) és november 7. (a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulója).

Aki élt már akkor, vagy inkább vannak személyes emlékei 1979-ről, az talán fel tud idézni saját eseményeket is egy ilyen 45 évvel ezelőtti naptár láttán. Én például másodikos voltam abban az évben, és az új naptárral új iskolába is kerültem 1979 elején családunk költözése miatt.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Egy templom idején
A Damjanich János Múzeum gyűjteményében található felvételről tudható, hogy valamikor 1892 és 1894 között készült a Belvárosi Nagytemplom tornyából. A Szigeti Henrik udvari fényképész által készített kép érdekessége, hogy a Szolnokra jellemző három folyóparti templomból a fotózás idején még csak a Ferenceseké állt.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

A parkolás minden előtt
Ausztriában így szokás. Vagy, akinek ilyen autója van, annak így kell, szabad, lehet. De hagyjuk meg annak a lehetőségét is, hogy a kiállított autókat parkoló autóknak nézte a Helyi Termékek Vására idején a sofőr. Persze az sem kizárt, hogy terméket hozott. Vasárnap délelőtt, amikor nem gond Szolnokon parkolni. Igaz, lehet is bárhogyan, mert rendőr nem járt arra. Nincs itt semmi látnivaló! A haza meg a parkolás osztrák rendszámmal is minden előtt.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kőbe zárt történelem
A lassan nyolcvan éves, vörös emléktábla 1937 óta látható, a Szolnoki Hitelbank Rt. székházának árkádos bejárata alatt. Igaz, ennek az időnek legalább a felét az OTP egyik irodájában elfalazva töltötte. Története legalább olyan kalandos, mint a megörökített személyeké.

A Szoborpark további képei